Suomalaisten sydän sykkii auttamiselle

14.12.2017

Suomalaiset eivät yleensä pidä meteliä omista tekemisistään, ja meitä pidetään helposti omissa oloissamme viihtyvinä tuppisuina. Meillä on kuitenkin hieno talkootyön ja läheisten auttamisen kulttuuri.

Me Vaasanilla halusimme osaltamme auttaa ja tehdä näkyväksi edes pienen osan kaikesta siitä hienosta työstä, mitä Suomessa kaiken aikaa tehdään muiden hyväksi. Talkoisiin osallistuminen on pieni juttu, eikä usein vaadi kummoista osaamista tai taloudellista panostusta. Avun saajalle sillä on kuitenkin suuri merkitys.

Ideamme jalostui Pienet suuret talkoot -kampanjaksi, johon ihmiset ympäri Suomen saivat ilmoittaa omia talkoitaan. Hakemuksia tuli runsaasti ja koko projektin haastavin homma olikin valita hyvien vaihtoehtojen joukosta talkoot, joita lähtisimme taltioimaan.

Monenmoista talkootyötä

Valinnassa pyrimme huomioimaan projektien erilaisuuden: talkoot voivat tarkoittaa pihapiirin siivoamista, kaveriporukan yhteistä tempausta tai koko asuinalueen yhteistä ympäristöprojektia.

Ensimmäiset talkoot pidettiin helmikuussa, kun parikymmentä innokasta ompelijaa loi pikkuruisia potkupukuja keskosvauvoille. Keskoset ovat aluksi pelkissä vaipoissa, ja vaatteiden pukeminen on tärkeä hetki – vauva on viimein tarpeeksi hyvässä kunnossa puettavaksi. Iloisista kuoseista loihditut potkupuvut tuovat väriä sairaalaan arkeen.

Huhtikuussa pihapiirin miesporukka auttoi koiransa kanssa kaksin asuvaa naapuriaan tyhjentämään rintamamiestalon kellarista usean sukupolven rojut. Samalla Tyhjentäjiksi itseään nimittävä ryhmä todisti, etteivät yhteisöllisyys ja välittäminen ole kadonneet Helsingistäkään.

Alkukesästä ystäväporukka auttoi pahan onnettomuuden kohdannutta perhettä laittamaan pihansa ja talonsa kuntoon rankan vuoden jälkeen.

Toinen porukka halusi palkita ystäväänsä vieraanvaraisuudesta. Kesämökki, johon kaikki kaverit ovat aina olleet tervetulleita, kaipasi ruoanlaittomahdollisuuksien kuntoon laittamista. Porukalla rakennettiin viikinkityylinen kesäkeittiö, jossa syntyvät sapuskat isollekin poppoolle.

Alkusyksystä oli vuorossa ympäristötempaus, jossa koko yhteisö oli mukana kunnostamassa paikallista puroa. Talkoolaiset vauvasta vaariin siirsivät kivilohkareita kuusikilometrisen puron matkalle. Usean vuoden jatkunut kunnostusprojekti on tuottanut hienoja tuloksia: aiemmin huonossa kunnossa olleessa purossa uiskentelee nyt monenmoisia tuttuja ja harvinaisempiakin kalalajeja.

Syksyn pimeyteen tuovat valoa Trash Heroes, jotka jakoivat talvipyöräilijöiden suojaksi ilmaisia ledivaloja pyöräilyväylä Baanan varrella Helsingissä. Kahden ammattitanssijan projektin tavoitteena on saada ihmiset innostumaan pyöräilystä, tanssista ja ympäristön siisteydestä – jokainen voi vaikuttaa elinympäristöönsä pienillä teoilla.

Jaetaan tarinoita ja evästä

Meidän osuutemme oli kertoa eteenpäin näitä hienoja talkootarinoita nettisivuillamme ja somekanavissamme sekä auttaa talkooeväiden loihtimisessa. Halusimme saada näkyvyyttä hienolle asialle ja tuoda esille ajatusta, että toisten auttaminen voi olla ihan pieni juttu. Somessa ihmiset kiittelivätkin talkooporukoita vuolaasti ja kertoivat puolestaan omista talkoistaan. Oli hienoa nähdä, miten innokkaasti suomalaiset lähtivät keskustelemaan aiheesta!

Kuuden virallisen talkooprojektin lisäksi vaasanilaiset olivat itse mukana järjestämässä noin sadalle vanhukselle Hyvän mielen iltaa Helsingin Cafe Caruselissa joulukuun alussa. Tilaisuuden idean keksijä Emilia Åberg halusi järjestää ikimuistoisen tapahtumapäivän vanhuksille, jotka elävät yksin ilman tukiverkostoa tai ystävää kenelle puhua.

Meissä suomalaisissa on valtavasti talkoohenkeä ja halua muiden auttamiseen – ollaan ylpeitä siitä!

Katja Willberg
Digital Content Manager