Hyvää tekevä kaura

Leivän kaurapitoisuuksia ei saa piilottaa

 

Suomalaiset rakastavat kauraa ja haluavat kauraleipänsä mahdollisimman kauraisena – hyvä niin! Kauraleivän ystävillä on kuitenkin varsin vähän tietoa leivän kaurapitoisuudesta. Peräti 71 prosenttia suomalaisista pitää kauraleivän mahdollisimman suurta kaurapitoisuutta tärkeänä, mutta silti vain joka toinen meistä tarkistaa leivän kaurapitoisuuden kaupassa. Yli puolet suomalaisista olettaa kauraleivän kaurapitoisuuden olevan vähintään 50 prosenttia. Tiedot selviävät teettämästämme tutkimuksesta.*

Mielestämme jokaisella suomalaisella on oikeus tietää, mitä hän syö. Siksi ilmoitamme kauraleipiemme kaurapitoisuuden selkeällä merkillä pakkauksen etupuolella.

Annamme nyt kauramerkkimme myös muiden halukkaiden valmistajien käyttöön. Kauramerkin painokelpoinen ja muokattava tiedosto on ladattavissa täältä.

* IRO Research Oy, Vaasan Oy:n 1000 suomalaista -kuluttajatutkimus 5/2019, n=1000

Miksi kauraleivässä on vehnää?

Et ehkä arvannutkaan, että kaura on leipurin taitoja haastava vilja. Mitä kaurapitoisempi taikina, sitä kosteampi ja murenevampi leivästä tulee. Vehnän gluteeni tuo taikinaan sitkoa ja leivottavuutta, ja juuri tästä syystä kauraleivissä käytetäänkin usein vehnäjauhoja. Oikea suhde kauran ja vehnän välillä tuo leipään ihanan pehmeyden, herkullisen kauran maun ja sopivan suutuntuman.

Kauraleivät ovat vuosien saatossa kehittyneet yhä kauraisempaan ja terveellisempään suuntaan. Vaasanin kauraleipävalikoimassa on vaihtoehto jokaiselle kauraleivän ystävälle. Kauraleipiemme kaurapitoisuus leivonnassa käytetystä viljasta vaihtelee 20–100 prosentin välillä. Tutustu Vaasanin kauraisiin leipiin!

Vaasan tuntee kauraleivonnan salat

Vaasan toi vuonna 2010 ensimmäisenä Suomessa markkinoille viljaraaka-aineeltaan täysin sataprosenttisen kauraleivän, Vaasan 100 % Kaura -leivän. Tästä saavutuksesta olemme todella ylpeitä, sillä olemme jo pitkään tehneet ahkerasti töitä oppiaksemme leipomaan suomalaisten makumieltymyksiin sopivia kauraleipiä erilaisilla kaurapitoisuuksilla.

Koska suomalaiset rakastavat kauraa, kehitämme yhä edelleen entistä kaurapitoisempia leipiä. Samalla haluamme kuitenkin varmistaa, että suomalainen kauraleipävalikoima on jatkossakin monipuolinen, ja että jokainen löytää omaan makuunsa sopivan leivän.

Kauralla kolesteroli kuriin

Kauran viehko maku on jo omiaan tekemään tästä herkkuviljasta monen suosikin, mutta sen lisäksi sillä on oma salainen aseensa: beetaglukaani. Tämä kaurasta luontaisesti löytyvä liukoinen kuitu ei välttämättä ensi alkuun kuulosta kovin superilta, mutta odotapa vaan kun kuulet, mihin se pystyy.

Beetaglukaani on nimittäin siitä jännä aine, että se paitsi tasapainottaa verensokeria aterian jälkeen myös auttaa alentamaan kolesterolia. Korkea kolesteroli puolestaan on sepelvaltimotaudin kehittymisen riskitekijä. Aika isosta jutusta on kyse – sairauden riskitekijän vähentämistä koskeva terveysväittämä on vahvin, minkä mikään elintarvike voi EU:ssa saada, ja vastaavia on tähän mennessä myönnetty vain kahdeksalle muulle aineelle. Iso peukku siis kauralle!

Kauraa jokaiseen päivään

Onneksi omilla arjen valinnoilla voi vaikuttaa sairastumisriskiin paljonkin ja edistää hyvinvointiaan. Ja mikäs olisi mukavampi tapa pitää itsestään huolta kuin haukkaamalla palan tai pari hyvää leipää. Erityisesti liputamme Vaasan Kaurasydän -leivän puolesta, sillä siihen olemme rakkauden lisäksi leiponeet mukaan erityisen kolesterolia alentavan vaikutuksen. Kolmesta viipaleesta tätä koko perheen suosikkia saa jo tarvittavan määrän eli 3 grammaa beetaglukaania. Ja enemmänkin saa syödä, jos siltä tuntuu!

Niin huippujuttu kuin beetaglukaani onkin, eivät kauran suotuisat ominaisuudet siihen vielä tyssähdä. Kaurasta saa nimittäin myös aimo annoksen terveellisiä kasvirasvoja, kuitua ja proteiinia. Paljon on saatu hyvää mahtumaan pieneen jyvään! Sen kun pitää mukana päivittäisessä arjessa, niin on helppo voida hyvin.

Tutustu kysytyimpiin kysymyksiin kaurasta.