Vankat juuret, valoisa tulevaisuus

19.12.2017

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi lähestyy loppuaan, samoin yksi kiinnostavimmista vuosista Vaasanin historiassa.

Koko leipomotoimialalla on takanaan useita haastavia vuosia. Leivän kokonaiskysyntä on laskenut, ja hintakilpailu on vienyt mehut monelta toimijalta. Vaasan on ollut tämän murrosvaiheen keskiössä.

Kun maailma ympärillämme muuttuu, meidän on hyvä rakentaa nykyistä ja uutta toimintaa lähes 170-vuotisen historiamme perustalle. Vuonna 1849 August Alexander Levónin Vaasassa aloittama viljajalostuksen perinne jatkaa voittokulkuaan.

Vuonna 2015 meistä tuli osa ruotsalaista maatalousosuuskunta Lantmännenia, jolla on vankat juuret maataloudessa. Kestävä maanviljely on myös meille elintärkeää, sillä vilja on keskeisin raaka-aineemme. Siksi kannamme yhdessä vastuumme pellosta pöytää.

Aitoja tekoja suomalaisten leivän puolesta

Kuluttajat haluavat leivän olevan hyvänmakuista ja ravitsevaa, kotimaisista ja puhtaista raaka-aineista Suomessa leivottua – sekä tietysti sopuhintaista. Kuluttajat kaipaavat myös entistä enemmän läpinäkyvyyttä yritysten toimitusketjuihin. Siksi vuoropuhelu kuluttajien ja muiden sidosryhmien kanssa on ensisijaisen tärkeää.

Näiden toiveiden täyttäminen on meidän perimmäinen tehtävämme. Teemme työtä suomalaisten leivän puolesta.

Vuoden alusta olemme leiponeet Suomessa ruisleipämme kokonaan suomalaisesta viljasta. Ruislupauksemme suomalaisille viljelijöille ja kuluttajille oli konkreettinen teko suomalaisten leivän puolesta. Olemme myös solmineet viljelijäsopimuksia, jotka varmistavat meille suomalaisen rukiin saatavuuden jatkossakin.

Ajoitus oli loistava, sillä ruisleipä valittiin Suomen kansallisruoaksi tammikuussa. Suomen suosituimman leivän leipojana tämä on meille kunnia-asia.

Syksyllä otimme vapaaehtoisesti käyttöön kaurapitoisuusmerkinnät pakkauksissamme. Mielestämme kuluttajalla on oikeus tietää, kuinka paljon kauraa eri leivissä käytetään. Pakkausmerkinnät helpottavat kuluttajien valintoja.

Olemme saaneet maaliin historiamme suurimman tuotannon muutoshankkeen: Olemme keskittäneet tuotantoa ja investoineet tuotannon parantamiseen ja automatisointiin, mikä on johtanut myös kolmen leipomon sulkemiseen. Kestävä teollinen leipominen vaatii jatkuvaa kehitystä, sillä vain siten pystymme jatkossakin leipomaan Suomessa suomalaisesta viljasta leipää suomalaisille.

Paukkuja rukiiseen ja kauraan

Haluamme olla osa suomalaisten arkea ja auttaa heitä kohti entistä terveellisempää ravitsemusta. On sekä kansanterveyden että yksilön ravitsemuksen kannalta hyvä, jos suomalaisten leipälautaselta löytyy yhä enemmän täysjyväviljaa sekä kauraa ja ruista. Myös tutkimus- ja tuotekehityspanostuksemme keskittyvät jatkossa näihin.

Teemme yhteistyössä Lantmännenin ja eri sidosryhmien kanssa entistä enemmän tutkimustyötä rukiin parissa. Näyttöä rukiin terveysvaikutteista tulee tutkimuksista koko ajan lisää, ja tätä ilosanomaa haluamme kertoa kuluttajille.

Kova työ tuo tuloksia

Vuosi 2017 on tuonut meille paljon ilon aiheita.

Suomalaisen rukiin, menestyksekkäiden uutuuksien ja kansallisruoka-aseman julkisuuden ansiosta olemme nähneet Vaasan Ruispalojen kasvussa kaksinumeroisia lukuja. Myös kauraleipämme ovat menestyneet hyvin.

Valitsemamme suunta näyttää olevan oikea, ja leipureillamme on pitkästä aikaa syytä iloon.

Pitkälle katsovan omistajamme ansiosta olemme nyt yhteisellä matkalla muuttamassa leipomotoimialaa läpi koko arvoketjun ja tekemässä työtä suomalaisten leivän puolesta.

 

Thomas Isaksson
Toimitusjohtaja