Hyvää tekevä kaura

Kaura, tuo kotimaisilla pelloillammekin kultaisena hulmuava voimavilja on varmasti jokaiselle tuttu juttu jo ihan lapsuudesta asti. Sen lempeä maku ja pehmeä olemus sopivat kuin nenä päähän paitsi puuroon myös monenmoisiin lämpimäisiin, välipaloihin ja jopa maidon ja lihan vastineeksi.

Meillä Vaasanillakin pyöräytellään päivittäin ihanan täyteläistä kauraleipää ja muhkeita sämpylöitä. Ollaanpa kokeiltu ujuttaa kauraa näkkäriinkin – se tuo kivaa vaihtelua vaikka aamupalapöytään!

Kauralla kolesteroli kuriin

Kauran viehko maku on jo omiaan tekemään tästä herkkuviljasta monen suosikin, mutta sen lisäksi sillä on oma salainen aseensa: beetaglukaani. Tämä kaurasta luontaisesti löytyvä liukoinen kuitu ei välttämättä ensi alkuun kuulosta kovin superilta, mutta odotapa vaan kun kuulet, mihin se pystyy.

Beetaglukaani on nimittäin siitä jännä aine, että se paitsi tasapainottaa verensokeria aterian jälkeen myös auttaa alentamaan kolesterolia. Korkea kolesteroli puolestaan on sepelvaltimotaudin kehittymisen riskitekijä. Aika isosta jutusta on kyse – sairauden riskitekijän vähentämistä koskeva terveysväittämä on vahvin, minkä mikään elintarvike voi EU:ssa saada, ja vastaavia on tähän mennessä myönnetty vain kahdeksalle muulle aineelle. Iso peukku siis kauralle!

Kauraa jokaiseen päivään

Onneksi omilla arjen valinnoilla voi vaikuttaa sairastumisriskiin paljonkin ja edistää hyvinvointiaan. Ja mikäs olisi mukavampi tapa pitää itsestään huolta kuin haukkaamalla palan tai pari hyvää leipää. Erityisen liputamme Vaasan Kaurasydän -leivän puolesta, sillä siihen olemme rakkauden lisäksi leiponeet mukaan erityisen kolesterolia alentavan vaikutuksen. Kolmesta viipaleesta tätä koko perheen suosikkia saa jo tarvittavan määrän eli 3 grammaa beetaglukaania. Ja enemmänkin saa syödä, jos siltä tuntuu!

Niin huippujuttu kuin beetaglukaani onkin, eivät kauran suotuisat ominaisuudet siihen vielä tyssähdä. Kaurasta saa nimittäin myös aimo annoksen terveellisiä kasvirasvoja, kuitua ja proteiinia. Paljon on saatu hyvää mahtumaan pieneen jyvään! Sen kun pitää mukana päivittäisessä arjessa, niin on helppo voida hyvin.