Leipien sisältämä suola

Hyvä, paha suola

Suola maistuu hyvältä, miksi se on pahasta?
Runsas suolan saanti kohottaa verenpainetta. Suuri osa suomalaisista saa sitä ruokavaliostaan edelleen liikaa suosituksiin nähden. Siksi suolan määrään kannattaa kiinnittää huomiota. Aikuisella suolan eli natriumkloridin saantisuositus on enintään 5 grammaa (vajaa 1 tl) päivässä. Lapsilla suositus on alle 3 grammaa päivässä*. Suolan vähentämisen lisäksi suomalaisilla on hieman parannettavaa kuidun saannin suhteen. Runsaskuituinen leipä, jossa on kohtuullinen määrä suolaa, kuroo kuituvajetta umpeen ja on oikein hyvä valinta osana monipuolista ruokavaliota.

Miksi leivässä on suolaa?
Yksinkertaisin vastaus lienee maun vuoksi. Suola vaikuttaa myös leivän rakenteeseen, säilyvyyteen ja jopa ulkonäköön. Siksi suola on leipurille yksi tärkeimmistä raaka-aineista. Jos sitä vähennetään liikaa, leivästä tulee helposti mauton. Vaasanilla uskomme maukkauteen, ja suolan määrän säätely onkin meillä hyvin harjoiteltu taitolaji, jolla pidetään kiinni leivottavuudesta ja mausta terveellisyys huomioiden.

Kuinka paljon leivässä on suolaa?
Suolan määrä lasketaan prosentteina valmiista tuotteesta. Yleisin suolapitoisuus Vaasanin leivissä on 1,1 prosenttia. 0,7 prosenttia on suolan raja-arvo, jolloin leivän rakenne alkaa olla haastava ja maku katoaa. Vaasan Ruissydän leivässä suolaa on 0,8 prosenttia.

Mitä Vaasan on tehnyt vähentääkseen suolaa leivissä?
Me haluamme leipoa suomalaisille terveellistä ja kaikenikäisille maistuvaa leipää. Tähän sisältyy muun muassa pyrkimys suolan määrän vähentämiseen, mutta ei koskaan maun kustannuksella. Leipiemme suolapitoisuudet ovat pienentyneet vuosien saatossa ja esimerkiksi vuoden 2021 alussa toimme kauppoihin Sydänmerkin arvoisen, vähemmän suolaa sisältävän Vaasan Sydän -tuoteperheen, johon kuuluvat Ruissydän, Kaurasydän ja Porkkanasydän. Tunnistat Sydän-leivät pakkauksessa olevasta Sydänliiton Sydänmerkistä.

Sen lisäksi että leivissämme käytetään maltillisesti suolaa, voimme auttaa kuluttajia terveellisempään suuntaan tarjoamalla runsaskuituisia täysjyväleipiä. Sydänmerkin toinen kriteeri leivälle onkin reilu kuidun määrä.

Onko Vaasanilla Sydänmerkki-leipiä?
Sydänmerkin voi bongata leipähyllystä seuraavista tuotteistamme: Vaasan Ruissydän, Vaasan Kaurasydän sekä Vaasan Porkkanasydän. Sydänmerkki kertoo leivän olevan omassa tuoteryhmässään terveyden kannalta parempi valinta.

Lähde: *Sydänliitto, www.sydan.fi