Leipä & kuidut

5 faktaa kuidusta

Mitä kuitu on?
Ravintokuidulla tarkoitetaan sellaisia hiilihydraatteja, joita ihmisen ruoansulatus ei hajota. Ne eivät siis imeydy, vaan kulkevat ruoansulatuselimistömme läpi. Kuituja on kasvikunnan tuotteissa, kuten viljassa, pähkinöissä, siemenissä, kasviksissa, palkokasveissa, marjoissa ja hedelmissä.

Kuitu voi tasata verensokeria ja alentaa kolesterolia
Kaurassa ja ohrassa oleva kuitu, betaglukaani, tasaa verensokeria aterian jälkeen ja alentaa veren kolesterolipitoisuuksia. Valitsemalla paljon kuitua sisältävän tuotteen tulee todennäköisesti myös syöneeksi kevyemmin, sillä runsaasti kuitua sisältävissä tuotteissa on yleensä vähemmän energiaa.

25–35 grammaa päivässä
Aikuisen kuidunsaannin päiväsuositus on 25–35 grammaa päivässä. Syömällä kasviksia, hedelmiä ja marjoja viisi annosta tai puoli kiloa päivässä saamme noin 12–13 grammaa kuitua. Siksi olisikin tärkeää koostaa päivän ateriat niin, että jokaisesta ateriasta löytyisi jokin hyvä kuidun lähde kasvisten, hedelmien ja marjojen lisäksi. Kuitupitoisesta täysjyväleivästä saa kasaan päivän kuidut helposti. Noin 35 prosenttia kaikesta saamastamme kuidusta tulee leivästä (Finravinto 2017 -tutkimus).

Ruisleipä on kuitukunkku!
Ruisleipä on ylivoimainen kuidun lähde, sillä suomalaiset saavat pelkästään ruisleivästä noin neljäsosan kaikesta kuidunsaannistaan.

Vaasanin leipien kuitupitoisuus kasvaa
Vaasan kehittää valikoimaansa jatkuvasti täysjyvä- ja kuitupitoisemmaksi. Suomalaiset saavat ruokavaliostaan edelleen liian vähän kuitua, joten kehittämällä entistä kuitupitoisempia, koko perheelle maistuvia leipiä, Vaasan haluaa ohjata kulutusvalintoja kohti runsaskuituisempia tuotteita.