Uutisia tutkimus­maailmasta

Tietämyksemme eri ruoka-aineiden ja ruokavalioiden terveellisyydestä lisääntyy jatkuvasti uusien tutkimustulosten myötä. Me Vaasanilla haluamme olla ajan hermolla uusimmista tuloksista

  • Ruokavalion kokonaisuus korostuu pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa
    Uudistetut pohjoismaiset ravitsemussuositukset painottavat ruokavalion kokonaisuutta eikä tavallisen kuluttajan tarvitse murehtia prosentteja tai mikrogrammoja.
  • Enemmän hyvää täysjyvää
    Asiantuntijat ovat entistä vakuuttuneempia täysjyväviljan terveysvaikutuksista, ja tutkimusnäyttö on vankkaa. Siksi täysjyväviljan rooli korostuu entisestään terveyttä edistävän ruokavalion osana uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissakin.
  • Säännöllinen syöminen kannattaa pienestä pitäen
    Tuoreen väitöskirjan mukaan säännöllinen ateriarytmi suojaa lihomiselta, vaikka perintötekijät altistaisivat ylipainolle.
  • Miksi syömme liikaa?
    Nykyisessä elinympäristössämme ruokaa on koko ajan yllin kyllin tarjolla. Monen työ on fyysisesti hyvin kevyttä ja päivittäistä arkiakiivisuutta kertyy vain hyvin vähän; hissi kulkee ja autolla pääsee. On siis varsin helppoa syödä yli kulutuksensa, kun ruokaa on tarjolla runsaasti ja liikuntaa tulee luonnostaan vähän.
  • Hyvää metsästä ja puutarhasta
    Loppukesä ja alkusyksy ovat herkullisten marjojen parasta aikaa. Nyt on saatu myös tutkittua tietoa marjojen terveysvaikutuksista Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden toimesta. Marjojen avulla voi vaikuttaa suotuisasti aterianjälkeisiin verensokeri- ja insuliinivasteisiin.
  • Kuidulla ja täysjyvällä pitkäaikaista hyvää terveydelle
    Laajan systemaattisen katsauksen mukaan runsas viljakuidun saanti ja täysjyväviljatuotteiden käyttö alentaa paksu- ja peräsuolisyövän riskiä.
  • Rukiista voimaa -ruisseminaarin antia
    Professori Herman Adlercreutz, suomalaisen ruistutkimuksen isä ja keskeinen linkki pohjoismaisessa ruistutkijaverkostossa, täytti 80 vuotta huhtikuussa 2012. Tapahtumaa juhlistettiin Rukiista voimaa -seminaarissa.
  • YK:ssa puhutaan täysjyvän terveyshyödyistä
    YK:n yleiskokouksen yhteydessä keskusteltiin ravitsemuksellisista keinoista pienentää sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta maailmanlaajuisesti. Täysjyväviljan käytön lisääminen on yksi kahdeksasta ehdotetusta tärkeimmästä ruokavaliotekijästä, joihin vaikuttaminen voisi puolittaa sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden maailmassa.
  • Terveyttä pohjoismaisesta ruokavaliosta
    Tanskalainen tutkimus osoitti, että perinteinen, monipuolinen pohjoismainen ruokavalio on yhteydessä alempaan kuolleisuuteen.
  • Ravintokuitu edistää kylläisyyttä
    Terveystieteiden maisteri Kristiina Juvonen osoitti väitöstutkimuksessaan, että ruokahaluun ja aterianjälkeisiin vasteisiin voidaan vaikuttaa ravintokuiduilla ja ruoan rakenteella.