Vaasanin ensimmäinen oma ruissato on nyt korjattu

13.9.2017

Viileä kesä ja loppukesän sateet viivästyttivät rukiin puintia Suomessa. Tavallisesti heinäkuun lopulla käynnistyvät puinnit päästiin aloittamaan vasta elokuun loppupuolella ja saatiin valmiiksi syyskuun puolella. Vaasan Oy on seurannut innokkaasti sopimusviljelijöidensä ensimmäisen ruissadon korjuuta. Raision kautta noin 40 rukiinviljelijän kanssa tehdyt viljelijäsopimukset varmistavat rukiin riittävyyden Suomen ostetuimman ruisleivän, Vaasan Ruispalojen, leivontaan.

Tämän vuoden ruissato näyttää hyvältä, mutta poikkeuksellisen viileä kesä on aiheuttanut haasteita sekä sadon korjuussa että kylvössä. Kostea sää haittaa kylvötöitä, koska märälle pellolle ei raskailla koneilla ole asiaa.

– Tämän kesän ruissato on hyvä ja laatukin tyydyttävä. Sakoluku on keskimääräisesti viime vuosia alhaisempi, mikä johtuu pääosin viileästä kesästä. Leipomoteollisuuden kannalta vaihtelu on hyvä asia, sillä ruista on saatavilla monenlaiseen käyttöön. Ruissato tullee riittämään kotimaan leipomoiden käyttöön tulevan satokauden ajan eli ensi syksyyn, kertoo Minna Oravuo, Raisio-konsernin viljapäällikkö.

Vaasan Oy:llä on seurattu rukiin kypsymistä ja korjuuta tänä kesänä aivan erityisellä mielenkiinnolla, sillä nyt korjattu, sopimusviljelijöiden viljelemä ruissato on ensimmäinen laatuaan.

– Onneksemme pääasiassa varsinaissuomalaisilla pelloilla kasvanut, Vaasan Ruispaloihin viljelty ruis on kypsynyt olosuhteisiin nähden hyvin, ja sadot ovat paremmat kuin vielä keskikesällä odotettiin. Tämä sato on käytössä Vaasan Ruispalojen leivonnassa vuoden vaihteen jälkeen, kertoo Thomas Isaksson, Vaasan Oy:n toimitusjohtaja.

Leipomoteollisuuden sitoutuminen ja suosittu tuote motivoivat rukiinviljelijää

Mynämäkeläinen Riku Olli on yksi Raision sopimusviljelijöistä, joka viljelee ruista Vaasan Ruispaloihin. Neljättä vuotta ruista viljelevä Olli luonnehtii tämän vuotista satoa varsin hyväksi.

– Ennätyssatoa ei tullut, mutta hehtaarisato on noin 7 000 kilon luokkaa, joka on ihan hyvä tulos. Keväällä lumien sulamisen jälkeen tilanne näytti aika huonolta, koska märkä ja lumeton talvi oli jättänyt oraisiin jälkensä. Kesän aikana ruis kuitenkin kasvoi hyvin, eivätkä edes myrskyt ole aiheuttaneet viljan lakoontumista, Riku Olli luonnehtii.

Viljelijänä Ollia motivoi kotimaisen leipomoteollisuuden sitoutuminen suomalaiseen raaka-aineeseen sekä se, että tuote, jota varten viljellään, on myös kuluttajien mielestä kiinnostava ja haluttu.

Syksy on rukiinviljelijälle kiireistä aikaa, koska ruis täytyy ehtiä kylvää heti korjuutöiden jälkeen. Optimaalinen kylvöaika on elokuun puolella, mutta tänä vuonna kylvöstä ollaan reilusti myöhässä, eikä sateinen syyskuu ole vielä mahdollistanut rukiin kylvötöiden aloittamista. Luonnonvoimien ehdoilla elävää ruisviljelijää kuitenkin kiinnostaa viljellä ruista myös tulevalla satokaudella.

– Tavoitteena on ollut kylvää tänäkin syksynä 40 hehtaaria ruista. Juuri nyt ei näytä kovin lupaavalta, mutta odotetaan vielä hetki ja toivotaan parasta, Riku Olli toteaa.

Katso videolta sopimusviljelijä Riku Olllin terveiset ruispellolta rukiin puinnin keskeltä:

Lue lisää rukiista sekä sen matkasta pellosta pöytään

Lisätietoja:

Thomas Isaksson, toimitusjohtaja, Vaasan Oy, p. 040 700 6709, thomas.isaksson@vaasan.com

Mari Dunderfelt, brändi- ja viestintäjohtaja, Vaasan Oy, p. 040 556 5721, mari.dunderfelt@vaasan.com