TALKOOT: Kaikki rakkaat
yhteisen pöydän ääreen

28.8.2017

Minna ja Tuula ovat lapsuudenystäviä. Minnalla on kesämökki, jonne vieraat ovat aina tervetulleita. Kiitokseksi vuosikymmenten vieraanvaraisuudesta Tuula järjesti Minnan mökille talkoot, joissa rakennettiin Minnalle uusi komea viikinkityylinen kesäkeittiö.

Mökkipiha Naislahdella Iitissä muistuttaa enemmän aikuisten puuhamaata kuin perinteisen kaunista rantamökkimiljöötä. Rannassa odottaa vesiskootteri kaahailijaa ja pinkki kumiflamingo kellujaa. Ylemmäs rinnetontille on parkkeerattu 40-luvun traktori, sillä yksi mökin käyttäjistä on armoitettu keräilijä. 80-luvun asuntovaunu on ikuisuusparkissa rannassa sen takia, ettei koko ystäväpiiri mahdu pieneen päämökkiin. Myös leikkimökistä on tehty nukkumiseen sopiva ”yksiö” yhdelle pariskunnalle.

Päämökki on pieni, mutta lomailijoita on pitkin kesää paljon, joskus jopa 30 yhtä aikaa. Tällä mökillä ei tunneta käsitettä “epätoivottu mökkivieras”. Kaikki ovat tervetulleita.

“Minulle ystävyys on tärkeintä maailmassa”, sanoo mökin emäntä Minna Hamari.

Se on helppo uskoa todeksi, kun katselee ja kuuntelee tätä kaveripiiriä kahdessa sukupolvessa.

Ystävyys on tärkeintä maailmassa.

Vitsi lentää, pieni naljailu on sallittua ja jopa suotavaa. Ilmapiiri on hersyvä.

Minnan ja Tuulan ystäväpiirin lapset ovat ehtineet teini-ikään. He ovat saaneet luvan olla päivän poissa koulusta, sillä nyt siistitään mökin ympäristöä ja laitetaan hyvälle alulle kesäkeittiö.

“Miksikö kesäkeittiö? No siksi, että kokkaus tapahtuu nykyisin ympäri tonttia: yksi tekee keittössä kastiketta, toinen savustaa lohta pihalla, kolmas on rannalla grillaamassa. Kun kesäkeittiö valmistuu, päästään tekemään yhdessä ruokaa. Ja mikä vielä tärkeämpää, päästään syömään yhdessä, pitkän pöydän ääreen”, sanoo talkoiden puuhanainen Tuula Siekkinen.

“Itse olen aika huonossa kunnossa selästäni, mutta ruokintapuolta hoitelen vaivattomasti”, jatkaa Tuula, ja katoaa mökin keittiöön tekemään voileipiä. 

Pihalla alkaa tapahtua. Uusi, entistä isompi terassi on tehty tänä kesänä ja lautaa haettu jos jonkinlaista. Myös kesäkeittiön katoksen ja sen tärkeimmän kalusteen, pitkän pöydän piirustukset ovat valmiina pahviseen ruuvilaatikkoon luonnosteltuna, joten sirkkeli voi alkaa laulamaan.

“Kun itse tekee, saa sellaista kuin sattuu tulemaan”, lohkaisee talkoolainen Jussi.

Pöytä ja penkit syntyvät massiivisista mäntylankuista. Pituutta pöydälle tulee yli kolme metriä.

Kun pöytä on valmis, muut siirtyvät suosiolla testaamaan pöytää ja syömään ja juomaan, mutta Jussilla on vaikeuksia malttaa lopettaa. Kun portaat terassilta rantaan pitäisi saada hyvään alkuun…

Jussi haluaa tehdä terassista ja keittiöstä “niin hyvän, että siitä nautitaan, kunnes tulee monttu vastaan”.

Eli niin hyvän, että se kestää seuraavalle sukupolvelle. Että pöydän ääressä joku kahvittelee ja juo olutta senkin jälkeen kun tämän porukan maallinen vaellus on päättynyt.

Pöytä valmistuu päivässä, koko kesäkeittiö loppukesäksi. Vielä on hyvin aikaa käyttää sitä, ennen kuin mökki laitetaan talviteloille perinteisten köyritulien jälkeen syyskuun lopussa. Köyritulet on kaakkoissuomalainen kokkoperinne, joka päättää sadonkorjuuajan. Naislahden mökin vakio-ohjelmaan kuuluvat joka kesä myös juhannuksen vietto ja olympialaiset. Satunnaisesti mökille tullaan myös talvella, viimeksi viettämään yhden rakkaan ystävän nelikymppisiä.

Uusi mäntypöytä on kaunis sellaisenaan ja sen ympärille mahtuu hyvin 14 ruokailijaa. Myöhemmin miehet aikovat vielä ylevöittää ruokailuryhmän ilmettä koristekaiverruksin – onhan talkooporukassa muun muassa tatuoija.

“Kun tuo porukka rupeaa tekemään, ei tule peruskamaa”, sanoo Tuula.

“Olen vähävarainen ihminen. Olen ollut kohta kymmenen vuotta työkyvytön selkäni vuoksi. En ole ikinä pystynyt rahalla osallistumaan Minnan mökin hoitoon. Mutta auttelemalla pystyn. Ja talkoilla. Onneksi järjestettiin nämä talkoot”, miettii Tuula.

“Joskus minut on haettu autolla tänne mökille, kun ei ole ollut rahaa bussilippuun. Rahaa ei ole koskaan paljoa, mutta onneksi on kekseliäisyyttä.”

ONKO SINUN PORUKKASI SEURAAVA TALKOOPOPPOO TÄSSÄ JUTTUSARJASSA?

Vaasan etsii perheitänaapurustojaystävyksiä tai muita pieniä ryhmiä, jotka haluavat tehdä yhteisössään jotain konkreettista hyvää.

LUE LISÄTIETOJA JA ILMOITTAUDU TÄSTÄ!