“Toin lapsuuteni maaseudun Helsinkiin”

8.8.2016

Tervetuloa kylään Mallius-Malvelan perheeseen. Tämä perhe elää täydellisessä maalaisidyllissä, vaikka olemme vain viiden kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Pihaleikkien jälkeen satavuotiaaseen keittiöön iltapalapöytään kokoontuvat Mira ja Timo ja heidän poikansa Oiva ja Uljas. Nimensä oloiset nuoret miehet kauhovat smoothiepuuronsa ja kipuavat sitten yläkertaan pesulle ja punkkitarkastukseen.

“Nautimme aikamme  kerrostaloelämästä, mutta sitten meille molemmille tuli  tarve  päästä  pois  Helsingin keskustan  hektisyydestä. Tahdoimme lapsillemme  rauhallisen  ja  luonnollisen  elinympärisön — juuri  sellaisen, jollaisessa itse  olemme  kasvaneet”,  sanovat Mira ja Timo.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Käpylässä Malliuksen perheessä. Kuvassa Timo pelaa poikansa Oivan kanssa jalkapalloa pihalla.

Me ollaan Mallius-Malvelan perhe, me ei suosita sokeria!

Mallius-Malisen perheeseen kuuluvat äiti Mira Mallius ja isä Timo Malvela ja pojat Oiva ja Uljas.

Mira on freelancer-kuvittaja, jonka bravuureja ovat eläimet, varsinkin karhut. Timo työskentelee markkinontialalla projektipäällikkönä. Oiva, 5, menee syksyllä eskariin. Hänen lempitekemisensä on harjoitella maalivahdin taitoja kotipihalla. Uljas, 3, tykkää maailmassa eniten rakentaa legoilla ja hakea kotipihan kuopasta vettä kastelukannuun mahdollisimman monta kertaa päivässä.

Perhe asuu vuonna 1924 rakennetussa paritalonpuolikkaassa Helsingin Käpylässä. Lintukotomainen Länsi-Käpylä sijaitsee kivenheiton päässä Pasilan kerrostaloista. Oman pihan kaipuu sai pariskunnan vaihtamaan vaivattoman kerrostaloasumisen vanhan talon remppaamiseen.  Mira ja Timo ostivat talon vuonna 2010 ja remontoivat sitä erittäin intensiivisesti viisi vuotta.

Tälle perheelle tärkeitä asioita ovat yhdessä oleminen ja yhdessä tekeminen, lasten hyvät leikkimahdollisuudet, terveellinen, itse valmistettu ruoka ja turhan sokerin välttäminen lasten ruokavaliossa.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Käpylässä Malliuksen perheessä. Kuvassa Oiva ja Uljas (vas.) lueskelemassa pihalla.

Pysyykö paha  maailma kaukana Käpylän kujilta? 

Mira: Tavallaan. Haluan elää vanhanaikaista elämää. Olen kasvanut 1980-luvun maaseudulla, jossa perunat saatiin omasta pellosta eikä harrastettu mitään turhaa hienostelua. Elettiin terveellistä elämää eikä pidetty karkkipäiviä. On aika hurjaa, miten koululaiset nykyään saattavat hakea koulun jälkeen suklaalevyn kaupasta ja ahmaista sen kuin leivän. Liika sokerin syöminen uhkaa kansanterveyttämme.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Käpylässä Malliuksen perheessä. Kuvassa Timo taustalla ja Oiva kastelemassa yrttejä pihalla.

Millaisista palasista ilta rakentuu, kun perheessä on noin tarmokkaat pojat?

Mira: Ennen iltapalaa olemme kotipihalla. Pelataan palloa ja kastellaan yrttilaatikot. Pojat tykkäävät jo nyt auttaa remontti- ja pihahommissa, joihin kuluu ilta jos toinenkin.

Timo: Iltapalan jälkeen pojat laitetaan suihkuun ja punkkitarkastukseen. Käpylä on täynnä punkkeja ja Oiva on oikea punkkimagneetti. Iltasadun luen minä, koska saan pidempien työpäivieni vuoksi olla vähemmän aikaa poikien kanssa kuin Mira.

Mira: On ihanaa näyttää lapsille, mistä ruoka tulee pöytään. Oiva kylvi alkukesästä porkkanoita ja odottaa sadonkorjuuta, jolloin saadaan syödä oman pihan porkkanat.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Käpylässä Malliuksen perheessä. Kuvassa Uljas katsoo veljeään Oivaa, kun hän tekee smoothieta. Taustalla äiti Mira.

