Yksikään leipäpala ei kuulu roskiin

5.4.2018

Tiesitkö, että jokaisesta Vaasan Ruispalat 12kpl -pakkauksesta jää keskimäärin kaksi palaa syömättä? Ne syö hävikki. Paloista toinen syntyy leipomon ja kaupan hyllyn välillä – toinen heitetään kotona hukkaan. Se on melkoista haaskuuta se.

Suomen suosituimman ruisleivän leipojana haluamme tehdä asialle jotain. Emme kuitenkaan pysty siihen yksin. Meillä onkin ehdotus: otamme kontollemme paloista ensimmäisen – sinä sen toisen?

Lupaamme jatkossa entistäkin hanakammin taistella hävikin pienentämiseksi hyödyntämällä valmistuksessa syntyvän leipomojätteen esimerkiksi biopolttoaineen raaka-aineena. Mutta miten voisimme helpottaa sinua sen sinun palasi kanssa?

Ainakin pidämme huolen siitä, että valikoimassamme on jatkuvasti tarjolla pakkauskokoja vähän pienemmillekin pesueille. Muutenkin kuuntelemme herkällä korvalla teidän toiveitanne. Niistä puheen ollen meillä onkin tarjota aimo joukko herkullisia hävikkireseptejä siihen tilanteeseen kun leipä on jo ehtinyt vähän kuivahtaa. Löydät niitä osoitteesta vaasan.fi/hävikkihaaste.

Totuus on kuitenkin se, että hävikin vähentäminen lähtee loppujen lopuksi aika perusasioista. Siitä, että arvostetaan ruokaa kuten silloin ennen vanhaan. Ja siinäkin on oikeastaan kyse pikkujutuista. Kuten sellaisista, että laitetaan osa leivästä tuoreeltaan pakkaseen. Eikä osteta leipää yli tarpeiden.

Siis ihan pikkujuttuja – mutta isoja tekoja.

Pienen leipomon sydän, suuren leipomon vastuu.

#munpalamaailmaa

vaasan.fi/hävikkihaaste