Kaksi äitiä ja jokailtainen leipämme

6.6.2016

Tervetuloa kylään Boströmeille Espooseen.  Iltapalapöytään kokoontuu kaksi äitiä ja kaksi taaperoa. Perheen kahta koiraa ei pöytään huolita, ne jäävät heiluttamaan häntiään olohuoneeseen. Kaksivuotiaat kaksoset Alina ja Emil haukkaavat kauraleipää, kauhovat puuroa ja kommentoivat maailman menoa sujuvasti suomeksi ja ruotsiksi.

”Vaikka me olemme sateenkaariperhe, monikkoperhe ja kaksikielinen perhe, me olemme aivan tavallinen suomalainen perhe”, sanovat Nina  ja Milja.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Espoossa Boströmien perheessä. Kuvassa Nina, Emil, Milja ja Alina kävelemässä lähipuistosta kotiin.

Me olemme Boströmit, mamman ja äidin perhe!

Perheessä on kaksi äitiä. Nina Boström (kuvassa vasemmalla)   eli mamma on 34-vuotias näyttelijä- ja musiikinopiskelija ja kotiäiti. Milja Boström eli äiti on 31-vuotias personal trainer ja toimittaja. Ninalla ja Miljalla on kaksoset, Alina ja Emil, jotka täyttävät kolme vuotta heinäkuussa. Espoolaisperheeseen kuuluu myös kaksi löwchenkoiraa, Bamse ja Laban.

“Emme ole kohdanneet ennakkoluuloja kahden äidin perheenä. Mutta joskus harmittaa, ettei meitä ulkona ja kaupungilla liikkuessamme hahmoteta perheeksi. Luullaan, että liikenteessä ovat kaksosrattaita työntävä äiti ja hänen ystävänsä”, Nina sanoo.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Espoossa Boströmien perheessä. Kuvassa Milja, Emil, Alina ja Nina leikkimässä lähipuistossa.

Teillä on kaksi ihanaa, energiaa pursuilevaa kaksivuotiasta. Millaisista palasista iltanne rakentuvat?

Milja: Lapset rakastavat kiipeilyä ja roikkumista. Käymme joka päivä pihalla tai puistossa ennen iltapalaa, jotta lapset saavat purettua energiaa. Ulkoilun jälkeen mietitään, onko järkevämpää hoitaa ensin iltapesut ja pyjaman vaihtamiset vai iltapalat. Kaikki riippuu kaksosten senhetkisestä tuulesta ja vireystilasta.

Nina: Useimmiten iltapalan jälkeen kaksoset viedään kylpyhuoneeseen pesulle yksitellen. Näin tilanne pysyy rauhallisena. Sitten molemmille laitetaan yövaippa ja pyjamat. Emilin on ehdottoman tärkeää saada valituksi itselleen nattstrumpor eli yösukat.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Espoossa Boströmien perheessä. Kuvassa Emil syömässä iltapalaa.

Miten sujuu Boströmin perheen iltapalalle kokoontuminen?

Milja: Syömme iltapalan seitsemän maissa. Vanhempani asuvat lähellä, ja viime aikoina minä olen paljon käynyt lasten kanssa heillä iltapalalla. Olemme antaneet Ninan harjoitella rauhassa kotona laulua ja musiikin teoriaa. Nina on nimittäin pyrkinyt opiskelemaan musiikkia. Saa nähdä, miten käy.

Nina: Kaksoset syövät iltapalaksi Kauratyyny-leipää, maitoa ja puuroa. Meillä ei ole koskaan ollut sellaista ongelmaa, etteivät lapset haluasi syödä terveellisiä ruokia. Päinvastoin: vihannekset maistuvat heille tosi hyvin. Jopa parsakaali. He syövät vihannekset lautasiltaan ja sitten kurottelevat vihanneksia meidänkin lautasiltamme.

Milja: Emil syö tosi siististi. Alina on astetta rennompi tyyppi.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Espoossa Boströmien perheessä. Kuvassa Emil ja Alina leikkimässä huoneessaan. Kuvassa myös perheen koirat.

Millaiselta näyttää kaksivuotiaan tohottajan elämä äidin silmin?

Nina: Lapsemme ovat aurinkoisia, mutta nyt he ovat tulleet haastavaan ikään. Oma tahto nostaa päätään. Enää ei riitä, että mamma sanoo, miten tehdään. Muksut testaavat, pitääkö oikeasti totella. Kaikki halutaan tehdä itse: Otan lippiksen hyllyltä. Lapsi vie lippiksen takaisin hyllylle ja ottaa sen itse.

