“Tuna-munaleipä on iltapalaherkku vailla vertaa – maistuisi Haikullekin”

19.10.2016

Tervetuloa kylään Siltalalle. Hannan ja Juhan talossa tassuttelee 12 jalkaparia, sillä perheeseen kuuluu  kuusi ihmistä ja kolme koiraa. Vanhin ihmislapsista on aikuinen, nuorin ekaluokkalainen.

Koiria ja urheilua harrastavassa aktiivisessa perheessä jääkaappi tyhjenee aina nopeasti. Iltapalalla syödään ravitsevaa ja proteiinipitoista ruokaa…

… siis aina paitsi perjantaisin.

Seitsemänvuotias Ester kertoo: ”Perjantai on paras päivä, kun vanhemmilta loppuvat työt ja lapsilta koulut. Syödään sipsejä, juodaan limua ja juhlitaan viikonloppua.”

Äiti Hanna lisää: “Kyllä, perjantaina syödään usein rehellisesti sanottuna roskaruokaa: pakastepizzoja ja perunalastuja. Kun on kiireisestä viikosta selvitty kunnialla, ollaan yksi ilta rennommin.”

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Vantaalla Siltalan perheessä. Kuvassa Hanna (vas.), Enni, Juha, Miikka ja Ester Siltala iltapalalla.

Me olemme koirarakkaat Siltalat!

Perheen äiti Hanna, 41, on kiinteistöyrityksen viherosaston palveluohjaaja, joka harrastaa koirien kasvatusta ja puutarhanhoitoa. Isä Juha, 46, on kuntosalia ja lentopalloa harrastava markkinointijohtaja. Siltalat asuvat Vantaan Kivistössä.

Lapsia on kolmelta vuosikymmeneltä. Pojat ovat 21-vuotias Juuso ja 19-vuotias Miikka.

Tytöt ovat 14-vuotias Inna ja juuri koulun aloittanut Ester.

“Arjen haaste on ainainen, kauhea kiire. Pyrimme Juhan kanssa löytämään myös kahdenkeskistä aikaa kaiken tuoksinan keskellä, töiden ja harrastusten puristuksessa. Meillä on tapana ottaa säännöllisesti yhteistä aikaa lähtemällä minilomalle vaikkapa hotelliin Helsinkiin tai mökille”, Hanna kertoo.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Vantaalla Siltalan perheessä. Kuvassa Miikka (vas.), Hanna ja Enni Siltala viettämässä yhteistä iltahetkeä.

Koirankasvattaja Hannalla on kolme koiraa kotona: Runo, Muusa ja Haiku. Hän omistaa myös kuusi muuta koiraa, jotka ovat sijoitettuina perheisiin. Kaikki Hannan koirat ovat rodultaan amerikankarvatonterriereitä. Rotu on ollut harvinainen Suomessa mutta yleistymään päin, sillä karvattomana se sopii myös usein koira-allergiaperheisiin, joissa ei voida elää sellaisten koirien kanssa, joilla on turkki.

“Tämä on ihana, iloinen ja ihmisystävällinen rotu, joka on aina tunkemassa syliin”, Hanna sanoo.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Vantaalla Siltalan perheessä. Kuvassa Hanna (vas.) ja Enni tekemässä iltapalaa.

Iltapala on myös henkinen asia: on upeaa klousata päivä maukkaan purtavan äärellä.

Miksi iltapala on tärkeä juttu teidän perheessänne?

Juha: Emme aina ehdi yhteisen päivällispöydän ääreen monien harrastusten ja töiden takia. Iltapalalle kokoonnumme urheiluharrastusten jälkeen. Minä ja Juuso käymme kuntosalilla ja Inna käy lenkillä ja tekee lihastreeniä, joten proteiinipitoinen iltapala on meille tärkeä juttu. Iltapala on myös henkinen asia: on upeaa klousata päivä maukkaan purtavan äärellä ja perheen kanssa menneestä päivästä rupatellen. 

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Vantaalla Siltalan perheessä. Kuvassa Enni ja Miikka Siltala iltapalalla.

Tällä kertaa valmistettiin lämpimiä voileipiä sekä perinteisistä Ruispaloista että Ruispala Ohut Herkusta!

Mikä on suosituin iltapala Siltalalla?

Hanna: Yksi suosikki-iltapala ovat lämpimät voileivät, joissa on juustoa ja tonnikalaa. Niitä menee yhdellä iltapalalla kevyesti pellillinen. Helppoa ja herkullista. KATSO RESEPTI TÄÄLTÄ.

Juha: Meidän perheessä  kuluu paljon myös proteiinirahkaa, jota syödään kuntosalin jälkeen marjojen ja hedelmien kanssa. Eikä puuroakaan hyljeksitä!

Hanna: Miikka-poika tekee toisinaan itselleen kylmää puuroa sekoittamalla kaurahiutaleita maitoon. Ehkä se on nyt sitä niin muodikasta raakapuuroa.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Vantaalla Siltalan perheessä. Kuvassa Hanna Siltala pukemassa perheen koiria iltalenkkiä varten.

