Suomalaiset äänestivät itselleen kansallisruoaksi ruisleivän

19.1.2017

100-vuotisjuhlan kunniaksi suomalaiset saivat viime vuonna äänestää itselleen kansallisruoan. Tulokset ovat juuri tulleet, ja iloksemme kansalaiset pitivät ruisleipää suomalaisimpana ruokana. Olemme täysin samaa mieltä!

Ruisleivällä on keskeinen rooli suomalaisten ruokapöydissä ja leipälaatikoissa. Ruista on syöty Suomessa jo yli 2 500 vuoden ajan. Ruisleipä on lähes jokaisen suomalaisen sydäntä ja suuta lähellä – meillä onkin rukiiseen suorastaan intohimoinen suhde. Me syömme ruisleipää eniten koko maailmassa, jopa 18,6 kiloa asukasta kohden vuodessa.*

Valtaosa meistä suomalaisista on kasvanut ruisleivän voimalla ja oppinut arvostamaan sen vahvaa pohjoista makua. Vähintäänkin ulkomailla huomaa, miten olennainen osa ruisleipä on elämäämme ja omaa sielunmaisemaamme. Jossain vaiheessa – kaikkien vehnäherkkujen keskellä – suomalainen alkaa kaivata ruisleipää ja sen kotoista makua.

Suomalainen ruisleipä on ainutlaatuinen. Ruista syödään vain pohjoisessa, mutta naapureidemmekin ruisleivät ovat outoja suomalaiseen makuun. Ruotsalainen on suuhumme helposti liian makeaa, ja venäläinen maistuu laimealta kunnon suomalaiseen limppuun verrattuna.

Ruisleipä on pitänyt paikkansa ruokapöydässämme ja makumieltymystemme ansiosta hiipinyt fuusiokeittiöönkin: ruishampurilaiset, ruispitsa, ruisnachot ja viimeisimpänä ruishit eli sushia muistuttavat ruisrullat yhdistävät iloisesti eri keittiökulttuureja. Ruisleivän kanssa vain oma mielikuvitus on rajana.

Kuten äänestyssivuilla todetaan, suomalainen ruokakulttuuri on täynnä aarteita, täynnä omaperäisiä valmistustapoja ja raaka-aineita, joista on syytä olla ylpeä. Ruis on yksi hienoimmista ja suomalaisimmista raaka-aineista. Se on terveellistä superruokaa ja sisältää paljon hivenaineita, vitamiineja ja kuitua. Se auttaa painonhallinnassa ja sillä on myönteinen vaikutus verensokeri- ja insuliinitasapainoon.

Suomen suosituimman ruisleivän valmistajina me Vaasanilla olemme erityisen iloisia ja ylpeitä leipälajimme nousemisesta suomalaisten kansallisruoaksi. Suomalaisuutta lisäämme myös omassa tuotevalikoimassamme – tästä eteenpäin leivomme ruisleipämme täysin kotimaisesta rukiista.

Onnittelut ruisleivälle ja suomalaisille, jotka osaavat sitä arvostaa!

Äänestyksen järjestivät ELO-säätiö eli Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, Maataloustuottajien keskusliitto MTK ja maa- ja metsätalousministeriö.

Lue lisää täältä
*) Lähde: Leipätiedotus