Terveyttä pohjoismaisesta ruokavaliosta

Perinteisestä pohjoismaisesta ruokavaliosta voi saada samat terveysedut kuin laajasti suositellusta Välimeren ruokavaliosta. Tanskalainen tutkimus osoitti, että perinteinen, monipuolinen pohjoismainen ruokavalio on yhteydessä alempaan kuolleisuuteen.

Välimeren alueen ruokavalio sisältää runsaasti palkokasveja, hedelmiä, viljatuotteita, kalaa ja oliiviöljyä, kohtuullisesti maitotaloustuotteita ja viiniä sekä verrattain vähän punaista lihaa. Ruokavaliota pidetään terveellisenä, koska se alentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin ja syöpään.

Tanskalaiset tutkijat halusivat selvittää, olisiko mahdollista saada terveyshyötyjä perinteisiä pohjoismaisen ruokavalion elementtejä nauttimalla. Tutkimukseen osallistui noin 50 000 keski-ikäistä tanskalaista. Tutkittavien ruokavaliot pisteytettiin sen mukaan, kuinka paljon ne sisälsivät kalaa, kaalikasveja, ruisleipää, kaurapuuroa, omenia ja päärynöitä ja juureksia (Healthy Nordic Food Index). Pohjoismainen ruokavalio sisältää runsaasti myös rypsiöljyä, ohraa, metsämarjoja ja riistaa.

Pohjoismaista ruokavaliota kiinteästi noudattavien ihmisten kuolleisuus oli 4 % alhaisempi kuin muiden aina yhtä ruokaindeksipistettä kohden. Tarkemmassa analyysissä erityisesti ruisleipä (miehillä), kaalit (miehillä ja naisilla) ja juurekset (naisilla) pidensivät elinikää. Tutkimus osoittaa, että perinteinen, pohjoismainen ruokavalio sisältää terveyttä edistäviä elementtejä ja voi haastaa Välimeren ruokavalion terveysvaikutusten suhteen.

Lähde: Olsen et al. Healthy Aspects of the Nordic Diet Are Related to Lower Total Mortality. J. Nutr. 2011, 141:639-644.

vaasan-punasipulikunto