TALKOOT: Supersankarit sillan alla jakavat valoa

28.11.2017

Saavutaan, siivotaan, tanssitaan.

Siinä Trash Heroesin eli tanssija-koreografi-muusikko Panu Varstalan ja tanssija-koreografi Antti Lahden ohjelma kaikessa yksinkertaisuudessaan ja tehokkuudessaan.

Kun ammattitanssijat joraavat kadulla, näky on hypnoottinen. Elekieli on varmaa, vakaata ja mukaan kutsuvaa. Joskus miehet innostuvat jopa esittämään breakdancea.

Tällä kertaa Panu ja Antti ovat saapuneet kuormapyörillään Helsingin Ruoholahteen pyöräilyväylä Baanan varrelle.

Tänään ei kuitenkaan siivota. Sen sijaan jaetaan ledivaloja – eli ilmaisia henkivakuutuksia – talvipyöräilijöille. Ollaan hetken aikaa Trash Heroesin sijasta Light Heroes.

Ja tietysti tanssitaan.

Trash Heroes on kahden ammattitanssijan projekti, joka alkoi pohdinnasta, kuinka tanssittaisiin maailmasta parempi. Trash Heroesiin kuuluu pyöräily, koska vähentämällä autoilua ja pyöräilemällä enemmän maailmassa on helpompi hengittää. Miehet saapuvat esityspaikoilleen erikoisvalmisteisilla fillareillaan. Panun fillarissa on sisäänrakennettuina lyömäsoittimet, Antilla aurinkokennoilla ladattava DJ-setti vinyylilevylaatikoineen.

”Kun me ollaan liikenteessä, meidät takuulla huomataan. Yleensä ihmiset yllättyvät siitä, että me emme myy mitään”, sanoo Panu Varstala.

“Yllätys yllätys, emme myy mitään!”

”Emme laita hattua kiertämään esityksemme päätteeksi. Emme halua rahaa, haluamme vain huomiota asiallemme. Meidän tavoitteena on, että ihmiset innostuisivat samoista asioista kuin me: pyöräilystä, tanssista ja ympäristön hoitamisesta. Jokainen pystyy vaikuttamaan omaan elinympäristöönsä. Se ei vaadi edes suuria tekoja. Pienetkin riittävät.”

“Maailma ei ehkä pelastu tanssimalla, mutta tanssimalla saa aikaan hyviä hetkiä, joita ei voi koskaan elämässä olla liikaa”, sanoo Antti.

”Me teemme tätä, koska on niin siistiä ajella pyörillä ja tanssia ja järjestää juhlat. Ja talvella tietysti jakaa valoja pyöräilevälle kansalle. Olemme valistajia, mutta aina liikkeellä kepeällä asenteella”, lisää Panu.

Edellisenä päivänä, viikon ensimmäisessä kohteessa Kuopion Pyöräilytalvi -tempauksessa jaettiin 150 ajovaloa. Nyt vastaavassa tempauksessa Helsingissä on jaossa 300 ohjaustankoon kiinnitettävää ledivaloa.

Paras palaute, mitä Panu ja Antti ovat saaneet, on tämä: eräs pienen lapsen isä kertoi, että tavattuaan Trash Heroesin hänen lapsensa oli nimennyt supersankarilelunsa uudelleen Panuksi ja Antiksi.

Ei muuta kuin valotakit ylle ja asemiin.

“Nyt kun tässä sillan alla ollaan, olen valinnut mukaan ghetto party -henkistä musiikkia ”, sanoo Antti Porkkalankadun sillan alla ja pistää levyn soimaan.

Panu alkaa pysäytellä valottomia pyöräilijöitä.

Valoa tarjolla! Saako laittaa lamppua?

Ilmaisia valoja tarjolla!

Melkein kaikki valottomat ohiajajat pysähtyvät viimeistään taikasanan ilmainen kohdalla. Valojen lisäksi tarjolla on kuumaa mehua ja hot dogeja Vaasanin grillistä.

“Ne, jotka eivät uskalla pysähtyä, luulevat selvästi, että tämä on jotain virallista valovalvontaa”, nauraa Panu.

Panu ja Antti kiinnittävät ledilamppuja pyörien tankoihin mutta myös lastenvaunuihin ja koirien valjaisiin. Kaupunki on taas vähän turvallisempi, kun marraskuun mustuudesta erottuu valopisteitä ja niitä kuljettavia hahmoja.

“Pyöräilyä kannattaa ehdottomasti jatkaa läpi talven. Talvirenkaat alle ja tarpeeksi vaatetta päälle vain, niin se on ihan miellyttävää. Kun pyöräilet, saat joka päivä raitista ilmaa eikä tarvitse jurnuttaa autossa keskustan ruuhkissa. Miettikääpä sitä”, suosittelee Light Heroes.

Vuonna 2017 Vaasan on esitellyt Talkoot-sarjassaan perheitä, naapurustoja ja ystävyksiä, jotka haluavat tehdä yhteisössään jotain konkreettista hyvää.

Sarja päättyy tähän.

JOKO KATSOIT NÄMÄ? Sarjassa on vierailtu muun muassa talkoissa, joissa ystävät tekivät mökille kesäkeittiön ja talkoissa, joissa naapurit tyhjensivät kellarista 60 vuoden romut.

Antin ja Panun jakamat ledivalot lahjoitti Helsingin seudun liikenne.

Terveisiä Trash Heroesilta:

Trash Heroes -kalenterissa on vielä tilaa kesälle 2018, joten jos sinulla on festarit, isot bileet tai oikeastaan mikä tahansa asenteella ja antaumuksella järkätty tapahtuma, niin me olemme kiinnostuneita!