Vaasan Oy panostaa kotimaisen rukiin viljelyyn – viljelysopimukset kasvattavat rukiin viljelymääriä

29.6.2017

Kotimainen ruis on hyvässä nosteessa. Suomalaiset haluavat, että kansallisruokamme ruisleipä leivotaan kotimaisesta rukiista, ja tämän toiveen toteuttamiseen on sitoutunut myös Vaasan Oy. Vaasan on tehnyt Raision kanssa viljelijäsopimuksia noin 40 suomalaisen rukiinviljelijän kanssa. Kysynnän kasvu on lisännyt myös viljelijöiden kiinnostusta rukiin viljelyyn.

Kotimaisen rukiin kysyntä on kasvanut tasaisesti viime vuosina, ja kaikki kotimainen ruis käytetään elintarviketeollisuuden raaka-aineeksi. Rukiin käyttö Suomessa on vakiintunut noin 100 miljoonan kilon tasolle, ja tästä kotimaisen rukiin osuus on lähes 100 prosenttia*.

– Tänä vuonna tekemämme kotimainen ruislupaus ja sopimusviljely ovat vasta alkua pitkällä matkallamme, jolla haluamme tiivistää yhteistyötämme viljelijöiden kanssa. Uskomme, että viljelysopimusten avulla saamme kasvatettua kotimaisen rukiin viljelymääriä ja pystymme näin vastaamaan kuluttajien kasvavaan kysyntään kotimaista ruista kohtaan, kertoo Thomas Isaksson, Vaasan Oy:n toimitusjohtaja.

Ruis on vaativa viljeltävä

Suomi on maailman pohjoisin viljanviljelymaa, ja pohjoiset kasvuolosuhteet tuottavat viljelijöille haasteita. Etenkin syksyllä kylvettävä ruis on herkkä talvisäiden vaihteluille, ja juuri rukiin talvehtiminen vaikuttaa eniten viljelyn onnistumiseen. Viileästä ilmastosta on myös paljon hyötyä kasvitautien ja tuholaisten ehkäisyssä: talven ansiosta kasvinsuojeluaineiden käyttö hehtaaria kohden on Suomessa vähäisempää kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa.

Mynämäkeläinen Riku Olli on yksi Raisioagron sopimusviljelijöistä, joka viljelee ruista Vaasan Ruispaloihin. Hänen maatilallaan ruista kasvaa tänä vuonna noin 40 hehtaarin alalla. Rukiin viljelyssä häntä motivoi aito kysyntä kotimaiselle rukiille sekä suuri satopotentiaali.

– Rukiin viljely on haastavaa, ja siksi sitoutuminen viljelyyn vaatii ennen kaikkea kotimaisten kuluttajien ja teollisuuden sitoutumista suomalaiseen raaka-aineeseen. Sopimusviljelyn ansiosta viljely on kannattavaa ja hintariski on hallittu myös viljelijän näkökulmasta. Rukiin viljelyssä onnistumisen kannalta tärkeää on pellon kasvukunnosta huolehtiminen ja lohkon valinta, sillä kaikki pellot eivät sovi rukiin viljelyyn. Uusimmat lajikkeet tuovat viljelyvarmuuteen selvän parannuksen, mutta Lounais-Suomessa pysyvän lumipeitteen puute tuo ison haasteen talvenkestävyyteen”, Riku Olli luonnehtii.

Thomas Isaksson uskoo, että rukiilla on vahva asema myös tulevaisuudessa kotimaisessa ruuantuotannossa.

– Meille on tärkeää leipoa sataprosenttisesti kotimaisesta raaka-aineesta, koska sitä suomalaiset ruisleivän ystävät haluavat. Viljelysopimusten avulla varmistamme, että leipomon pääraaka-aine, ruisjauho, on sataprosenttisesti suomalaista. Samalla haluamme tuoda lisäarvoa myös viljelijöille ja edesauttaa koko suomalaisen pellosta pöytään -arvoketjun arvostuksen nousua. Vaasan Ruispalat on Suomen ostetuin ruisleipä, minkä vuoksi olemme Suomen suurimpia ruisjauhon ostajia. Siksi panostuksellamme on merkitystä, hän toteaa.

Ruisleivän tulevaisuus näyttää valoisalta

Tutkimusten mukaan ruisleipä pitää pintansa suomalaisten ruokavaliossa: yli kolmannes suomalaisista kertoo syövänsä ruisleipää päivittäin, ja lähes 60 % suomalaista arvioi etenkin ruisleivän syöntinsä lisääntyvän lähiaikoina.** Syykin on selvä: 69 % kuluttajista pitää ruisleipää terveellisenä.*** Lisäksi jopa 81 prosenttia suomalaisista pitää rukiin kotimaisuutta tärkeänä. **

– Iloksemme erityisesti nuoret suomalaiset arvioivat, että heidän ruisleivän kulutuksensa kasvaa lähitulevaisuudessa. Haluamme leipomoyrityksenä seurata nuorten ruisleipämieltymysten kehittymistä, jotta osaamme kehittää heidän makuunsa sopivia, tulevaisuuden ruisleipiä. Tämä on tärkeää, jotta Suomessa viljeltäisiin paljon ja oikeanlaisia ruislajikkeita myös tulevaisuudessa, ja syötäisiin terveellistä ruisleipää, summaa Vaasan Oy:n brändi- ja viestintäjohtaja Mari Dunderfelt.

Lisää Vaasanin rukiin hankinnasta voi lukea täältä.

Lisätietoja:

Thomas Isaksson, toimitusjohtaja, Vaasan Oy, p. 040 700 6709
thomas.isaksson@vaasan.com

Mari Dunderfelt, brändi- ja viestintäjohtaja, Vaasan Oy, p. 040 556 5721
mari.dunderfelt@vaasan.com

Mira Perander, viestintäpäällikkö, Vaasan Oy, p. 050 560 3327
mira.perander@vaasan.com

*) RaisioAgro
**) ToinenPHD:n toteuttama kysely 1/2017, johon vastasi 1 027 suomalaista 15–65-vuotiasta vastaajaa.
***) IRO Research 5/2017, johon vastasi 1 000 suomalaista 18-65+ -vuotiasta vastaajaa.