Mietitkö, mitä lapsesi syö?

21.8.2018

Tämä tässä on Snäkki. Erityisesti perheen nuorimpia silmällä pitäen leivottu uutuusleipä täysjyväkaurasta ja rukiista.

Siis, että leivottiin ihan oma leipä perheen nuorimmille? Näin tehtiin, sillä lasten ja nuorten päivittäisestä energiansaannista peräti yli 40 % tulee välipaloista*, joten ei ole ihan se ja sama, mitä leipäluukusta aterioiden välillä sisään sujahtaa.

Terveellinen välipala on kuitenkin helpommin sanottu kuin syöty. Lapset kun tuppaavat olemaan kranttuja sen suhteen mistä pitävät – ja erityisesti mistä eivät pidä. Samaisesta syystä lapset ja nuoret saavatkin ruokavaliostaan liikaa sokeria ja liian vähän kuituja*. Ja siksi päätimme kääriä hihamme ja ryhdyimme leipomaan. Laitamme jauhot suuhun niille, jotka sanovat, että terveys ja herkullisuus eivät voi kulkea käsi kädessä.

Snäkki on vaalea leipä, mutta silti sieltä runsaskuituisimmasta päästä. Suolaakin siinä on vähänlaisesti. Makua taas täydet 100 %.

Ja muuten, vaikka Snäkki perheen nuorimpia silmällä pitäen leivottu onkin, niin saa sitä aikuisetkin syödä.

Pienen leipomon sydän, suuren leipomon vastuu.

*Eloranta, Aino-Maija. Ruokavalio, kehon rasvapitoisuus ja aineenvaihdunta- ja verenkiertoelinsairauksien vaaratekijöiden kasautuminen alakouluikäisten lasten väestöotoksessa. Väitöskirja. Itä-Suomen yliopisto, terveystieteiden tiedekunta. (2014)”