Perinteistä leipää suurella sydämellä

Vaasanilla on leivottu leipää jo yli 165 vuoden ajan, ja olemmekin Suomen toiseksi vanhin leipomo. Siinä ajassa on aika moni suomalainen ehtinyt kasvaa ja varttua kanssamme.

Vaikka puitteet ovat vuosien saatossa kasvaneet, leivotaan Vaasanin leivät yhä edelleen perinteisillä menetelmillä ja kotikokeillekin tutuilla raaka-aineilla. Parin pellillisen sijaan lämpimäisiä tulee tietysti himppasen enemmän, mutta onneksi leipureillamme riittää rakkautta vähän isommillekin erille!

Lämmintä ja läheltä ympäri Suomen

Onhan se ihanaa nähdä, miten tarkkaan valituista raaka-aineista muotoutuu joka päivä suomalaisten rakastamia leipiä huolella hiotuilla resepteillä ja vuosikymmenten saatossa opituilla tavoilla. Meillä yksinkertaisesti rakastetaan viljaa, jyviä ja kaikkea mitä niistä saa aikaan – niillä on kiva ilahduttaa. Koska meidän mielestämme tuoreen leivän tuoksua ei voita mikään, haluamme suoda sen ilon mahdollisimman monelle suomalaiselle. Siksi Vaasan-leipää leivotaan eri puolilla maata, ja vastapaistetut herkullisen tuoksuiset leivät kuljetetaan ripeästi isojen ja pienten kauppojen hyllyille sinua odottamaan.

Meille on aina ollut kunnia-asia leipoa juuri sellaista leipää kuin suomalaiset haluavat. Leipä on intohimomme, ja meidän tehtävämme on turvata rikkaan suomalaisen leipäkulttuurimme säilyminen.

Oppi-isänä näkkärimestari Veikko

Uusia tuulia haistellaan tietysti meilläkin jatkuvasti, mutta hyvistä perinteistä pidetään kiinni ja tiukasti. Niistä tärkeimpiä meille ovat ruis, tutut reseptimme ja tapamme leipoa, jotka kulkevat tavallaan sukupolvelta toiselle.

Esimerkiksi näkkäriämme leivotaan edelleen vanhan työntekijämme, Veikon, oppien mukaan. Veikko muun muassa neuvoi, että nostatetun taikinan laatu pitää aina testata kämmenselällä ja sen täytyy tuntua pehmoiselta kuin vauvan pylly. Vieläkin meillä opetellaan sitä tarkkuutta, millä Veikko näkkileipälinjaa sääti!