Vaasan leipoo ruisleivät jatkossa 100 %:sti kotimaisesta rukiista

26.9.2016

Vaasan alkaa vuoden 2017 ensimmäisen puoliskon aikana leipoa kaikki Suomessa valmistamansa ruisleivät 100-prosenttisesti kotimaisesta rukiista. Vaasan pyrkii lisäksi tekemään ensimmäiset viljelysopimuksensa kotimaisten rukiinviljelijöiden kanssa vielä kuluvan vuoden puolella.

”Viime vuoden hyvä ruissato ja tämän vuoden lupaava satoennuste mahdollistavat rukiin kotimaisuusasteen kasvattamisen sataan prosenttiin leivonnassamme. Haluamme turvata ruisviljelyn jatkuvuuden Suomessa ja vastata suomalaisten ruisleivänystävien toiveisiin kotimaisen rukiin käyttämisestä. Viljelysopimusten myötä vahvistamme asemaamme viljan arvoketjussa ja pääsemme lähemmäs kotimaista alkutuotantoa. Sopimusten myötä rukiin alkuperä on mahdollista jäljittää aina viljelijän pellolle asti”, kertoo Thomas Isaksson, Vaasan Oy:n toimitusjohtaja.

Suomalaiset syövät ruisleipää eniten koko maailmassa, jopa 18,6 kiloa* asukasta kohden vuodessa. Rukiin kysyntä elintarviketeollisuudessa ylittää kotimaisen viljan tarjonnan, minkä vuoksi rukiin riittävyys vaihtelee vuosittain. Myös rukiin viljelyala on kysyntään nähden pieni siitä huolimatta, että viljelysalaa kasvatetaan jatkuvasti. Viime vuonna rukiin kylvöala oli suurin koko vuosituhannella, ja hyvän sadon ansiosta Suomi on ollut rukiin osalta omavarainen.

Ruisleipä on suomalaisille sydämen asia

Ruisleipä on suomalaisten kansallisherkku ja rukiin kotimaisuus on tunnepitoinen asia kuluttajalle. Erityisesti ruisleivässä viljan alkuperällä on väliä.

”Meille on tärkeää olla omalta osaltamme mukana edistämässä suomalaisen maanviljelyn elinvoimaisuutta ja varmistamassa, että maanviljely säilyy elinkeinona Suomessa myös jatkossa. Onhan Vaasankin maanviljelijöiden omistama. Suomen tykätyimmän ruisleivän, Vaasan Ruispalojen, valmistajana haluamme luvata kotimaisen rukiin käytön kaikissa ruisleivissämme”, Isaksson linjaa.

Ruislaaduissa on myös eroja. Suomen myydyin ruisleipä, Vaasan Ruispalat, on leivottu ominaisuuksiltaan sellaisesta rukiista, jonka saatavuudessa on ollut haasteita. Viljelyyn on tullut viime vuosina moderneja lajikkeita, joita Vaasan ei ole aiemmin pystynyt käyttämään leivonnassaan.

”Vaasan Ruispalat on ikoni, jonka makua ja suutuntumaa emme muuta. Kotimaisen rukiin hankinnassa meillä on samat laatu- ja ominaisuuskriteerit kuin aikaisemminkin, mutta jatkossa rukiin kotimaisuus nousee entistä tärkeämmäksi tekijäksi rukiin hankinnassa. Olemme myös kehittäneet leivontatekniikkaamme ja pystymme nyt hyödyntämään sellaisia ruislajikkeita, joiden saatavuus on tällä hetkellä parempi. Siksi olemmekin iloisia, että voimme jatkossa tarjota suomalaisille 100-prosenttisesti kotimaisesta rukiista leivotut Vaasan Ruispalat mausta tinkimättä”, Isaksson kuvailee.

*Lähde: Leipätiedotus

Lisätietoja:
Mira Perander, viestintäpäällikkö, Vaasan Oy