Iltapalan jälkeen on koiraperheen vielä pakko jaksaa lähteä ulos.  Onko koirien jokailtanen lenkittäminen nautinto vai vaiva?

Hanna: Nautintohan se on saada itsekin liikuntaa ja raitista ilmaa. Karvattomat koiriamme tarvitsevat vaatteita ylleen lenkille, kun lämpötila on alle 10 astetta. Näin syksyllä puuvillapaidat riittävät, mutta kun pakkaset tulevat, koirille puetaan haalarit ja kovimmilla keleillä pipot, tossut ja hännänlämmittimet. Kyllä siinä hetki aikaa kuluu, kun pukee kolme tai neljä koiraa pari kertaa päivässä. Mutta mitäpä sitä ei näiden vesseleiden eteen tekisi. Amerikankarvattomatterrierit ovat yksi oikein hyvä rotuvaihtoehto koira-allergiselle koiranystävälle kuten minulle.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Vantaalla Siltalan perheessä. Kuvassa Ester Siltala iltalenkillä perheen koiran kanssa.

Hanna: Nyt puettavia on neljä, kun meillä on kolmen oman koiran lisäksi hoidossa Viiri-terrieri. Kyllä vastaantulijat silloin tällöin ihmettelevät näitä karvattomia otuksia. He kyselevät, kuinka nämä tarkenevat. Toisaalta nykyisinhän on muotia pukea turkillisia koiriakin, joten vaatetettu koira ei herätä enää niin paljon huomiota kuin mennävuosina.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Vantaalla Siltalan perheessä. Kuvassa Enni (vas.), Ester, Juha ja Hanna Siltala iltalenkillä.

Teillä on neljä opiskelijaa/koululaista. Stressaavatko läksyt?

Juha: Koirien iltalenkin jälkeen kuulustelen 14-vuotiaalta Innalta läksyjä tai kyselen koealueeseen kuuluvia asioita. Usein käymme matikan tehtäviä yhdessä. läpi Sekä Inna että vanhin lapsemme Juuso haluavat lääkäriksi. Meillä on sillä tavalla kunnianhimoisia lapsia.

Inna: Minä pyrin lukion jälkeen lääkikseen, koska haluan auttaa ihmisiä.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Vantaalla Siltalan perheessä. Kuvassa Juha ja Enni Siltala tekemässä Ennin läksyjä.

Miten talo hiljenee?

Hanna: Esterille luetaan satu vain, jos hän on saanut itsensä vuoteeseen kello puoli yhdeksään mennessä. Hän pitää saduista niin paljon, että useimmiten kiirehtii nukkumavalmiiksi tuohon kellonaikaan. Pikku koululaisen koulu alkaa joka aamu aikaisin, joten nukkumaanmenon kanssa ei voida olla leväperäinen.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Vantaalla Siltalan perheessä. Kuvassa Enni (ylempänä) lukemassa Esteri Siltalalle iltasatua.

Elämä on onnea ja haasteita, eikö?

Hanna: Me olemme Juhan kanssa olleet naimisissa 22 vuotta; menimme nuorina naimisiin. Perhe-elämämme tuo oman lisänsä rakkaan Miikka-poikamme kehitysvammaisuus ja autistisuus.

Olemme käyneet kesäisin avioliittoleireillä, joilta olemme saaneet vahvistusta parisuhteeseen ja arjen pyörittämiseen. Olemme myös kouluttautumassa ohjaajiksi avioliittotyöhön.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Vantaalla Siltalan perheessä. Kuvassa Hanna ja Juha Siltalan hääkuva.

3 x näin sujuu ilta kuuden hengen perheessä: 

  1. PAKKOULKOILU TEKEE HYVÄÄ. Koirien hoito rytmittää ja raikastaa elämää: ne on vietävä ulos satoi tai pakasti. Koiranomistaja ei pääse nuutumaan, sillä ulkoilu on pakollista.
  2. MURHEET PURETAAN ENNEN UNTA. Vaikka jokainen harrastaa urheilua tahollaan, iltapalalle kokoonnutaan yhteisen pöydän ääreen. Jos jollain on murheita, ne puretaan yhdessä iltapalalla.
  3. SANO EI TELEVISIOLLE. Televisiota ei juuri katsota, mutta olohuoneessa vietetään yhteistä aikaa pelaten Wiitä, kutoen, askarrellen, koiria leikittäen ja pianoa pimputellen.

Tässä Vaasanin juttusarjassa “Yhteisen iltahetken puolesta” vieraillaan erilaisten perheiden iltapalapöydässä ja iltapuuhissa.

Lue myös kahden äidin ja kahden taaperon perheen iltapalapuuhista TÄÄLTÄ.

Selaa maukkaita iltapalareseptejä TÄÄLTÄ.