Vaasan kierrättää valtaosan jätteestään uusiomateriaaliksi

1.9.2017

Vaasan on aloittanut yhteistyön Remeo Oy:n kanssa tehostaakseen jätteenkäsittelyään. Ensisijaisena tavoitteena Vaasanilla on vähentää jätteen määrää ja hyvän lajittelun kautta mahdollistaa jätteen uusiokäytön materiaalina toisessa muodossa.

Vaasanin ja ympäristöhuollon palveluyritys Remeo Oy:n yhteistyö tähtää tehostettuun jätteenkäsittelyyn Vaasanin toimipisteissä. Koska jätteen syntymistä ei voi täysin estää, panostetaan Vaasanilla merkittävästi myös jätteenkäsittelyn tehostamiseen ja erityisesti sekajätteen minimoimiseen. Erityisesti sekajäte on jäteasiantuntijan pahin vihollinen. Suurin osa sekajäteastiaan menevästä jätteestä kuuluisi oikeasti pahvi-, muovi-, lasi- tai energiajätteeseen, jolloin sen voisi kierrättää uusiomateriaaliksi.

Jätteiden lajittelua on tehty Vaasanilla aiemminkin, mutta huhtikuussa alkanut yhteistyö uuden kumppanin kanssa on ollut askel kohti entistä vastuullisempaa ja ympäristöystävällisempää toimintatapaa. Vaasanin eri toimipisteet on kartoitettu, ja lajittelu on tehty mahdollisimman helpoksi ja luontevaksi osaksi toimipisteen arkea. Vaasanin työntekijät ovat saaneet lajittelukoulutusta, jossa työpaikan lajittelun lisäksi moni on ollut kiinnostunut myös lajitteluasioista kotona.

”Ensisijainen tavoitteemme on vähentää syntyvän jätteen määrää. Yhtä tärkeää on kuitenkin tehostaa sen jätteen käsittelyä, jonka syntymistä ei voida estää. Lajittelu on tärkeää kotonakin, mutta yrityksen tasolla hyvällä lajittelulla saadaan vielä suurempi muutos aikaiseksi”, sanoo Vaasanin Lead Buyer Anna-Maria Andrews.

Entistä tarkempi lajittelu mahdollistaa esimerkiksi pahvien, muovien tai lasin uusiokäyttämisen. Remeo noutaa lajitellun jätteen Vaasanin toimipisteiltä ja tuottaa siitä uusiomateriaalia muiden asiakkaidensa tarpeisiin. Toisen jäte on toisen materiaalia.

”Jäte on oikeastaan väärä sana, sillä suurin osa materiaaleista voidaan hyödyntää uudelleen muulla tavalla sen sijaan, että se vain vietäisiin kaatopaikalle tai poltettaisiin energiaksi. Vaasanille on tärkeää pienentää sekajätteen määrää ja varmistaa, että mahdollisimman suuri osa ’jätteestämme’ voidaan uusiokäyttää. Näin säästetään sekä luontoa että kustannuksia”, Andrews jatkaa.

Vaasanin tavoitteena on vähentää sekajätteen määrää merkittävästi. Yhdessä Remeon kanssa määritellään syksyllä määrälliset tavoitteet sekä aikataulu niiden toteuttamiselle.

Lisätietoja:

Anna-Maria Andrews, lead byer, Vaasan Oy, puh. 0204 46 2117 tai anna-maria.andrews@vaasan.com

Mira Perander, viestintäpäällikkö, Vaasan Oy, puh. 050 560 3327 tai mira.perander@vaasan.com

Kirsi-Marja Frank, Remeo Oy, puh. 0105402357 tai kirsi-marja.frank@remeo.fi