Tee hävikistä herkkua – ota kuiva leipä hyötykäyttöön

21.3.2017

Onko tuttua, että leipä vanhenee, kuivuu, ja päädyt lopulta heittämään sen pois? On hyvä miettiä tapoja, joilla oman kotitalouden ruokahävikkiä saisi vähennettyä. Tällä kertaa vinkit keskittyvät kuivan leivän hyötykäyttöön. Älä siis heitä parasta ennen päiväyksen ohittaneita leipiä roskiin. Oikein säilytettynä, niitä voi käyttää vielä muutaman päivän parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin.

Suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa

Ruokahävikki tarkoittaa vältettävissä olevaa ruokajätettä, esimerkiksi kuivan leivän heittämistä turhaan roskiin. Suomessa suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa ja leipä on yksi tyypillisimmistä pois heitetyistä ruoista. Ylijääneistä ruoista voit tehdä käytännössä mitä vain, joten taistelu ruokahävikkiä vastaan on myös haaste luovuudelle.

Mitä siis tehdä kuivasta leivästä, kun päiväys on mennyt

Vaikka leipä olisi jo kuivahtanutta, saat loihdittua siitä vielä monenlaista hyvää. Vaalean leivän voi kuivattaa korpuksi ja kuivuneesta leivästä saa erinomaisia krutonkeja keittojen ja salaattien sekaan. Oletko tullut ajatelleeksi, että kuivaa leipää voi käyttää myös köyhiin ritareihin, valmistaa helpon piirakan tai lisätä smoothien sekaan?

1. Sydänsmoothie

Saat marjaiseen sydänsmoothieen kuituja lisäämällä tehosekoittimeen pari viipaletta kuivunutta Kaurasydän-leipää. Smoothiesta tulee täyttävämpi (mutta gluteeniton) ja se sopii erinomaisesti esimerkiksi välipalaksi.

Sydänsmoothie - Hävikistä herkuksi - kuivan leivän käyttö -Vaasan

2. Rapeat ruistikut

Rapeat ruistikut ovat uunissa rapeutettuja ja valkosipuliöljyllä maustettuja tikkuja, jotka sopivat erityisen hyvin keittojen kaveriksi. Leikkaa kuivat leipäpalat tikuiksi, mausta mielesi mukaan, ja paista uunissa. Voilà!

3. Tacopiirakka ruisleipäpohjalla

Kuiva leipä käy helpon piirakan pohjaksi, esimerkiksi tacopiirakkaan. Heitä päälle tomaattipyreetä, mausteita, ranskankermaa, cheddaria ja mieluisia kasviksia, ja laita leivät uuniin paistumaan. Helppoa ja herkullista!

Tacopiirakka - Hävikistä herkuksi - kuivan leivän käyttö - Vaasan

4. Ruisvegesipsit

Kuivasta ruisleivästä voi valmistaa myös herkullisia ruisvegesipsejä. Ruisvegesipsit valmistetaan ohuista lanttuviipaleista – ja kuiva ruisleipä hyödynnetään korppujauhona. Ruiskorppujauhon sekaan kaadetaan parmesanjuustoraaste ja mausteet. Kasta lanttulastut rikotun kananmunan sekaan, ja sen jälkeen käytä ruiskorppujauho-parmesanseoksessa, jonka jälkeen paista ne kuumassa öljyssä. Näitä voi valmistaa keittojen ja salaattien kaveriksi, tai esimerkiksi hummuksen kans nautittavaksi leffailtaan. Nauti ruisvegesipsit dipin kanssa!

Ota haaste vastaan – tee muutos kotitaloudessasi, ja inspiroidu loihtimaan hävikistä herkkua. Tutustu kaikkiin kuivan leivän hyödyntämisen resepteihin täältä.

Lue lisää Vaasanin Hävikistä Herkuksi -kampanjasta.

Me Vaasanilla halumme vähentää hävikin määrää koko arvoketjussa pellosta pöytään. Hävikin vähentäminen on paitsi hyvää bisnestä myös vastuullista toimintaa. Lue lisää.