Täysjyvävilja

Mitä on täysjyvävilja?

Täysjyväviljassa on määritelmän mukaan kaikki jyvän syötäväksi soveltuvat osat – ydin, alkio, väli- ja kuorikerrokset – tallessa. Jyvään ei ole lisätty mitään eikä siitä ole poistettu mitään. Siten täysjyvätuotteet sisältävät myös kaikki jyvän eri osien ravintoaineet: kuoren kuidut, ytimen energian ja alkion ravintoaineet, kivennäisaineet ja vitamiinit. Jyvän rakenteellisia pääosia, tärkkelyspitoista endospermiä (sisävalkuainen, ydin tai siemenvalkuainen), alkiota ja kuorta, on samassa suhteessa kuin mitä olisi ehjässä jyvässä.

Täysjyvävilja voi käyttömuodoltaan olla esimerkiksi jauhoa, jyvää tai litisteitä, kun syötäväksi kelpaamattomat osat on kuorittu pois. Esimerkiksi kaurahiutale tai popcorn ovat täysjyvää.

Täysjyväviljan koostumus on ihanteellisen monipuolinen: siinä on energiaravintoaineista hiilihydraatteja ja proteiineja hyvässä suhteessa. Täysjyväviljan rasvapitoisuus on alhainen ja pääosa rasvasta on hyvää pehmeää rasvaa. Lisäksi täysjyväviljassa on runsaasti kuituja sekä kuidun ”kanssamatkustajia”, eli samoissa jyvän osissa olevia vitamiineja, kivennäisaineita, kasviestrogeeneja, steroleita ja antioksidantteja. Nämä kuidun kanssamatkustajat takaavat sen, että täysjyväviljan kuitu on erityisen hyvää.

Mikä ero on täysjyvä- ja kokojyväleivällä?

Täysjyväleiväksi saa kutsua leipää, jonka viljaraaka-aineiden määrästä vähintään 50 % on koostumukseltaan täysjyvää.

Kokojyväleivällä taas tarkoitetaan leipää, jossa on nähtävillä kokonaisia jyviä esimerkiksi koristeena tai maku- ja rakennetekijöinä, mutta muuten se voi olla vaikkapa valkoisista jauhoista leivottua.

Täysjyvä ja kokojyvä on helppo sekoittaa keskenään. Kokojyväleipä ei ole täysjyväleivän synonyymi, sillä kokojyväleivässä yleensä vain osa viljaraaka-aineista on täysjyvää. Kokojyväleivän sijaan olisikin selkeämpi puhua esimerkiksi jyväleivästä. Näin jyviä sisältävät leivät eivät sekoittuisi täysjyväleipiin, joissa täysjyväviljaraaka-aineen määrälle on vähimmäisosuus 50 % leivontaan käytetystä viljasta.