TALKOOT: irti 60 vuoden rojuista

4.5.2017

Tällä kertaa Vaasanin talkoosarjassa käymme katsomassa, kuinka neljä naapurin miestä tyhjentää kolmesta kellarihuoneesta 60 vuoden roinat. Urakka   vaatii voimaa, huumorintajua ja hyvät eväät. 

Kokoelma Arabian kannuja patsastelee paraatipaikalla kirjahyllyssä. Annagreta Sipilän rintamamiestalokoti, hänen lapsuudenkotinsa,  on kaunis ja kodikas keräilijän asunto. Kaikki on suloista ja putipuhdasta. Mutta tämä meininki ei ulotu talon kellariin. Se on toinen maailma. Siellä on kaaos ottanut ylivallan, siellä kummittelevat sikin sokin 60 vuoden rojut.

“Kolmessa kellarihuoneessa on vuosikymmenten sotku. Siellä on vanhempieni, sukulaiasteni ja ystävieni pois heittämää tavaraa. Ja tietysti siellä on kaikki, mitä itse olen heittänyt pois”, sanoo pohjoishelsinkiläinen Annagreta, joka asuu talossaan Pirkko-löytökoiran ja kahden kissan kanssa.

“Sotku on niin käsittämätön ja tavaraa niin hirmuisesti, etten ikinä saisi yksin kellareita raivattua. Onneksi naapurin miehet lupasivat auttaa.”

Ja sieltä naapurin miehet tulevatkin. Nelikko on Mikko, Jykä, Eki ja Santtu eli Mikko Lehmuskoski, Jyrki Seppälä, Erkki Pöntiö ja Alexander Norrgård.

Jykä: “Joskus kuulee väitettävän, ettei Helsingissä ei ole yhteisöllisyyttä eivätkä naapurit edes tunne toisiaan. Mutta ainakin meillä täällä  Tapanilassa on ihan toisenlainen meininki. Naapurit tunnetaan, naapuruston asiat tiedetään ja tarvittaessa autetaan.”

Santtu: ”Pihalle on tilattu kahdeksan kuution talkoolava. Katsotaan, kuinka kauan meillä menee kellarin tyhjentämiseen ja tavaroiden siirtämiseen lavalle.”

Kellarissa on ruotsinkielisiä koulukirjoja 80-luvulta, vuosikymmenien marinoimia hillopurkkeja hilloineen, pari pesukonetta, maaleja, ehjiä ja rikkinäisiä työkaluja ja lumppua.

Löytyy myös lastenvaunujen runko, laskettelusukset, kaunis taulu, jossa on reikä keskellä…

Maalit ja pahvit talkooporukka – joka nimeää itsensä Tyhjentäjiksi – erottele syrjään. Santtu vie ne erikseen oikeisiin paikkoihin hävitettäviksi ja kierrätettäviksi. Kaikki muu lentää jätelavalle.

Paitsi Annagretan isävainaan puusepäntyökalut. Niillä on liikaa tunnearvoa.

Kellareista löytyy myös laatikollinen käyttämättömiä 1980-luvun vaatteita. Mikko nappaa itselleen mieleisensä retropusakan.

Aurinko tulee esiin pilvien takaa. Säätiedotukset pelottelivat keväisellä räntäsateella, mutta ennustus ei onneksi pitänyt paikkaansa.

Tällä rintamamiestaloalueella 15 kilometrin päässä Helsingin keskustasta on talvisin hiljaista, kevään myötä meininki paranee. Katu heräilee elämään. Pihoja ja taloja kunnostetaan. Tekemisen meininki leviää soratietä pitkin talosta taloon.

Mikko: “Täällä elellään aika maalaismaisesti. Meidän kadulla on rutkasti yhteishenkeä ja muun muassa oma bändi ja kesäjuhlat. Täällä on myös sellainen tekemisen meininki, että kesällä sirkkeli laulaa pihalla jos toisellakin. Täällä meillä päin asuu yritteliäitä tee se itse -miehiä. Ja samanlaisia naisia, tietysti.”

Tehokas Tyhjentäjät-ryhmä siivosi 60 vuoden romut viidessä tunnissa.

60 vuoden rojun tyhjentämiseen meni aikaa 5 tuntia. Ei edes tuntia per vuosikymmen! Tyhjentäjät-porukka kehuu itseään ja Annagreta kehuu porukkaa. Lopuksi juodaan talkookahvit Annagretan tuvassa. Taitaa muutama oluttölkkikin sihahtaa auki.

Mikko: “Meidän perhe matkustelee paljon ja aina kun ollaan matkoilla, Annagreta hakee meidän postit ja pitää silmällä kotiamme. Naapuriapu on siis vastavuoroista: me koemme, että Annagretakin auttaa meitä tosi paljon. Arvostamme sitä.”

ONKO SINUN PORUKKASI SEURAAVA TALKOOPOPPOO TÄSSÄ JUTTUSARJASSA?

Vaasan etsii perheitä, naapurustoja, ystävyksiä tai muita pieniä ryhmiä, jotka haluavat tehdä yhteisössään jotain konkreettista hyvää.

LUE LISÄTIETOJA JA ILMOITTAUDU TÄSTÄ!