Kauran terveellisyys

Kaurapitoisuus on kauraleivän ydin

Suomalaiset syövät yhä enemmän kauraleipää
Suomalaiset paitsi syövät yhä enemmän kauraleipää, myös suosivat mahdollisimman kaurapitoisia leipiä. Erityisesti kauraleivässä kiinnostaa leivän hyvä maku. Lisäksi kauraleivän valtteja ovat kotimaisuus ja terveellisyys.

Kauraleipä on vaalean leivän kuningatar
Kauran sisältämä kuitu edistää vatsan toimintaa. Se sopii usein myös herkkävatsaisille, koska ei sisällä FODMAP-hiilihydraatteja*. Kauran sisältämä liukoinen kuitu beetaglukaani tasaa verensokeria aterian jälkeen. Lisäksi se alentaa kolesterolia, jos sitä nauttii säännöllisesti päivittäin 3 grammaa. Tämän saa esimerkiksi kolmesta viipaleesta Vaasan Kaurasydän -leipää.
Kauraa käytetään leivässä monessa muodossa: leseenä, rouheena, jauhona ja hiutaleena, jotka kaikki ovat täyttä tavaraa, kuitua ja täysjyvää.

Kaurapitoisuus selviää tuoteselosteesta
Kauraleipien kaurapitoisuus vaihtelee, mutta leivät ovat vuosien saatossa kehittyneet yhä kauraisempaan ja terveellisempään suuntaan. Leivän kaurapitoisuus selviää pakkausmerkinnöistä. Kaikkien Vaasanin kauraleipäpakkausten etupuolella on selkeät merkinnät siitä, kuinka paljon leivän viljaraaka-aineesta on kauraa. Vuonna 2010 Vaasan Oy toi markkinoille Suomen ensimmäisen viljaraaka-aineeltaan 100-prosenttisesti kaurasta leivotun leivän, Vaasan 100 % Kaura -leivän.

Vaasan leipoo Suomessa aina 100 % suomalaisesta kaurasta
Leivomme Suomessa aina kotimaisesta kaurasta.

Miksi kauraleivissä on vehnää?
Kaura on leipurille haastava vilja. Kaurapitoisuuden kasvaessa leivästä tulee kosteampi ja murenevampi. Vehnäjauhoa käytetään monesti sitkon ja leivottavuuden parantamiseksi sekä sopivan pehmeyden ja kuohkeuden saavuttamiseksi. Vaasanilla kauraleipätaikinan salaisuuksia on ratkottu jo yli 10 vuoden ajan, ja taitavien leipuriemme käsissä syntyvät sekä 100-prosenttiset kauraleivät, että muut kaurasuosikit.

* FODMAP-yhdisteet ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, useimmiten kuiduksi luokiteltavia. Ne kulkevat imeytymättöminä paksusuoleen asti, jossa suolistobakteerit käyttävät niitä ravinnoksi. Tästä syntyy mm. suolikaasuja, jotka aiheuttavat ilmavaivoja, kipuja ja turvotusta.