Leipäpussi on leivän valinta taistelussa hävikkiä vastaan

Tiesitkö, että leipäpussi auttaa vähentämään ruokahävikkiä?

Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata elintarvikkeita tehokkaasti, ja estää merkittävästi suurempi ilmastohaitta, ruokahävikki. Siksi pakkausmateriaali tulee valita ennen kaikkea sen mukaan, miten hyvin se suojaa tuotetta, parantaa sen säilyvyyttä ja sitä kautta vähentää hävikkiä. Ruokahävikin torjunta pienentää ilmastokuormaa.

Leipäpussin hiilijalanjälki muodostaa vain murto-osan leivän hiilijalanjäljestä. Lisäksi pussin hiilijalanjäljen voi kotona puolittaa käyttämällä sen vain kerran uudelleen.

Harva ymmärtää leipäpakkauksen roolia taistelussa ruokahävikkiä vastaan. Lue lisää täältä.

Jokaisesta Vaasan Ruispalat -pakkauksesta jää keskimäärin kaksi palaa syömättä. Toinen pala päätyy kotitalouksissa bioastiaan, toinen katoaa matkalla kauppaan. Lue aiheesta lisää täältä.

 

Kurkkaa tästä parhaat hävikkivinkit!

“Leikkaan kuivahtaneet ruispalat kuutioiksi tai suikaleiksi ja paistan voissa rapsakoiksi. Ihana herkku kylmän maidon kanssa nautittavaksi.”

Kysyimme kuluttajilta parasta edelleen -vinkkejä

Yksikään leipäpala ei kuulu roskiin

Kaikesta maailmassa tuotetusta ruuasta yksi kolmasosa ei ikinä päädy vatsaan.

Kotitalouksissa syntyy keskimäärin hävikkiä 125 € / henkilö.

Kotitalouksissa heitetään 7 800 rekka-autollisen verran ruokaa roskiin vuodessa.

*Lähteet http://www.saasyoda.fi ja IRO Research, Tuhat Suomalaista 11/2017

Miten voit vähentää ruokahävikkiä jo tänään

Suunniteltu kauppalista on kaiken A ja O! Tee viikon ruokalista jo etukäteen ja ostokset sen mukaan.

Pakasta tuoreena osa ostamastasi leivästä – sulata helposti paahtimessa tai mikrossa.

Käytä aistejasi! Älä pelkästään tuijota parasta ennen -päiväystä vaan luota aisteihisi ja maista, haista ja tunnustele, onko ruoka vielä syömäkelpoista.

Hyödynnä pakkasen aarteet! Kurkkaa pakkaseen ja päätä yhtenä päivänä viikossa tehdä ruokaa hyödyntäen sieltä jotain.

Tule Kapen mukaan keksimään parhaita tapoja hyödyntää hävikkiherkkuja!

Hävikkihaaste

Tiesitkö, millaisia keinoja hävikin vähentämiseksi löytyy meidän kaikkien arjesta? Huippukokki Kari "Kape" Aihinen vierailee suomalaisissa kodeissa ja kouluissa kertomassa helppoja hävikkivinkkejä.

Lue lisää

“Kuiva ranskanleipäviipale kostutetaan molemmin puolin maidossa, paistetaan voissa sen jälkeen ja nautitaan hillon ja vaniljakastikkeen kanssa. Vaihtoehtoisesti mantelimaito ja margariini jos haluaa vegaaniversion.”

Kysyimme kuluttajilta parasta edelleen -vinkkejä

Hävikistä herkuksi!

Hieman kuivahtaneesta leivästä tai pullasta loihdit vielä vaikka minkä näköisiä herkkuja. Parasta ennen päiväyksen ohittaneita leipiä ei siis kannata heittää roskiin. Loihdi kuivahtaneesta leivästä herkku ja samalla teet hyvää vähentämällä hävikkiä.

Tutustu herkullisiin hävikkiresepteihin!

#hävikkivinkki