Kaura

Kaura hellii vatsaa ja sydäntä

Kaurasta saattaa tulla monelle ensiksi mieleen kaurapuuro. Kyseinen perinneruoka on suosionsa eittämättä ansainnut,  mutta kaurasta riittää moneksi muuksikin. Tätä lempeän ja raikkaan makuista viljaa voikin pitää ainutlaatuisena voimapakkauksena. Kauran sisältämät kuidut hellivät vatsaa ja sydäntä, jonka lisäksi kauran kuidun liukoisen osan, beetaglukaanin, on todettu alentavan kolesterolia ja tasapainottavan verensokeria aterian jälkeen.1,2  Kauran sisältämä beetaglukaani ja sen terveydelliset vaikutukset ovatkin saaneet EU:n komission hyväksymät terveysväittämät taakseen.

Kaura sisältää muihin viljoihin verrattuna hieman enemmän rasvaa (6–8 % painostaan), mutta se on laadultaan hyvälaatuista kasvirasvaa. Myös kauran proteiinin aminohappokoostumus on muita kotimaisia viljoja monipuolisempi.

Näin loistavan ainesosan myötä myös kauraleipä voi olla entistäkin terveellisempää, kun siihen on mahdollista leipoa mukaan kolesterolia alentava vaikutus. Lue osiosta lisää Vaasan Kaurasydän-leivästä ja sen terveysväittämästä.

1 EU:n komission artiklan 13.1. terveysväittämälista suomeksi. Hakusanalla kaura löytyy kaikki kauraa koskevat hyväksytyt terveysväittämät.

2 EU:n komission hyväksymä art. 14 terveysväittämä kauran beetaglukaanille.