Päivitä perinteinen joulumenu uusilla resepteillä

29.11.2018

Joulu on perinteiden aikaa. Suomalaiseen jouluruokailuun kuuluvat tietysti kinkku, riisipuuro, erilaiset laatikot ja graavikalat sekä rosolli. Mutta mitäpä jos tänä jouluna panostaisit hieman erilaiseen joulupäivälliseen? Perinteisiä jouluruokia voi käyttää modernilla ja raikkaalla tavalla. Modernit jouluherkut saavat olla persoonallisia ja sopia juuri sinun makuusi. Voit myös yhdistellä perinteiseen joulupäivällisen osaksi moderneja, uudella twistillä tehtyjä jouluherkkuja.

Nappaa talteen maistuvat reseptimme ja tuunaa joulumenusta uudenlainen raikas kokonaisuus.

Unelmien kinkkutoast

kinkkutoast

Perinteistä, monien rakastamaa joulukinkkua, ei voi kokonaan unohtaa joulun tarjoiluista. Tässä kinkkutoastissa kinkku saa parikseen makean hillon ja suolaisen cheddarjuuston. Tarjoile kinkkutoast alkuruuaksi tai illan viimeisimpinä tunteina sammuttamaan pienen suolaisen nälän.

Punainen unelma

leipää kapriksilla ja paprikalla

Punainen on tunnetusti joulun väri. Tuo väriä ruokapöytään tarjoilemalla tämä paprikalla ja kapriksilla kruunattu leipä kasvisalkuruokana. Tumma ruis ja makea paprika täydentävät toisiaan ja kermainen tuorejuusto sitoo maut yhteen.

Maa-artisokkakeitto ja maksapateeleipiä

maa-artisokkakeitto ja maksapateeleipiä

Pehmeän kermainen maa-artisokkakeitto toimii loistavasti alkuruokana tai kevyenä pääruokana. Keitto saa lisäksi juhlavan ja talvisen vivahteen savustuksesta, joka hoituu helposti ihan kotiuunissa. Tarjoile keiton kanssa makeaa vaaleaa joululimppua kera maksapateen, sinihomejuuston ja kirsikkahillon.

Inarin ihanat pororullat uunissa

pororullat

Helppo ja nopea pääruokavaihtoehto jouluun on makoisa pororullapaistos. Tässä pääruuassa kinkun sijaan tähtenä loistaa poro. Rullat on täytetty herkullisella poronkäristeellä ja päällystetty täyteläisellä juustolla. Uuniruoka on helppo valmistella hyvissä ajoin etukäteen ja sen avulla ruokit isommankin porukan vaivattomasti.

Kaneliset rieskakolmiot

rieskakolmiot jälkiruokana

Teemaan sopiva jälkiruoka on jouluisilla mausteilla kruunattu, kanelinen rieskakolmio. Voit hyödyntää normaalisti suolaisena ruokana tarjottavaa rieskaa myös jälkiruokana. Kaneli, sokeri ja kermainen jäätelö vievät perinteisen rieskan uudelle tasolle. Tämä jälkiruoka ei myöskään haasta vaikeudellaan, sillä sen valmistaminen onnistuu jokaiselta.

Joulun välipäiviin voit valmistaa vieraille tarjottavaksi esimerkiksi pieniä suolaisia sormisyötäviä. Monien jouluun kuuluvat isona osana erilaiset kalaruuat. Kokeile herkullista sillileipäämme, joka saa modernin vivahteen limestä, inkivääristä ja valkosipulimajoneesista. Asteen juhlavampi suolainen naposteltava on tämä rieskablini. Pääset helpolla blinitaikinan valmistuksessa, kun käytät blinien pohjana Vaasan valmiita rukiisia Lapin rieskoja.

Tutustu ja kokeile myös muita maukkaita reseptejämme, joilla saat vaihtelua perinteisiin joulunajan ruokiin.