Käyttö ja säilytys

Miten tuore leipä pitäisi säilyttää kotona?

Tuoreen leivän tyypillinen tuoksu heikkenee ajan myötä, koska suuri osa leivän aromeista haihtuu ympäristöön. Leivän rakenne kovenee pikkuhiljaa ja siitä tulee parissa päivässä ns. vanha, vaikka se onkin täysin syömäkelpoinen. Ilmiötä sanotaan leivän kemialliseksi vanhenemiseksi. Tällainen leivän vanheneminen on nopeinta jääkaappilämpötilassa. Leipä tuleekin säilyttää omassa pakkauksessaan huoneenlämmössä.

Miten leipä tulisi pakastaa?

Jos haluaa leivän säilyvän pidempään, on se syytä pakastaa heti tuoreena pakastukseen tarkoitetuissa pusseissa. Leivän pakastus annospaloina tai viipaleina on helpointa sulatuksen ja käytön kannalta. Kaksi – kolme kuukautta on suositeltava enimmäisaika pakkassäilytykselle.

Voiko leivät pakastaa niiden omissa pusseissa?

Leivän voi pakastaa sen omassa pussissa. Pussit, jotka on valmistettu PE-muovista, kestävät hyvin pakastusta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että PP-muovista valmistetut pussit haurastuvat hiukan pakastaessa ja saattavat mennä rikki kun pussia nostetaan ulos pakastimesta.

Miten leipä kannattaa lämmittää?

Paahtaminen on mainio tapa lämmittää ja tuoreuttaa leipää. Myös uunia voi käyttää leivän lämmittämiseen. Mikrossa leivän rapea kuori häviää ja leivästä tulee jäähdyttyään sitkeä, joten mikroaaltouunin käyttö ei ole suositeltavaa.

Miksi paahtoleivät säilyvät niin pitkään parasta ennen -päiväyksen jälkeen?

Hyvä tuotantohygienia leivän valmistuksessa on oleellista säilymisen kannalta. Uunista tuleva steriili leipä pakataan puhtaissa olosuhteissa käsin koskematta.

vaasan-isopaahto01