Pala Vaasanin historiaa

Tarinamme sai alkunsa vuonna 1849, kun Saloisista kotoisin oleva August Alexander Levón sai maistraatilta luvan perustaa höyryllä toimivan myllyn Vaasaan. Augustin toiveissa siinsi myös ajatus ikiomasta leipomosta myllyn yhteydessä, mutta suostumusta siihen ei vielä silloin heltynyt.

Lähes viisikymmentä vuotta myöhemmin, vuonna 1904, Augustin haave omasta leipomosta viimein toteutui. Leipätehdashankkeen kantavana voimana oli kauppaneuvoksetar Hanna Schauman, jolla oli merkittävä rooli leipomotoiminnan alkutaipaleella. Höyryleipomo Osakeyhtiössä valmistimme alkuvaiheissa kaikenlaisia leipätuotteita, mutta alun jälkeen keskityimme yksinomaan näkkileipään.

“Terve, vankka, hymysuu, posket niinkuin täysikuu; sellaisena istun tässä katsojalle näyttämässä: suosii luonto kasvavaista, jos syö leipää vaasalaista.”

Oodeja näkkileivälle

1920-luvulla näkkileipä ei vielä ollut joka kodin tuttu klassikko, vaan sen käyttö oli opetettava kansalle. Tähän hätään kehitettiin leipärunot, jotka ilahduttivat suomalaisia sanoma- ja aikakauslehdissä keskeytyksettä vuodesta 1922 aina vuoteen 1962. Eipä sitä ennen ollut vastaavia mainosilmoitussarjoja tässä maassa nähtykään.

Mieleenpainuvissa ilmoituksissa yhdistyivät tilannekuva ja muistettava, runomuotoinen teksti. Joskus niissä kajahti rento pohjalaisen kansanlaulun poljento, joskus taas penkkiurheilijoiden huutosakin hakkaava tyyli – eikä riimittelystä puuttunut pehmeän helliä, lemmekkäitäkään sävyjä. Kokonaisuudessaan niistä muodostuu eittämättä suomalaisuuden rukiinen kansanlaulu.

“Syksy tuli taasen töin ja toimin: hätäkös on vahvistunein voimin täyttä päätä paiskellakin niitä! Ja jos tuntuu, ettei sisu riitä, suotta sitäkään on tässä surra! Vaasan leivästä voi uutta purra!”

Näkkileipää maailmalle

Kun näkkileipä oli löytänyt tiensä suomalaisten sydämiin, haluttiin ilosanomaa levittää laajemmallekin. Vuoden 1952 Helsingin olympialaiset toimivat oivana lähtölaukauksena näkkileivän maailmanvalloitukselle, kun kansainvälinen Finn Crisp -tuotemerkki näki päivänvalon.

Samalla tiellä ollaan edelleen, sillä yhä tänäkin päivänä Vaasanin hapankorput ja näkkileivät tunnetaan maailmalla Finn Crisp -nimestään.

“Tahtoisin olla kuin Kippari-Kalle vahva, niin että kaikkialle kiirisi maineeni, pelkäisi väki, minun kun hevosen nostavan näki. VAASAN LEIPÄÄ syödessä sekin aikanaan järjestyy, vartumme mekin.”

Hurmaava Pieni Pyöreä

Myöhemmin tuotevalikoimamme jälleen laajeni, ja 1970-luvulla meidät tunnettiin näkkileipien lisäksi yhtenä Suomen suurimpana kaurahiutaleiden, aamiaismurojen ja makaronien tuottajana. Menekki oli tuolloin kovaa – vuosittain tuotteitamme käytettiin noin 25 kiloa henkeä kohden.

1980-luvulla meistä tuli Vaasanmylly Oy. Samoihin aikoihin alkoi myös Pieni Pyöreä -näkkileivän menestystarina. Idea ihastuttavaan muotoon saatiin Kotkan näkkileipätehtaalla pyöreästä muotista, jolla taikinamatosta otettiin näytteitä. Käteen sopiva koko sekä TV:ssä ja radiossa soinut mieleenpainuvan iloinen mainoslaulu olivat omiaan tekemään pyöreästä näkkileivästä joka kodin suosikin alta aikayksikön.

“Vaari vetää taskunauristaan, perinnöksi sai sen taatoltaan, – Kautta monen vuosikymmenen ilta-askareista viimeinen: vielä pala Vaasan mureaa. Nämä unieväät tehoaa.”

Menestyksekkäät Vaasan Ruispalat ja pakasteet

Tuore leipä lumosi meidät jälleen 1990-luvulla, ja pian kaupoissa komeilivatkin jo ensimmäiset Vaasan Ruispalat. Suomen suosituinta leipää syödään muuten tänä päivänä noin 137 palaa henkeä kohden vuodessa – parhaimmillaan siis noin 728 miljoonaa palaa joka vuosi!

Ennen vuosituhannen vaihdetta heräsi ajatus täysin uudenlaisesta tuoteryhmästä: leivonnaispakasteista. Siitä asti olemmekin ilolla saaneet seurata, kuinka vaivattomat Kotiuunin-kotipaistotuotteet ovat helpottaneet suomalaisten arkea ja löytäneet paikkansa kotoisissa kahvipöydissä.

Vuodesta 2009 lähtien meidät on tunnettu Vaasan Oy:n nimellä.

“Siellä sisu suomalainen, missä leipä vaasalainen.”

Uuden vuosituhannen ruis

170 vuoden kokemus ja intohimomme leivän leipomiseen ovat viime vuosina tuottaneet paljon uutta hyvää syötävää. Olemme päässeet maistelemaan muun muassa koukuttavaa Vaasan Ruispalat Ohut Herkku -leipää sekä lempeän pehmeitä ja ilman vehnää leivottuja kauraleipiä.

Maistuva matkamme vain jatkuu. Toivottavasti törmäämme leipähyllyillä jatkossakin!