Ja kaikista paras iltapala on..?

Mira: Smoothiepuuro on meidän erikoisuus. Se on smoothieta, johon ei lisätä nestettä. Pojat tykkäävät lusikoida sen suuhunsa nopeasti. Oiva osaa jo surauttaa smoothien “sutkauttimella”. Iltapalalla on usein myös leipää ja juustoa. Pojat tykkäävät hedelmäleivästä, jossa on rusinaa ja omenaa. Illallinen on meille tärkeä yhteinen ateria: silloin koko perhe on koolla. Sen sijaan iltapalalta voi toinen vanhempi luistaa, jos haluaa mennä vaikka urheilemaan.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Käpylässä Malliuksen perheessä. Kuvassa Uljas (vas), MIra ja Timo iltapalalla.

Mitä kaikkea on terveellinen ruoka?

Mira: Meillä ei ole karkkipäiviä. Monet pitävät meitä vähän tiukkoina vanhempina sen takia. Lapset eivät osaa karkkipäiviä vielä kaivata.

Timo: Meillä syödään terveellisesti mutta maalaisjärjellä. Ei meillä pingoteta liikaa. Kyllä pojat saavat kylässä ottaa pullaa ja jätski kuuluu meidänkin kesään. Ja vaikka emme syö eineksiä tai kaupan puolivalmisteita, hätätapauksessa saatamme lämmittää pinaattilettuja.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Käpylässä Malliuksen perheessä. Kuvassa Uljas iltapalalla.

Timo: Me halutaan antaa lapsillemme onnellinen, turvallinen ja hyväksyvä lapsuus, josta ei halauksia puutu.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Käpylässä Malliuksen perheessä. Kuvassa Oiva hampaiden pesulla.

Mira: Pojat menevät nukkumaan samaan aikaan. Vuoroilloin laulamme iltalaulut: Vanhojapoikia viiksekkäitä, Päivänsäde ja menninkäinen ja Tuu tuu tupakkarulla.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Käpylässä Malliuksen perheessä. Kuvassa Oiva (vas.), Timo, Uljas ja Mira kuuntelemassa iltasatua.

Iltasadun lukeminen on isän asia, vai kuinka?

Mira: Luin viime syksynä amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan iskän kannattaa lukea iltasatu mieluummin kuin äidin. Tutkimuksen mukaan ääneen lukevan miehen esittämät kysymykset herättelevät mielikuvituksellisia keskusteluja, mikä auttaa lapsen kielellisessä kehityksessä.

Timo: Oli niin tai näin, minä tykkään lukea, koska se on yhteistä aikaa poikien kanssa.

Mira: Kun Timo on lukenut, saatan vielä odottaa poikien sänkyjen vieressä, että he nukahtavat. Ei siihen varttia kauempaa yleensä mene. Lapset ovat pieniä vain vähän aikaa ja on ihana olla läsnä, kun he nukahtavat.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Käpylässä Malliuksen perheessä. Kuvassa Timo ja Mira kotinsa edustalla.

Millaista on kahdenkeskinen aika lasten nukkumaanmenon jälkeen?

Mira: Kahdenkeskiseen aikaan saattaa kuulua vaikkapa tulevien remonttien suunnittelua. Lahot portaat on uusittu, ne pitäisi vielä maalata. Yläkertaan voisi rakentaa väliseinällä ylimääräisen huoneen. Ja niin edelleen. Miltei satavuotiaassa talossa riittää puuhaa.

 

3 x IHANA ILTAPALA KÄPYLÄN TYYLIIN

  1. Smoothiepuuroon tulee banaania, jäisiä marjoja, avokadoa, vesimelonia, ripaus kaurahiutaleita ja hiukan chia-siemeniä.
  2. Kaurapuurosta tulee astetta raikkaampi ja terveellisempi, kun sen sekaan lisätään jäisiä mustikoita ja mansikoita. Ja tietysti siihen laitetaan voisilmä.
  3. Terveelliset pannukakut tehdään julkkiskokki Pipsa Hurmerinnan ohjeella. Niihin tulee kaurajauhoja, kardemummaa, munia, kookosmaitoa ja banaania. Ei lainkaan sokeria.

 

Tässä Vaasanin juttusarjassa “Yhteisen iltahetken puolesta” vieraillaan erilaisten perheiden iltapalapöydässä ja iltapuuhissa.

Lue myös kahden äidin ja kahden taaperon perheen iltapalapuuhista TÄÄLTÄ.

Lue myös superurheilullisen perheen iltarutiineista TÄÄLTÄ.