Kymmenen kysymystä Vaasan Kaurasydän -leivästä

Vaasan Kaurasydän – kolesterolia alentava leipä

Yli puolella suomalaisista aikuisista on liian korkeat kolesteroliarvot ja sitä kautta kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Vaasan on kehittänyt ainutlaatuisen, herkullisen kauraleivän, jota kolme viipaletta (=1 ½ palaa) päivittäin säännöllisesti syömällä voi luonnollisesti, lääkkeettömästi ja ilman käyttörajoituksia alentaa veren kolesteroliarvoja.

Vaikutus perustuu beetaglukaaniin, kauran sisältämään liukoiseen kuituun. Sitä on luontaisesti kaurassa, mutta lisäämällä sitä leipätaikinaan saadaan kolesterolia alentava leipä, joka maistuu aivan yhtä herkulliselta kuin kauraleipä yleensä.

Kymmenen kysymystä Vaasan Kaurasydän -leivästä

1. Mitä etua Vaasan Kaurasydän -leivän käytöstä on?
Nauttimalla tuotetta säännöllisesti kolme viipaletta päivässä voi alentaa veren kolesterolipitoisuutta luonnollisesti ja lääkkeettömästi. Korkea kolesteroli on eräs sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

2. Miksi juuri kolme palaa Vaasan Kaurasydän -leipää auttaa alentamaan kolesterolia, eikö kaksi tai yksi riitä?
Kolesterolia alentava vaikutus saadaan, kun kauran beetaglukaania nautitaan päivittäin 3 grammaa. Vaasan Kaurasydän sisältää beetaglukaania 1 g/viipale, jolloin kolme viipaletta sisältää suositellun 3 g beetaglukaaniannoksen.

3. Mikä aiheuttaa vaikutuksen (lisäaine, luonnollinen ainesosa vai mikä)?
Kolesterolia alentavan vaikutuksen takana on beetaglukaani-niminen viljakuitu, jota on erityisesti kaurassa ja myös ohrassa. Beetaglukaania on siis täysin luontaisesti kaurassa ja ohrassa. Olemme valinneet tuotteen raaka-aineet siten, että ne sisältävät runsaasti beetaglukaania.

Leivän sisältämä beetaglukaani eli kaurasta peräisin oleva kuitu vaikuttaa kolesteroliin kahdella eri tapaa:

  1. Se ehkäisee ravinnon mukana tulevan kolesterolin imeytymistä.
    Beetaglukaani muodostaa vatsassa/suolistossa geelimäisen rakenteen, joka ehkäisee ruoan sisältämän kolesterolin imeytymistä.
  2. Se poistaa elimistöstä siellä jo olevaa kolesterolia.
    Beetaglukaani poistaa kolesterolia elimistöstä, koska se sitoo itseensä ja vie pois kolesterolia sisältäviä sappihappoja (jotka normaalisti jäisivät elimistöön pitäen kolesteroliarvot ennallaan tai nostaen kolesteroliarvoja). Näin elimistö kuluttaa itse enemmän elimistössä jo olevaa kolesterolia uusien sappihappojen valmistukseen, pois vietyjen sappihappojen tilalle.

4. Mitä haittaa on, jos Vaasan Kaurasydän -leipää syö liikaa?
Liikakäytöstä ei pitäisi olla mitään haittaa, sillä beetaglukaanille ei ole olemassa käyttörajoituksia. Veren kolesterolitaso ei voi tätä tuotetta käyttämällä alentua liikaa. Aina kannattaa suosia monipuolista ruokavaliota ja terveellisiä elämäntapoja. Vaasan Kaurasydän sisältää ylipäätään runsaasti viljakuitua (10 g/100 g tuotetta), ja on hyväksi vatsan toiminnalle.

5. Sopiiko Vaasan Kaurasydän lapsille, raskaana oleville, kolesterolia alentavaa lääkitystä käyttäville jne.?
Tuote on ensisijaisesti tarkoitettu henkilöille, joilla on tarve alentaa kolesterolia. Tuote on kuitenkin turvallinen myös lapsille ja raskaana oleville tai imettäville. Jos käyttää kolesterolia alentavaa lääkitystä tai on jotain muita terveysongelmia (kuten diabetesta tai valtimotauteja), on aina suositeltavaa keskustella ruokavaliomuutoksista oman lääkärin kanssa.

