Tuorehernekeitto
& rapeat ruistikut

Pakasteherneistä, mintusta ja limetistä syntyy vartissa raikas hernekeitto. Keiton pinnalle paistetaan viipale ilmakuivattua kinkkua. Dippaile keittoon uunissa rapeutettuja ja valkosipuliöljyllä maustettuja Vaasan Ruispalat -tikkuja!

Ainesosat

(4 annosta)
600 g pakasteherneitä
8 dl vettä
3–4 rkl kasvisfondia
1 dl tuoretta minttua
2 rkl limetin mehua
80 g ilmakuivattua kinkkua
1 tl öljyä
100 g ranskankermaa
RUISTIKUT
4 palaa Vaasan Ruispalat -leipää
2 valkosipulinkynttä
6 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Ohje:

Valmista ensin valkosipuli-ruistikut. Irrota Ruispaloista kannet pohjapalasta, leikkaa leivät noin sentin viipaleiksi ja levitä leipätikut uunipellille leivinpaperin päälle.

Kuori valkosipulinkynnet, murskaa ne veitsen lappeella ja hienonna. Sekoita valkosipulimurska, öljy ja suola kulhossa ja sivele seosta ruistikuille. Paahda tikkuja 200-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia, kunnes  ne ovat hieman tummuneet. Leipätikut rapeutuvat jäähtyessään.

Mittaa kattilaan herneet, vesi ja kasvisfondi. Kiehauta ja keitä kymmenen minuuttia. Kaada keitto tehosekoittimen kulhoon. Lisää mintunlehdet ja limetinmehu. Soseuta sileäksi keitoksi. Kaada takaisin kattilaan ja pidä lämpimänä.

Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja levitä pannulle  kinkkuviipaleet. Paista 2–3 minuuttia, kunnes viipaleet ovat käpristyneet rapeiksi.

Lusikoi hernekeittoannoksen päälle ranskankermaa ja kinkkua. Dippaile rapeita ruistikkuja keittoon.

Vinkki! Kasvisruokailija voi korvata kinkun aurinkokuivatuilla tomaateilla!