Vaasanin ensimmäinen oma ruissato on nyt korjattu

5.9.2017

Viileä kesä ja loppukesän sateet ovat viivästyttäneet rukiin puintia Suomessa. Tavallisesti heinäkuun lopulla käynnistyvät puinnit päästiin aloittamaan vasta elokuun loppupuolella. Vaasan Oy on seurannut tiiviisti sopimusviljelijöidensä ensimmäisen ruissadon korjuuta. Raision kautta noin 40 rukiinviljelijän kanssa tehdyt viljelijäsopimukset varmistavat rukiin riittävyyden Suomen ostetuimman ruisleivän, Vaasan Ruispalojen, leivontaan.

– Olemme seuranneet rukiin kypsymistä ja korjuuta tänä kesänä aivan erityisellä mielenkiinnolla, koska parhaillaan korjataan ensimmäistä sopimusviljelijöidemme viljelemää ruissatoa. Tämän vuoden ruissato näyttää tässä vaiheessa ihan kohtalaiselta, mutta poikkeuksellisen viileä kesä on aiheuttanut haasteita sekä sadon korjuussa että viljan laadussa, kertoo Thomas Isaksson, Vaasan Oy:n toimitusjohtaja.

Mynämäkeläinen Riku Olli on yksi Raisioagron sopimusviljelijöistä, joka viljelee ruista
Vaasan Ruispaloihin. Neljättä vuotta ruista viljelevä Olli pääsi aloittamaan puinnit elokuun viimeisellä viikolla.

– Ennätyssatoa ei tullut, mutta hehtaarisato on noin 7 000 kilon luokkaa, joka on ihan hyvä ruissato. Keväällä lumien sulamisen jälkeen tilanne näytti aika huonolta, koska märkä ja lumeton talvi oli jättänyt oraisiin jälkensä. Kesän aikana ruis kuitenkin kasvoi hyvin, eivätkä edes myrskyt ole aiheuttaneet viljan lakoontumista, Riku Olli luonnehtii.

Syksy on rukiinviljelijälle kiireistä aikaa, koska ruis täytyy ehtiä kylvää heti korjuutöiden jälkeen. Optimaalinen kylvöaika on elokuun puolella, mutta tänä vuonna kylvöstä ollaan reilusti myöhässä. Luonnonvoimien ehdoilla elävää ruisviljelijää kuitenkin kiinnostaa viljellä ruista myös tulevalla satokaudella.

– Tavoitteena on kylvää tänäkin syksynä 40 hehtaaria ruista, Riku Olli toteaa.

Viljelijänä Ollia motivoi teollisuuden sitoutuminen suomalaiseen raaka-aineeseen sekä se, että tuote, jota varten viljellään, on myös kuluttajien mielestä kiinnostava ja haluttu.

Katso sopimusviljelijä Riku Olllin tunnelmat ruispellolta rukiin puinnin keskeltä:

Lue lisää Vaasanin sopimusviljelystä täältä.

Lisätietoja:

Thomas Isaksson, toimitusjohtaja, Vaasan Oy, p. 040 700 6709
thomas.isaksson@vaasan.com

Mari Dunderfelt, brändi- ja viestintäjohtaja, Vaasan Oy, p. 040 556 5721
mari.dunderfelt@vaasan.com

Mira Perander, viestintäpäällikkö, Vaasan Oy, p. 050 560 3327
mira.perander@vaasan.com