Vaasan Tuottajalle kiitos -stipendien saajat on valittu

3.2.2020

Lähes 50 000 euron yhteissummalla kehitetään viljelyinnovaatioita ympäri Suomen

Vaasan, K-ryhmä ja ProAgria käynnistivät viime vuoden syyskuussa stipendihaun, jonka avulla jaetaan K-ryhmän ja Vaasanin Tuottajalle kiitos -leipätuotteiden hyvitysosuudet suoraan viljelijöille. Stipendien ensimmäisen hakukierroksen kuusi stipendinsaajaa on nyt valittu 25 hakemuksen joukosta. Viljelijästipendien tavoite on tarjota viljelijöille aivan uudenlainen mahdollisuus kasvattaa omaa osaamistaan ja antaa alkuvaiheen tuki uusille ideoille ja ratkaisuille, jotka kehittävät koko toimialaa.

Stipendin saajat valitsi asiantuntijaraati, jossa oli mukana edustajia Vaasanilta, ProAgriasta, K-ryhmästä, MTK:sta sekä Lantmännen Agrosta.

”Hakemusten taso oli vaikuttava, ja mukana oli hyvin konkreettisia kehittämiskohteita, joissa näkyy potentiaali edistää koko toimialan kehitystä. Erityisesti valitsijaraatia ilahdutti se, miten erilaisia toimia pääsemme stipendien avulla tukemaan”, kertoo Vaasan Oy:n kaupallinen johtaja Minna Cousins.

”Kaikki valitut stipendin saajat ovat olleet hyvin ilahtuneita ja arvostaneet stipendiä sekä sen tarjoamia mahdollisuuksia käynnistää projekteja. Osaa hakijoista pyysimme olemaan yhteydessä K-ryhmään projektinsa kehitystyön aikana, ja tällainen mahdollisuus on otettu erityisen positiivisesti vastaan”, kertoo stipendien saamisesta ilmoittanut ProAgria Keskusten Liiton markkinointi- ja viestintäjohtaja Suvi Anttila.

Yksi stipendin saajista on viljelijä Kari Alasaari Lapualta, joka kahden kollegan kanssa kehittää ja testaa stipendisumman avulla TuplaRuutu-nimistä peltomittakaavaa.

”Stipendi on hieno lähtökohta ja kannustin, jolla saamme aikaan sopivaa buustia ja positiivista virettä TuplaRuutu-testausmallimme starttiin. Se alkaa tuntua oikealta projektilta. Olemme tehneet tämän tyyppistä kehitystyötä kollegojen kanssa ja vaihtaneet kuulumisia kokeiluista. Viime vuonna päätimme kolmen tilan kesken, että alamme rakentaa verkostoa ja tekemään tätä jäsentyneemmin. Stipendit tulivat juuri sopivasti hakuun. Nyt odotamme innolla kevättä, jotta pääsemme tositoimiin ja jossain vaiheessa laajentamaan verkostoamme,” Alasaari iloitsee.

Viljelijästipendien saajat:

  • Olli-Pekka Ruponen, Salo: TäsmäViljely-foorumin toteutukseen 7 000 euroa
  • Terhi Puustijärvi, Lapinlahti: Härkäpavun viljelyn kehittämiseen, erityisesti tuorehärkäpavun kehittämiseen ja jatkojalostamiseen 10 000 euroa
  • Markus Korppila, Kuhmoinen: Puhdaskauran viljelyn ja jatkojalostamisen kehittämiseen gluteenittomiksi tuotteiksi 10 000 euroa
  • Karoliina Suutala, Alavus: Kerätyn mansikkasadon tiedonsiirron digitaalisen ratkaisun kehittämiseen 10 000 euroa
  • Kari Alasaari ja Jouko Hyvärinen, Lapua sekä Lauri Hantula, Seinäjoki: Viljelijäryhmän tuottaman TuplaRuutu-peltomittakaavan testaustoimintaan 10 000 euroa
  • Joonas Potkonen, Ilomantsi: Videoblogin tuottamiseen, aiheena viljely kulttuurisesti arvokkailla alueilla ja maisemallisesti arvokkaiden peltojen pelastaminen metsittämiseltä 2 500 euroa

Seuraava Vaasan Tuottajalle kiitos -stipendien hakukierros käynnistyy toukokuussa 2020 ja seuraavat saajat valitaan elokuussa 2020. Kaikki ensimmäiseen hakuun osallistuneet ideat ja hakijat toivotetaan tervetulleeksi myös kevään uuteen hakuun.

Vaasanin ja K-ryhmän Tuottajalle kiitos -stipendien tausta

K-ryhmän valikoimaan ovat jo vuodesta 2015 lähtien kuuluneet Tuottajalle kiitos -tuotteet, joiden myyntihinnasta osa tuloutetaan suoraan alkutuottajille. Vaasan on toimintamallissa mukana kolmella leipätuotteella. Yhteistyön tavoitteena on antaa tuottajalle aito kiitos laadukkaan viljan tuottamisesta sekä vastuullisuudesta koko ketjussa. Malli on myös K-kauppojen asiakkaille konkreettinen ja helppo väylä tukea omilla ostovalinnoilla suomalaista ruoantuotantoa.

Jokaisesta Vaasanin Tuottajalle kiitos -leivästä ohjataan 15 senttiä alkutuotannon tukemiseen. Leipien myynnillä arvioidaan kertyvän 80 000 euroa vuodessa viljelijöille jaettavaksi. Jaettavat stipendit ovat suuruudeltaan 5 000­–10 000 euroa per hakija, ja stipendejä jaetaan vähintään viisi kappaletta, kaksi kertaa vuodessa.