Vaasan torjuu leipähävikkiä ja säästää energiaa yhteistyössä kaupan kanssa

22.11.2022

Uusi toimitustapa tuo merkittävän muutoksen suosikkileivän hävikkilukuihin

Vaasan vauhdittaa ruokahävikin torjuntaa ja osallistuu energiansäästötalkoisiin yhteistyössä kaupan kanssa muuttamalla Suomen suosituimman vaalean leivän, Vaasan Kauratyynyjen toimitustapaa. Vaasan Kauratyynyjen uudet kahden päivän toimitukset säästävät jopa 80 000 kiloa leipää ja 88 megawattituntia energiaa vuodessa.

Leipähävikkiä on torjuttava ruokaketjun jokaisella tasolla – pellolla, leipomossa, kaupassa ja kotona. Olennaisessa osassa hävikin torjunnassa on yhteistyö, ja valmistajien ja kaupan on tärkeää puhaltaa yhteen hiileen toimitusmäärien optimoimiseksi. Perinteisesti kaupan kanssa on toimittu niin, että tuoretta pakattua leipää toimitetaan kauppoihin vain leivontapäivänä, ja ylijäävät leivät luokitellaan hävikiksi. Hävikkileipää myydään Vaasanin omissa myymälöissä ja toimitetaan hyväntekeväisyyteen.

Vaasan Kauratyynyt on kesästä alkaen valmistettu Vaasanin Vantaan leipomossa uudella, sähköuunilla varustetulla Viljatar-kaurapalaleipälinjalla. Uuden, tehokkaan leivontalinjan ja parannellun reseptin ansiosta Vaasan Kauratyynyt pysyy tuoreena pidempään, ja vastaleivottua leipää voi toimittaa leipomolta kauppoihin myös leivontapäivän jälkeisenä päivänä, mikä vähentää leipähävikkiä merkittävästi. Säästöpotentiaali on jopa 215 000 leipäpussillista vuodessa, mikä vastaa 80 000 kilogrammaa leipää. Sähkössä ja höyryssä säästö on noin 88 megawattituntia vuodessa – määrällä lämmittäisi 17 omakotitaloa vuodeksi*. Uudet kahden päivän toimitukset alkavat joulukuun alussa.

”Energiakriisi ja kustannusten nousu ovat saaneet meidät kaikki etsimään uudenlaisia ratkaisuja, jotta säästäisimme arvokkaita resursseja. Tehokkaimmat ratkaisut syntyvät yhteistyössä, ja siksi haastoimme vanhoja toimintatapojamme yhdessä asiakkaidemme kanssa. Uusi toimitustapa on hyvin konkreettinen osoitus linjainvestointimme kannattavuudesta sekä tuotekehitystiimimme osaamisesta. Voimme taistella hävikkiä vastaan ja osallistua energiansäästötalkoisiin varmistaen samalla, että kuluttajat saavat leipänsä yhtä tuoreena kuin aina ennenkin”, iloitsee asiakkuusjohtaja Anna Varesmaa Vaasanilta.

”Tuoreudesta puhuttaessa on hyvä muistaa, että parasta ennen -päivämäärä ei ole viimeinen käyttöpäivä. Se on päivä, jolloin leivän tuotekokemus pysyy vielä tavoitteissamme, eli on parhaimmillaan. Usein leipä on senkin jälkeen vielä täysin syötävää, ja hyvää etenkin paahtimen kautta kurvattuaan”, Varesmaa päättää.

*Nelihenkisen perheen sähkönkulutus kaukolämmitteisessä omakotitalossa, lähde: sahkon-kilpailutus.fi/sahkonkulutus/