Uutisia tutkimusmaailmasta
Tietämyksemme eri ruoka-aineiden ja ruokavalioiden terveellisyydestä lisääntyy jatkuvasti uusien tutkimustulosten myötä. Me Vaasanilla haluamme olla ajan hermolla uusimmista tuloksista
- Ruokavalion kokonaisuus korostuu pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa
Uudistetut pohjoismaiset ravitsemussuositukset painottavat ruokavalion kokonaisuutta eikä tavallisen kuluttajan tarvitse murehtia prosentteja tai mikrogrammoja. - Enemmän hyvää täysjyvää
Asiantuntijat ovat entistä vakuuttuneempia täysjyväviljan terveysvaikutuksista, ja tutkimusnäyttö on vankkaa. Siksi täysjyväviljan rooli korostuu entisestään terveyttä edistävän ruokavalion osana uusissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissakin. - Säännöllinen syöminen kannattaa pienestä pitäen
Tuoreen väitöskirjan mukaan säännöllinen ateriarytmi suojaa lihomiselta, vaikka perintötekijät altistaisivat ylipainolle. - Miksi syömme liikaa?
Nykyisessä elinympäristössämme ruokaa on koko ajan yllin kyllin tarjolla. Monen työ on fyysisesti hyvin kevyttä ja päivittäistä arkiakiivisuutta kertyy vain hyvin vähän; hissi kulkee ja autolla pääsee. On siis varsin helppoa syödä yli kulutuksensa, kun ruokaa on tarjolla runsaasti ja liikuntaa tulee luonnostaan vähän. - Hyvää metsästä ja puutarhasta
Loppukesä ja alkusyksy ovat herkullisten marjojen parasta aikaa. Nyt on saatu myös tutkittua tietoa marjojen terveysvaikutuksista Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden toimesta. Marjojen avulla voi vaikuttaa suotuisasti aterianjälkeisiin verensokeri- ja insuliinivasteisiin. - Kuidulla ja täysjyvällä pitkäaikaista hyvää terveydelle
Laajan systemaattisen katsauksen mukaan runsas viljakuidun saanti ja täysjyväviljatuotteiden käyttö alentaa paksu- ja peräsuolisyövän riskiä. - Rukiista voimaa -ruisseminaarin antia
Professori Herman Adlercreutz, suomalaisen ruistutkimuksen isä ja keskeinen linkki pohjoismaisessa ruistutkijaverkostossa, täytti 80 vuotta huhtikuussa 2012. Tapahtumaa juhlistettiin Rukiista voimaa -seminaarissa. - YK:ssa puhutaan täysjyvän terveyshyödyistä
YK:n yleiskokouksen yhteydessä keskusteltiin ravitsemuksellisista keinoista pienentää sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta maailmanlaajuisesti. Täysjyväviljan käytön lisääminen on yksi kahdeksasta ehdotetusta tärkeimmästä ruokavaliotekijästä, joihin vaikuttaminen voisi puolittaa sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden maailmassa. - Terveyttä pohjoismaisesta ruokavaliosta
Tanskalainen tutkimus osoitti, että perinteinen, monipuolinen pohjoismainen ruokavalio on yhteydessä alempaan kuolleisuuteen. - Ravintokuitu edistää kylläisyyttä
Terveystieteiden maisteri Kristiina Juvonen osoitti väitöstutkimuksessaan, että ruokahaluun ja aterianjälkeisiin vasteisiin voidaan vaikuttaa ravintokuiduilla ja ruoan rakenteella.