Uutisia tutkimus­maailmasta

Tietämyksemme eri ruoka-aineiden ja ruokavalioiden terveellisyydestä lisääntyy jatkuvasti uusien tutkimustulosten myötä. Me Vaasanilla haluamme olla ajan hermolla uusimmista tuloksista

 • Ruokavalion kokonaisuus korostuu pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa
  Uudistetut pohjoismaiset ravitsemussuositukset painottavat ruokavalion kokonaisuutta eikä tavallisen kuluttajan tarvitse murehtia prosentteja tai mikrogrammoja.
 • Enemmän hyvää täysjyvää
  Asiantuntijat ovat entistä vakuuttuneempia täysjyväviljan terveysvaikutuksista, ja tutkimusnäyttö on vankkaa. Siksi täysjyväviljan rooli korostuu entisestään terveyttä edistävän ruokavalion osana uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissakin.
 • Säännöllinen syöminen kannattaa pienestä pitäen
  Tuoreen väitöskirjan mukaan säännöllinen ateriarytmi suojaa lihomiselta, vaikka perintötekijät altistaisivat ylipainolle.
 • Miksi syömme liikaa?
  Nykyisessä elinympäristössämme ruokaa on koko ajan yllin kyllin tarjolla. Monen työ on fyysisesti hyvin kevyttä ja päivittäistä arkiakiivisuutta kertyy vain hyvin vähän; hissi kulkee ja autolla pääsee. On siis varsin helppoa syödä yli kulutuksensa, kun ruokaa on tarjolla runsaasti ja liikuntaa tulee luonnostaan vähän.
 • Hyvää metsästä ja puutarhasta
  Loppukesä ja alkusyksy ovat herkullisten marjojen parasta aikaa. Nyt on saatu myös tutkittua tietoa marjojen terveysvaikutuksista Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden toimesta. Marjojen avulla voi vaikuttaa suotuisasti aterianjälkeisiin verensokeri- ja insuliinivasteisiin.
 • Kuidulla ja täysjyvällä pitkäaikaista hyvää terveydelle
  Laajan systemaattisen katsauksen mukaan runsas viljakuidun saanti ja täysjyväviljatuotteiden käyttö alentaa paksu- ja peräsuolisyövän riskiä.
 • Rukiista voimaa -ruisseminaarin antia
  Professori Herman Adlercreutz, suomalaisen ruistutkimuksen isä ja keskeinen linkki pohjoismaisessa ruistutkijaverkostossa, täytti 80 vuotta huhtikuussa 2012. Tapahtumaa juhlistettiin Rukiista voimaa -seminaarissa.
 • YK:ssa puhutaan täysjyvän terveyshyödyistä
  YK:n yleiskokouksen yhteydessä keskusteltiin ravitsemuksellisista keinoista pienentää sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta maailmanlaajuisesti. Täysjyväviljan käytön lisääminen on yksi kahdeksasta ehdotetusta tärkeimmästä ruokavaliotekijästä, joihin vaikuttaminen voisi puolittaa sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden maailmassa.
 • Terveyttä pohjoismaisesta ruokavaliosta
  Tanskalainen tutkimus osoitti, että perinteinen, monipuolinen pohjoismainen ruokavalio on yhteydessä alempaan kuolleisuuteen.
 • Ravintokuitu edistää kylläisyyttä
  Terveystieteiden maisteri Kristiina Juvonen osoitti väitöstutkimuksessaan, että ruokahaluun ja aterianjälkeisiin vasteisiin voidaan vaikuttaa ravintokuiduilla ja ruoan rakenteella.