6. Onko Vaasan Kaurasydän -leipää tutkittu tarpeeksi? Onko olemassa vedenpitäviä tutkimustuloksia siitä, että tuote toimii varmasti?
Beetaglukaanin vaikutusta veren kolesterolipitoisuuksiin on tutkittu 1980-luvulta alkaen. Tutkimuksia on kertynyt suuri määrä, yli 100, joissa veren kolesterolipitoisuuden on todettu alentuvan beetaglukaanin nauttimisen seurauksena.

Terveysväittämä “beetaglukaani auttaa alentamaan kolesterolia” on hyväksytty EU:n komissiossa (Euroopan Unionin Komissio) vuonna 2011. Hyväksyntää edelsi Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n ravitsemuskysymyksiä käsittelevän tiedelautakunnan arviointi tutkimustuloksiin perustuen. EFSA:n tiedelautakunta päätyi siihen, että beetaglukaanin kolesterolia alentava vaikutus on hyvin todistettu tieteellisin tutkimuksin. Väittämän hyväksyminen on erittäin tiukka prosessi, ja vain harvat tuotteet/aineet ovat terveysväittämän ylipäätään saaneet.

Käytön ehtona mainitaan, että beetaglukaania on nautittava päivittäin 3 g, jotta kolesterolia alentava vaikutus saavutetaan.

Vaasan on Kaurasydän-leivän kehitystyön aikana analysoittanut useita kymmeniä leipänäytteitä varmistuakseen siitä, että kolesterolia alentava vaikutus on tallessa tuotteessa.

Yhdysvalloissa FDA eli Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (Food and Drug Administration) hyväksyi jo vuonna 1997 samantyyppisen väittämän kauran beetaglukaanin kolesterolia alentavasta vaikutuksesta ja alentuneesta sydän- ja verisuonitautien riskistä.

7. Miksi ihmisellä on korkea kolesteroli? Mitä haittaa siitä on?
Kolesterolia on kaikissa soluissa, ja elimistö tarvitsee sitä esimerkiksi hormonien muodostamiseen.

Veren kokonaiskolesterolipitoisuus muodostuu “hyvän” HDL-kolesterolin ja “pahan” LDL-kolesterolin määrästä. Jos ruokavaliossa on liikaa kovaa rasvaa ja kolesterolia, veren kolesterolipitoisuus suurenee ja verisuonet ahtautuvat.

Suurentunut LDL-kolesterolin ja samanaikainen pieni HDL-kolesterolin määrä lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tällaisessa tilanteessa liiallinen kolesteroli kertyy verisuonten seinämiin, jolloin niistä tulee ahtaita ja jäykkiä eikä veri pääse virtaamaan niissä vapaasti. Tämän seurauksena on suurentunut riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin kuten sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen. Elämäntavoilla ja erityisesti ruokavaliomuutoksilla veren kolesterolipitoisuutta voidaan pienentää jopa 20–40 %.

8. Voiko Vaasan Kaurasydän -leivän kanssa käyttää samanaikaisesti kolesterolia alentavaa levitettä ja jos voi, niin paljonko?
Kyllä voi. Levitettä kannattaa käyttää ohjeen mukainen annos. Oman lääkärin kanssa kannattaa keskustella omista henkilökohtaisista kolesterolin tavoitearvoista.

Veren (seerumin) kolesterolipitoisuuksien tavoitteet (www.kaypahoito.fi):

  • Kokonaiskolesterolipitoisuus alle 5.0 mmol/l (millimoolia/litra) ja
  • LDL-kolesterolipitoisuus alle 3.0 mmol/l.

Jos käyttää kolesterolia alentavaa lääkitystä tai on jotain muita perussairauksia, on aina suositeltavaa keskustella ruokavaliomuutoksista oman lääkärin kanssa.

9. Auttaako Vaasan Kaurasydän ennaltaehkäisemään korkeaa kolesterolia?
Tuotteen säännöllinen käyttö voi myös auttaa ennaltaehkäisemään korkeaa kolesterolia.

10. Millä aikataululla kolesteroli alenee, kun käyttää Vaasan Kaurasydän -leipää?
Tutkimusten mukaan jo 2–3 viikon jälkeen veren kolesterolipitoisuus voi olla alentunut. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi säännöllinen pitkäaikainen käyttö on suositeltavaa.