Herkullinen itsenäisyyspäivän menu

3.12.2019

Herkullinen ja huolella suunniteltu itsenäisyyspäivän menu on hyvä tapa juhlistaa Suomen itsenäisyyttä. Itsenäisyyspäivää vietetään 6.12. ja siitä alkaa myös loppuvuoden juhlakausi. Virittäydy juhlatunnelmaan ja nauti hyvästä ruuasta yhdessä, vaikka suuremmallakin porukalla. Tarjoile juhlapäivänä monipuolinen ja maistuva menu, jonka teemana on tietenkin Suomi. Itsenäisyyspäivänä tarjoiluissa maistuvat kaikille tutut suomalaiset raaka-aineet kuten riista, marjat ja tietenkin ruis. Tässä menussa ne nostetaan esiin modernissa hengessä. Illan venyessä pidemmälle on mukava napostella pieniä sormin syötäviä herkkuja, ja samalla seurata itsenäisyyspäivän vastaanottoa Presidentinlinnassa.

Ota talteen parhaat itsenäisyyspäivän reseptimme.

Oi maamme Suomi! -siikaleipä

siikaleivät

Tämä pirteän värikäs siikaleipä toimii loistavasti alkupalana tai vaikka illalla pienenä naposteltavana. Siika on monille tuttu kala, mutta monissa kotikeittiöissä harvemmin käytetty ruoka-aine. Tämä leipä yhdistääkin kaksi perisuomalaista ruokaa – ruisleivän ja kalan – moderniksi alkupalaksi.

Vedenneidon alkupala

Vedenneidon alkupala vuohenjuustoviipaleista ja ruisleivästä

Niille, jotka eivät voi syödä kalaa, maistuva vaihtoehto on herkullinen Vedenneidon alkupala. Pohjana on käytetty monille tuttuja Vaasan Ruispalat Saaristo -leipää ja täytteenä suolaisen pehmeää vuohenjuustoa, joka sopii täydellisesti makean hunaja ja paahdetun saksanpähkinän pariksi. Näitäkin herkullisia cocktailpaloja voi tarjoilla myös myöhemmin illalla pienen suolaisen nälän iskiessä.

Riistahampurilainen

Riistahampurilainen

Tarjoile itsenäisyyspäivän menun pääruokana herkullinen hampurilainen pohjoismaiseen tyyliin. Tässä hampurilaisessa perinteisen jauhelihapihvin korvaa mehevä riistapihvi. Puolukat ja suolainen Västerbotten-juusto kruunaavat hampurilaisen ja nostavat sen juhlaruokien kastiin.

Mustikkatorttu

mustikkatorttu

Itsenäisyyspäivän illallisen kruunaa tietenkin herkullinen jälkiruoka. Mustikkatorttu on varma hitti, joka maistuu kaikille. Tarjoile tortun kanssa vaikka perinteiset kahvit tai juhlan kunniaksi lasillinen kuohuvaa. Tortussa kunniapaikan ottaa kaikille suomalaisille rakas mustikka, joka on myös terveysvaikutuksiltaan aito kotimainen superfood.

ruistikut

Illallisen jälkeen on mukava istua alas porukalla, siemailla maistuvia juomia ja seurata itsenäisyyspäivän vastaanottoa tv:stä. Rapeat ruistikut sopivat täydellisesti naposteltavaksi illanistujaisiin. Dippaa valkosipuliset ruistikut raikkaaseen avokado-hummukseen ja nauti.

Muita illanistujaisiin sopivia cocktailpaloja ovat esimerkiksi Ahvenmaalta tuleva raikas silakkaa ja sipulia yhdistävä leipänen, tai perinteinen lohta ja perunaa sisältävä herkku Uudeltamaalta.

Tutustu myös muihin herkullisiin resepteihimme, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaankin.