Ruisleipä, suomalaisten suosikki

28.2.2017

Miten sinä sen syöt? Voita päälle, vai kenties vaikka avokadoa? Lohta, juustoa, tomaattia? Pidätkö pehmeästä vai sitkeästä? Nautitko paahdettuna vai sellaisenaan?

Suomalainen syö keskimäärin 24 kiloa ruisleipää vuodessa (1. Suhteemme rukiiseen on ollut pitkä ja kestävä, onhan ruista syöty Suomessa jo yli 2 500 vuoden ajan. Siinä on auttanut se, että ruis pärjää hyvin suomalaisessa karussakin ilmastossa – vähän niin kuin me tänne asettuneet suomalaisetkin.

Nyt ruisleipä on saanut ansaitsemansa paikan historiankirjoissa. Ruisleipä valittiin nimittäin hiljattain 100-vuotiaan Suomen kansallisruoaksi. Äänestys oli tiukka, mutta lopulta ruisleipä vei voiton karjalanpaistista muutaman sadan äänen erolla. Ja tänään, Kalevalan ja kulttuurin päivänä juhlittiin ensimmäistä kertaa myös ruokakulttuuria ja sen myötä myös kansallisruokaamme ruisleipää.

Koska ruisleipä mielletään vahvasti suomalaiseksi, on sen kotimaisuus meille Vaasanilla kunnia-asia. Tähän mennessä Suomessa tuotetun rukiin saatavuudessa on kuitenkin ollut haasteita, sillä rukiin kysyntä elintarviketeollisuudessa on ylittänyt tarjonnan. Viljelyalaa on kasvatettu, mutta se ei ole riittänyt. Ruista on tarpeen vaatiessa tuotu Suomeen esimerkiksi Puolasta ja Saksasta.

Jotta kaupassa olisi varmasti tarjolla täysin kotimaista ruisleipää, Suomen 100-vuotisjuhlan hengessä Vaasan on tehnyt ruislupauksen: leivomme kaikki Suomessa valmistamamme ruisleivät sataprosenttisesti kotimaisesta rukiista vuoden 2017 alusta lähtien.

Lupauksemme toteuttamiseksi tulemme sopimaan viljelysopimuksia kotimaisten rukiinviljelijöiden kanssa. Samalla olemme voineet tukea aktiivisesti kotimaisen rukiin viljelyä ja elinvoimaista suomalaista maaseutua.

Perinteiset ja hyväksi havaitutkaan jutut eivät kuitenkaan välttämättä säily, jos ne eivät ole valmiita uudistumaan. Vaasanilla ruisleipä seuraa aikaansa. Perinteisen hapatetun ruisleivän rinnalle olemme tuoneet uusia tapoja nauttia rukiista. Oletko jo maistanut vaaleampaa, hapattamatonta ja pehmeää ruisleipää tai rukiista valmistettuja napostelutuotteitamme?

Vaasan tekee töitä suomalaisen leivän puolesta. Olkoon ruisleipä kansallisruokamme vielä seuraavankin sadan vuoden päästä!

1) FINravinto 2012

Mira Perander
Viestintäpäällikkö