Täysjyvän terveellisyys

5 faktaa täysjyvästä

Täysjyvä tekee hyvää
Täysjyväviljan koostumus on ravintorikas ja monipuolinen: siinä on hiilihydraatteja ja proteiineja hyvässä suhteessa, sen rasvapitoisuus on alhainen ja pääosa rasvasta on hyvää pehmeää rasvaa. Erityisen paljon täysjyväviljassa on kuitua, jonka riittävä saanti on elintärkeää vatsan ja suoliston hyvinvoinnille. Lisäksi täysjyvävilja sisältää monia vitamiineja, kivennäisaineita ja muita terveydelle tärkeitä yhdisteitä. Kaiken lisäksi se maistuu hyvältä!

Monien maiden ravitsemussuosituksissa suositellaan vaihtamaan viljatuotteita täysjyväisempiin vaihtoehtoihin vähäkuituisempien viljatuotteiden sijaan. Myös tulevaisuuden ruokalautasella täysjyväviljalla nähdään suuri rooli planetaarisessa ruokavaliossa*.
*https://eatforum.org/eat-lancet-commission/the-planetary-health-diet-and-you/

Millainen leipä on täysjyväleipää?
Täysjyväleiväksi saa kutsua leipää, jossa vähintään puolet käytetystä viljaraaka-aineesta on täysjyvää. Sataprosenttinen täysjyväleipäviipale (30 g) sisältää noin 20 grammaa täysjyväviljaa.

Täysjyvä vai kokojyvä?
Täysjyvä- ja kokojyväleipä sekoitetaan helposti keskenään. Täysjyvällä ei tarkoiteta näkyviä siemeniä, vaan sitä, että esimerkiksi jauhaessa vilja jauhoksi kaikki jyvän syötäväksi soveltuvat osat – ydin, alkio, väli- ja kuorikerrokset – ovat tallessa. Kokojyväleivällä taas voidaan viitata vain koristeena oleviin kokonaisiin jyviin.

Täysjyväleipä voi olla myös vaaleaa
Moni yhdistää täysjyvään ruisleivän, mutta myös vaaleat leivät voivat yhtä lailla olla täysjyväisiä. Esimerkiksi suosituissa kauraleivissä on jo paljon vaihtoehtoja, joissa täysjyväkauraa on vähintään puolet tai jopa täydet 100 prosenttia viljaraaka-aineista.

Vaasanin täysjyväleipien osuus kasvaa
Vaasan kasvattaa täysjyväleipien osuutta valikoimassaan jatkuvasti. Kun vuonna 2010 täysjyväleipien osuus vuosittaisesta leipävolyymista oli 47 prosenttia, on se tällä hetkellä jo 56 prosenttia. Tutustu Vaasanin täysjyväleipiin.