Säännöllinen syöminen kannattaa pienestä pitäen

Väitöskirjan mukaan säännöllinen ateriarytmi suojaa lihomiselta, vaikka perintötekijät altistaisivat ylipainolle.

Itä-Suomen yliopistossa tehty väitöskirja osoitti, että viisi ateriaa päivässä suojaa nuoria ylipainolta ja lihavuudelta. Tutkimusaineistossa oli yli 4 000 16-vuotiasta nuorta, joita oli seurattu jo syntymästä asti. Nuorten äiditkin tutkittiin heidän raskausaikanaan ja näin tutkimus tuotti uutta tietoa sekä varhaisista tekijöistä että perimän ja ruokailutottumisten yhteisvaikutuksista painoon.

Nuorten pituutta, painoa ja vyötärönympärystä mitattiin ja kyselylomakkeilla kerättiin tietoa elintavoista. Myös tietyt geenimuunnokset ja muut perintötekijät tutkittiin, jotka vaikuttavat lihavuuden perinnölliseen alttiuteen.

Vaikka olisikin perinnöllisesti altis lihavuudelle, paino ei noussut sen enempää kuin muillakaan, kun päivään kuului viisi säännöllistä ateriaa. Mielenkiintoisesti sekä isän että äidin ylipaino ennen raskausaikaa oli vaaratekijä tulevan jälkikasvun lihavuudelle. Jos äidin paino nousi runsaasti alkuraskauden aikana, jälkikasvun lihomisriski suureni.

Lasten lihavuuden ehkäisyssä onkin todella tärkeää ottaa koko perhe varhaiseen elintapaohjaukseen. Kukaan ei myöskään perimänsä suhteen ole määrätty lihavaksi tai ylipainoiseksi, vaan perintötekijöiden vaikutusta voidaan vähentää merkittävästi elintavoilla, tässä tutkimuksessa säännöllisellä ateriarytmillä.

Lähde: TtM Anne Jääskeläisen väitöskirja”Väestötutkimuksia nuorten ylipainosta ja lihavuudesta: varhaisten vaaratekijöiden, ateriarytmin ja yleisten geenimuunnosten merkitys”.
Pysyvä linkki julkaisuun

muhku_brändi_fiilis_cropped