Milja: Lapset ovat nukkuneet hyvin viime aikoina. Ennen herättiin monta kertaa yössä. Tosin Emil saattaa vielä lähteä puoliunessa vaeltamaan keskellä yötä, koska hän luulee, että on aika herätä. Meillä on koiraportteja, mutta ne eivät pidättele Emiliä, joka on lukkomestari. Olemme solmineet koiraportteja naruilla kiinni, ettei vaelteleva taapero mene halailemaan nukkuvaa koiraa. Koira voisi säikähtää ja näykkäistä.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Espoossa Boströmien perheessä. Kuvassa Milja, Nina, Emil ja Alina hampaiden pesulla.

Nina: Alina on tunnin vanhempi kuin Emil. Kun kerroimme tämän lapsille, Alina kommentoi: Emil on vauva!

Milja: Oikeasti Emil suhtautuu Alinaan hyvin suojelevasti.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Espoossa Boströmien perheessä. Kuvassa Milja (vas.) ja Nina laittamassa Alinaa ja Emiliä yöunille.

Millaisten vaiheiden jälkeen talo on hiljainen?

Nina: Pyrimme siihen, että kaksoset ovat vuoteissaan viimeistään kahdeksalta. Sitten alkaakin päivän haastavin vaihe eli kahden taaperon nukuttaminen. Siinä menee hyvinä iltoina puoli tuntia, huonoina puolitoista.

Milja: Kaksoset ovat harvoin illalla yhtä väsyneitä. Usein käy niin, että virkumpi villitsee väsyneemmän, koska haluaa seuraa. Joskus lastenhuone ajautuu kaaokseen ja sängyistä lentelevät patjatkin.

Nina: Iltasatujen lukeminen on tärkeää. Käymme tosi paljon kirjastossa. Juuri nyt lasten suosikkeja ovat Kristiina Louhen Tomppa-kirjat. Jos minä luen suomenkielisiä kirjoja, käännän ne lapsille ruotsiksi. Meillä on sopimus, että minä puhun lapsille ruotsia ja Milja suomea. 

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Espoossa Boströmien perheessä. Kuvassa Ninan ja Miljan raskauskuva.

Kuinka äiti ja mamma herkuttelevat? 

Milja: Olen ollut pitkään liikunta-alan töissä, vetänyt ryhmäliikuntaa ja tehnyt personal trainerin hommia. Viime aikoina olen tehnyt toimittajan ja taittajan töitä kuntoilualan lehteen. Syön terveellisesti; terveellinen ravinto on olennainen osa elämäntapaani. 

Niina: Minua huvittaa alati se, että puoliso on tuollaisissa huipputerveellisissä ammateissa. Minäkin liikun mielelläni, mutta olen myös hirveä herkkusuu. Syön joka ilta lasten nukahdettua jätskiä ja suklaata. Herkkujen syöminen vain on niin kivaa! Uskon namien syömisen terveellisyyteen: jos alkaa hirveästi rajoittaa itsestään, seurauksensa saattaa olla ihan älyttömiä mielitekoja.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Espoossa Boströmien perheessä. Kuvassa Milja, Alina ja Emil syömässä iltapalaa.

3 x ILTAPALAVINKKI: Boströmien puurot

Leivän lisäksi puuro on terveellistä ja edullista syötävää, josta Boströmeillä nauttivat aikuiset ja lapset. Kun mikropuuroa tuunaa erilaisilla proteiinipitoisilla lisäkkeillä, puurolla jaksaa pitkään.

KANANMUNAPUURO

Puurohiutaleiden, suolan ja maidon joukkoon sekoitetaan raaka kananmuna, ennen kuin koko helahoito kypsennetään mikrossa. Kananmunapuuro on personal trainer Miljan suosikki.

JOGURTTIPUURO

Valmiin kaurapuuron päälle lautaselle kaadetaan maustamatonta jogurttia. Jos tekee mieli herkutella, voi itselleen sallia sokeroidun jogurtin käytön. Tuoreet marjat kruunaavat herkun. Tai käytä Miljan suosikkia, sulattamattomia pakastemustikoita.

  PILTTIPUURO

Valmiin kaurapuuron päälle kaadetaan vauvoille tarkoitettua mangososetta. Herkku viimeistellään tuoreilla, raikkailla hedelmänpaloilla ja pähkinöillä.

 

Tässä Vaasanin juttusarjassa “Yhteisen iltahetken puolesta” vieraillaan erilaisten perheiden iltapalapöydässä ja iltapuuhissa.