Kaura

Mitä etua kauraleivän käytöstä on?

100-prosenttisen kauraleivän kuidut hellivät vatsaa, ja lisäksi kauran sisältämä beetaglukaani on hyväksi sydämelle. Beetaglukaani alentaa kolesterolia.

Miksi beetaglukaani alentaa kolesterolia?

Kolesterolia alentavan vaikutuksen takana on viljakuitu nimeltä beetaglukaani, jota on erityisesti kaurassa ja myös ohrassa, täysin luontaisesti.

Leivän sisältämä beetaglukaani eli kaurasta peräisin oleva kuitu vaikuttaa kolesteroliin kahdella eri tapaa:

  1. Se ehkäisee ravinnon mukana tulevan kolesterolin imeytymistä. Beetaglukaani muodostaa vatsassa/suolistossa geelimäisen rakenteen, joka ehkäisee ruoan sisältämän kolesterolin imeytymistä.
  2. Se poistaa elimistöstä siellä jo olevaa kolesterolia. Beetaglukaani poistaa kolesterolia elimistöstä, koska se sitoo itseensä ja vie pois kolesterolia sisältäviä sappihappoja (jotka normaalisti jäisivät elimistöön pitäen kolesteroliarvot ennallaan tai nostaen kolesteroliarvoja). Näin elimistö kuluttaa itse enemmän elimistössä jo olevaa kolesterolia uusien sappihappojen valmistukseen, pois vietyjen sappihappojen tilalle.

Onko beetaglukaania tutkittu tarpeeksi? Onko olemassa luotettavia tutkimustuloksia siitä, että beetaglukaani toimii kauraleivässä?

Beetaglukaanin vaikutusta veren kolesterolipitoisuuksiin on tutkittu 1980-luvulta alkaen. Tutkimuksia, joissa veren kolesterolipitoisuuden on todettu alentuvan beetaglukaanin nauttimisen seurauksena on kertynyt jo yli sata.

Terveysväittämä ”beetaglukaani auttaa alentamaan kolesterolia” on hyväksytty EU:n komissiossa (Euroopan Unionin Komissio) vuonna 2011. Hyväksyntää edelsi Euroopan Elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n ravitsemuskysymyksiä käsittelevän tiedelautakunnan arviointi tutkimustuloksiin perustuen. EFSA:n tiedelautakunta päätyi siihen, että beetaglukaanin kolesterolia alentava vaikutus on hyvin todistettu tieteellisin tutkimuksin. Väittämän hyväksyminen on erittäin tiukka prosessi, ja vain harvat tuotteet/aineet ovat terveysväittämän ylipäätään saaneet.

Esimerkiksi Vaasan on Kaurasydän-leivän kehitystyön aikana analysoittanut useita kymmeniä leipänäytteitä varmistuakseen siitä, että kolesterolia alentava vaikutus on tallessa tuotteessa.

Yhdysvalloissa FDA eli Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (Food and Drug Administration) hyväksyi jo vuonna 1997 samantyyppisen väittämän kauran beetaglukaanin kolesterolia alentavasta vaikutuksesta ja alentuneesta sydän- ja verisuonitautien riskistä.

Terveysväittämän käytön ehtona mainitaan, että beetaglukaania on nautittava päivittäin 3 g, jotta kolesterolia alentava vaikutus saavutetaan. Vaasan Kaurasydän -leipään on leivottu 1g betaglukaania/viipale, eli 3 viipaletta nauttimalla saa suositellun 3 g beetaglukaania. Myös tavallinen 100% kauraleipä ja kaurasekaleivät sisältävät kolesterolia alentavaa beetaglukaania.

Millä aikataululla kolesteroli alenee, kun käyttää Vaasan Kaurasydän -leipää?

Tutkimusten mukaan jo 2–3 viikon jälkeen veren kolesterolipitoisuus voi olla alentunut. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi säännöllinen pitkäaikainen käyttö on suositeltavaa.

Onko Vaasanin 100-prosenttiset kauraleivät leivottu puhtaasta kaurasta, eli sopivatko ne keliaakikoille?

Valitettavasti 100-prosenttisesta kaurasta leivotut leipämme eivät sovellu keliaakikoille, sillä leivomme leipämme linjastolla, jossa leivotaan myös muita viljoja sisältäviä leipiä.

Miksi joissakin kauraleivissänne on tuoteselosteen mukaan vehnägluteenia?

Kauraleivän leivonnassa käytetään joskus vehnägluteenia leivottavuuden parantamiseksi. Vehnägluteeni on raaka-aine, joka parantaa leivän ominaisuuksia, kuten tilavuutta, rakennetta ja leipoutuvuutta.

Miksi joissakin kauraleivissä on kauraa vain 25 prosenttia käytetystä viljasta?

Kaura on vaativa vilja, jolla leipominen vaatii taitoa. Kaurapitoisuuden kasvaessa leivästä tulee kosteampi ja helpommin mureneva. Olemme tehneet jo kauan töitä oppiaksemme leipomaan mahdollisimman kaurapitoisia leipiä, sillä peräti 75 prosenttia suomalaisista toivoo, että kauraleipä olisi mahdollisimman kauraisaa. Kehitämme edelleen entistä kaurapitoisempia leipiä, mutta samaan aikaan haluamme varmistaa, että suomalainen kauraleipävalikoima on jatkossakin monipuolinen ja jokainen löytää kaupasta omaan makuunsa sopivan leivän.

 

Tutustu lisää lupaukseemme kertoa entistä selkeämmin leipien kaurapitoisuudesta.