Vaasan löysi tehoratkaisun hävikin torjuntaan, ylitti ennusteensa roimasti

20.2.2024

Leipomoyhtiö Vaasan on onnistunut leikkaamaan tuoreleivän hävikkiään reilusti uudistamalla leivän toimitukset kauppoihin. Viime vuonna toteutettu merkittävä uudistus jopa ylitti ennusteet. Hävikistä leikkaantui jo ensimmäisenä vuonna kolmannes, vaikka uuteen toimitustapaan siirryttiin kunnolla vasta kesäkuussa.

Vuoden 2023 kuluessa Vaasan uudisti tuoreleivän toimitukset kauppoihin laajentaen niitä myös leivontapäivää seuraavalle päivälle. Uudistuksen myötä aiemmin ylileivonnasta hävikkiin menneet leivät pääsivät kaupan hyllylle. Toukokuussa Vaasan ennusti, että uusi toimitustapa leikkaa hävikistä vuositasolla jopa kolmanneksen pois, mutta tämä vähennys saavutettiinkin jo vuonna 2023, vaikka uusi toimitustapa otettiin kunnolla käyttöön vasta kesäkuussa. Vaasan-leipomoiden Suomen tuotannossa syntyvä valmiiden leipien hävikin osuus koko tuotannosta putosi 3,9 prosentista 2,6 prosenttiin.

Valtava harppaus hävikinhallinnassa oli mahdollista tuotekehityksen edistysaskelien ansiosta. Vaasanin tuotekehitystiimi on parannellut reseptejä ja kehittänyt leivontaprosesseja niin, että suomalaisten suosikkileivät säilyvät pidempään tuoreina ja mehevinä. Pakattua leipää on perinteisesti toimitettu kauppoihin vain leivontapäivänä, ja ylijäävät leivät on luokiteltu hävikiksi. Pidempään säilyvän tuoreuden ansiosta ylileivontana syntyviä leipiä voi toimittaa kauppoihin myös leivontaa seuraavana päivänä.

”Viime vuoden upeat luvut hävikin pienentämisessä lupaavat erittäin hyvää tuleville vuosille. Olemme onnistuneet yli odotustemme, ja uudistus on meille suuri ylpeyden aihe ja yhteisten ponnistusten tulos”, iloitsee Vaasan Oy:n liiketoimintajohtaja Minna Cousins.

Hävikki pienenee koko leipäketjussa

Uusi toimitusmalli otettiin ensimmäisenä käyttöön joulukuussa 2022 Suomen suosituimmalla vaalealla leivällä, Vaasan Kauratyynyillä. Pelkästään Vaasan Kauratyynyjen osalta hävikiltä säästyy nyt jopa 80 000 kiloa leipää, eli 215 000 leipäpussillisen verran vuodessa. Helmikuussa 2023 uuden toimitustavan piiriin tuli yhdeksän tuotetta lisää, ja 1. kesäkuuta lähtien mukana on ollut vajaa 30 tuotetta. Leipomoyhtiön tähtäimessä on saada koko pakattu tuoreleipävalikoima hävikkiä säästävän toimitustavan piiriin.

Vaasan-leipien uudistusten avulla leipähävikkiä voi vähentää myös kaupassa ja kotona. Pidempään säilyvän tuoreuden ansiosta kaupat saavat lisää myyntiaikaa, kun leivät pysyvät pehmeinä ja tuoreina pidempään, ja kotona leipäpussin viimeisetkin palat tulevat useammin syödyksi.