Ravitsemus

Paljonko kuitua tarvitaan ja mistä sitä saa?

Lähes kaikissa länsimaissa, Suomi mukaan lukien, kuidun saanti on pienempi kuin suositeltu saanti. Esimerkiksi Suomessa kuidun saantisuositus on 25–35 g/vrk, mutta keskimäärin suomalaiset miehet saavat kuitua 24 g/vrk ja naiset 21 g/vrk. (Finravinto 2007 -tutkimus). Suomalaisten tärkein kuidun lähde on vilja- ja leivontatuotteet, erityisesti leipä. Naisilla runsas kolmannes kaikesta kuidusta saadaan ruis- ja näkkileivistä, ja miehillä ruis- ja näkkileivät kattavat lähes puolet ruokavalion kuidusta (Finravinto 2007 -tutkimus).

Lihottavatko hiilihydraatit ja erityisesti vaalea leipä, kuten usein väitetään?

Lihominen johtuu aina liiallisesta energiansaannista kulutukseen nähden, ja vastaavasti laihtuminen johtuu pienemmästä energiansaannista kulutukseen nähden. Jos mitä tahansa energiaravintoainetta saadaan liikaa, eli jos ihminen syö enemmän kuin kuluttaa, varastoituu ylimäärä elimistöömme rasvana, ja pitkällä aikavälillä varastot vain kasvavat, eli ihminen lihoo. Lihoa voi siis yhtä hyvin rasvan ja proteiinin, kuin hiilihydraattienkin liikasaannin seurauksena. Ihminen puolestaan laihtuu, jos hän syö vähemmän kuin kuluttaa.

Hiilihydraateista ja proteiinista saamme energiaa 4 kcal/g, rasvasta 9 kcal/g. Rasvassa on siis energiaa paljon enemmän kuin hiilihydraateissa. Kuidun energiasisältö on 2 kcal/g, joten leipä, jossa on runsaasti kuitua, on energiasisällöltään kevyempi kuin rasva. Paras ruokavalio on tasapainoinen ja monipuolinen, johon kuuluu kohtuullisessa määrin kaikenlaista ruokaa, myös ”valkoista” leipää vaihtelunkin takia. Valkoisessakin leivässä on hyviä ravintoaineita, esimerkiksi kuitua.

etusivu-feature