TALKOOT: Talo kuntoon
rankan vuoden jälkeen

20.6.2017

Tällä kertaa Vaasanin talkoosarjassa käymme katsomassa, kuinka ystäväporukka laittaa Sanna ja Jari Mönkkösen puutarhan kesäksi kuntoon. Jari loukkaantui vuosi sitten vakavasti ja pysyvästi onnettomuudessa eikä pysty enää tekemään omakotitalon töitä. Sanna on yrittänyt selvitä ansiotyön ja lastenhoidon lisäksi myös talon ja puutarhan hommista yksin.

Kello 11 aurinkoisena sunnuntaina helsinkiläisen rintamamiestalon pihalle alkaa kerääntyä huomattavan energistä porukkaa.

Iloinen puheensorina täyttää talon alakerran. Esittäydytään  kaikki talkoolaiset eivät tunne toisiaan tai ole kohdanneet sosiaalisen median ulkopuolella.

Yhteistä kaikille on, että he ovat Sanna ja Jari Mönkkösen laajaa kaveripiiriä. On naapureita, lasten harrastuksista tulleita tuttuja, ystäviä jo vuosien takaa, sukulaisia ja Sannan jumppakavereita.

Porukkaa yhdistää se, että se kutoi itsensä turvaverkoksi, kun Mönkkösiä noin vuosi sitten kohtasi inhottava onnettomuus. Porukkaan kuuluvat ovat muun muassa vuorotellen tehneet Sannalle ja lapsille ruokaa alkuviikoksi joka sunnuntai.

“Hei Sanna, saanko siivota yläkerran, pestä lattiat ja vaihtaa lakanatkin?” 

Vaikka kyseessä ovat pääasiassa pihatalkoot, osa porukasta haluaa puuhata myös talossa ja saada sen säihkyvän puhtaaseen kesäkuntoon. Kullekin löytyy mieleinen askare.

MARIKA: ”Jari halvaantui urheiluonnettomuudessa vajaa vuosi sitten. Hänen vaimonsa Sanna on sen jälkeen joutunut hoitamaan yksin perheen, talon ja pihan. Tänään siihen tulee muutos. Me kaivetaan esille lapiot ja haravat ja laitetaan talo sellaiseen kuntoon, että ihana kesä voi tulla.”

Talkooporkan ytimen muodostavat Annika Penttinen (vasemmalla), Marika Lyly ja  Maria-Sisko Päykkönen. Tässä he keinuttavat Sanna Mönkköstä:

Talkooporukka jakaantuu tehokkaisiin ryhmiin. Keittiöpartio alkaa tehdä jauhelihapihvejä, sillä 20-päinen talkooporukka on tarkoitus ruokkia grilliherkuilla.

Ikkunanpesuryhmäläisillä on aseinaan lastoja, rättejä, sankkoja ja ikkunanpesukone. 

Kitkijät käyvät kukkapenkkien kimppuun, ja miessakki hioo ja maalaa pääoven porraskaiteet edustuskuntoon. 

“Laitoin Facebookiinkin, että mä lähären kökkähän”, kertoo Maria-Sisko, joka on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta ja vaalii sen murteen sanoja. Siellä talkoot ovat kökkä.

“Mä lähären kökkähän.”

ANNIKA: ”Kohta piha on niin siisti ja talo putsattu ja raikkaan tuoksuinen, että Sanna voi tänä iltana nostaa jalat pöydälle ja ajatella, että hetkeen ei tarvitse tehdä yhtään mitään.”

Ennen loukkaantumistaan talon isäntä Jari toimi paloesimiehenä. Hän on Suomen menestyneimpiä telinevoimistelijoita, jonka aktiiviura päättyi kymmenisen vuotta sitten.

MARIKA: ”Jarin onnettomuuden jälkeen olen oppinut arvostamaan jokaista päivää uudella tavalla. Joka päivä voi tapahtua jotain hyvää. Kuulostaa ehkä kliseiseltä, mutta olen oppinut sitä kuuluisaa hetkessä elämistä.”

SANNA: “Vuosi on ollut monella tapaa rankka. Aika on kortilla ja moni asia on päässyt rempalleen. Jarin onnettomuuden jälkeen ystävistä on ollut ihan mielettömästi apua.  Myös sellaiset ystävät, joiden kanssa en aikaisemmin pitänyt jatkuvasti yhteyttä, ovat rientäneet avuksi, kun hätä on ollut suurin.”

Kun elämä koettelee, tosi ystävät rientävät apuun, tukevat ja tuuppivat eteenpäin.

SANNA: “Jari asuu parhaillaan palvelutalossa, mutta toivomme, että koti saadaan syksyn mittaan remontoitua ja varustettua sellaiseksi, että hän pääsee takaisin kotiin asumaan. Kunhan saataisiin tavallinen arki rullaamaan, sitä toivon tulevaisuudelta.”

Talkoot jatkuvat aamupäivästä iltaan. Talkoolaisia tulee ja menee. Ihan viimeiseksi harjataan terassilaudat ja haetaan rautakaupasta kuorikatetta ja koristellaan sillä rikkaruohoista putipuhtaat kukkapenkit.

Ensiksi tulee nälkä lapsille, jotka ovat pomppineet trampoliinilla tuntikausia.  Onneksi puugrillin hiillos on valmis ja ritilällä ihanteellinen lämpötila grillata hodareita ja hampurilaisia.

ONKO SINUN PORUKKASI SEURAAVA TALKOOPOPPOO TÄSSÄ JUTTUSARJASSA?

Vaasan etsii perheitä, naapurustoja, ystävyksiä tai muita pieniä ryhmiä, jotka haluavat tehdä yhteisössään jotain konkreettista hyvää.

LUE LISÄTIETOJA JA ILMOITTAUDU TÄSTÄ!