Valmistus

Missä päin Suomea tuote on valmistettu? Miksi paikkakuntaa ei ole ilmoitettu?

Leivomme tuoretta leipää usealla eri paikkakunnalla ympäri Suomea ja valikoimissamme on kaiken kaikkiaan satoja eri tuotteita. Tuotantokapasiteetin tasaamiseksi valmistuspaikkoja saatetaan vaihtaa ajoittain. Pakkausten uudistaminen jokaisessa muutostilanteessa aiheuttaa huomattavia kustannuksia ja lisää myös virhemahdollisuuksia. Mikäli tuote on valmistettu jossain muualla kuin Suomessa, mainitaan valmistusmaa tuotteen pakkauksessa. Keskitetty kuluttajapalvelumme kertoo mielellään lisätietoja valmistuspaikasta.

Miten tuotteilla (esim. paahtoleivät) voi olla niin pitkä säilymisaika?

Hyvä tuotantohygienia leivän valmistuksessa on oleellista säilymisen kannalta. Uunista tuleva steriili leipä pakataan puhtaissa olosuhteissa käsin koskematta.

Mitä tarkoitetaan hapantaikinajuurimenetelmällä?

Hapantaikinajuurimenetelmää eli raskitusta käytetään erityisesti ruisleivän leivonnassa. Ruistaikinan valmistus etenee kolmessa vaiheessa ja se aloitetaan edellisen päivän leivonnassa käytetystä valmiista ruistaikinasta talteen otetusta hapanjuuresta eli hapantaikinan siemenestä. Tämä “hapanjuuri” sisältää taikinakäymisessä tarvittavia maitohappobakteereita, jotka tuottavat ruisleivälle tyypillisen happaman maun ja miellyttävän aromin. Kun hapanjuureen lisätään ruisjauhoja ja vettä, ja seoksen annetaan edelleen käydä, saadaan valmis raski. Taikinan valmistuksessa raskiin sekoitetaan vettä, jauhoa, suolaa ja hiivaa. Ruisleipälinjalla taikina ylöslyödään eli muotoillaan leiviksi, nostatetaan ja paistetaan lopputuotteiksi.

Taikinajuuri ja sen käyttö vehnäleivonnassa

Vaasan käyttää laajasti ns. perinteistä taikinajuurimenetelmää antamaan vaalealle leivälle aromia, säilyvyyttä ja luonnetta sekä ainutlaatuisen herkullista makua.

Taikinajuuri valmistetaan useita tunteja ennen varsinaista leivonnan aloitusta, taikinantekoa. Taikinajuureen sekoitetaan pieni erä ns. siemenraskia veden ja jauhojen kanssa esitaikinaksi, joka ”muhii” 30–35°C lämpötilassa useita tunteja. Tänä aikana siemenraskista peräisin olevien maitohappobakteerien määrä lisääntyy, ne käyttävät jauhoa ravinnokseen ja tuottavat runsaasti aromi- ja makuaineita. Samalla muun muassa maitohappoa muodostuu siinä määrin, että leivässä on aistittavissa mieto hapan maku.

Tarvitaan lukuisia koeleivontoja ja tuotearviointeja oikeanlaisen ja sopivan mikrobikoostumuksen omaavan siemenraskin kehittämiseksi. Toisaalta vaaditaan hyvää taikinajuuriosaamista ja hallintaa, jotta pystytään päivästä toiseen valmistamaan korkea- ja tasalaatuisia leipätuotteita. Koko leivontaprosessi, muun muassa raaka-ainevalinta, taikinajuuren käymisolosuhteiden hallinta ja leivän paistoprosessi, vaikuttavat lopputulokseen, eli siihen, miten ainutlaatuinen maku ja rakenne lopputuotteelle aikaansaadaan.

Taikinajuuri auttaa myös leipää säilymään pidempään luonnollisella tavalla ja on keskeinen tekijä siinä, että leivät voidaan leipoa lisäaineettomina. Leipäpakkauksissa maininta “leivottu aitoon taikinajuureen” kertoo kuluttajalle perinteisestä leivontatavasta, jolla Vaasanin leipurit ”taikovat” tuon herkullisuuden vehnäleipiinsä.