Vaasan leikkasi leipähävikkiään viidenneksellä

16.2.2023

Uusi toimintatapa mullistaa tuoreleivän toimituksen kauppoihin

Inflaatio ja energiakriisi ovat saaneet niin yritykset kuin yksilöt kyseenalaistamaan toimintatapojaan ja etsimään uudenlaisia ratkaisuja resurssien säästöön. Vaasan mullisti tuoreleivän toimitukset laajentaen niitä myös leivontapäivää seuraavalle päivälle. Vaikka uuteen toimitustapaan on siirtynyt vasta osa tuotteista, leipomoissa syntyvä hävikki on jo pienentynyt jopa viidenneksellä.

Tuoretta pakattua leipää on perinteisesti toimitettu kauppoihin vain leivontapäivänä, ja ylijäävät leivät on luokiteltu hävikiksi. Joulukuusta lähtien Vaasan on pilotoinut uutta kahden päivän toimitustapaa Suomen suosituimman vaalean leivän, Vaasan Kauratyynyjen osalta. Uuden, tehokkaan leivontalinjan ja parannellun reseptin ansiosta Vaasan Kauratyynyt pysyy tuoreena pidempään, ja vastaleivottua leipää voi toimittaa leipomolta kauppoihin myös leivontapäivän jälkeisenä päivänä, mikä vähentää leipähävikkiä merkittävästi. Pelkästään Kauratyynyjen osalta uusi toimitustapa säästää hävikiltä jopa 80 000 kiloa leipää eli jopa 215 000 leipäpussillista vuodessa.

Tuotekehityksen onnistumisten ansiosta Vaasan on saanut leivottua myös muihin tuotteisiinsa parempaa säilyvyyttä. Tällä viikolla uuden toimitustavan piiriin on lisätty yhdeksän tuotetta lisää, jolloin Vaasanin tuotannossa syntyvä hävikki pienenee jopa viidenneksellä.

”Yrityksillä on nyt loistava tilaisuus harjoittaa aitoa vastuullisuutta, sillä tässä hetkessä tarvitaan tekoja, joilla on välittömiä vaikutuksia. Monesti riittää, että laitetaan kuntoon se viimeinen häntä, josta aiemmin ei ole huolehdittu. Ruokahävikissä on kyse usein juuri hännistä, ja siksi hävikkiä kertyy valtavat määrät lähes huomaamatta”, Vaasanin tuotanto- ja toimitusketjujohtaja Jani Suominen muistuttaa.

Tavoitteena saada koko tuoreleipävalikoima mukaan

Vaasanin tavoitteena on laajentaa toimintamallia entisestään. Seuraavat tuotteet siirtyvät uuteen toimitustapaan kesällä ja tarkoituksena on saada koko pakattu tuoreleipävalikoima hävikkiä säästävän toimintamallin piiriin. Toimitustavan muuttaminen on merkittävä uudistus, sillä leipomoissa on jo pitkään taisteltu sen kanssa, että menekkiä on mahdoton ennustaa niin tarkasti, ettei ylileivontana syntyvää hävikkiä tulisi lainkaan. Vaikka leipiä nyt toimitetaan kauppoihin myös leivontaa seuraavana päivänä, parannetun tuoreuden ja säilyvyyden ansiosta kuluttajat saavat leipänsä yhtä tuoreena kuin aina ennenkin.

”Jos hävikin torjunta ei vielä ole prioriteetti, on hyvä muistaa, että hävikkiä syntyy eniten, kun prosessit ovat tehottomia. Se tarkoittaa, että hävikin torjuminen ei ole ainoastaan ympäristöteko, vaan myös liiketoiminnallisesti kannattavaa”, Suominen päättää.