Vaasan, K-ryhmä ja ProAgria käynnistävät stipendihaun maanviljelijöille

19.9.2019

Stipendeillä jaetaan K-ryhmän ja Vaasanin Tuottajalle kiitos -leipätuotteiden hyvitysosuudet

K-ryhmän valikoimaan ovat jo vuodesta 2015 lähtien kuuluneet Tuottajalle kiitos -tuotteet, joiden myyntihinnasta osa tuloutetaan suoraan alkutuottajille. Vaasan on toimintamallissa mukana kolmella leipätuotteella. Yhteistyön tavoitteena on antaa tuottajalle aito kiitos laadukkaan viljan tuottamisesta sekä vastuullisuudesta koko ketjussa. Tuloutukset tehdään stipendein, joita voivat hakea kaikki suomalaiset viljelijät. Haku alkaa 19. syyskuuta ja on auki marraskuun loppuun.

Sekä K-ryhmä että Vaasan haluavat edistää viljan arvoketjua tukemalla leivän alkutuotantoa, eli viljelijää. Tuottajalle kiitos -yhteistyössä tarkoitus on jakaa rahallista tukea mahdollisimman suoraan ja hyödyllisellä tavalla. Siksi Vaasan järjestää yhdessä K-ryhmän ja ProAgrian kanssa kaikille Suomen viljelijöille avoimen Vaasan Tuottajalle kiitos -viljelijästipendihaun.

”Suomalainen ruoka on tärkeää niin meille kuin asiakkaillemme. Tuottajalle kiitos -tuotteet tarjoavat kuluttajille mahdollisuuden tukea suomalaisia viljelijöitä hyvin suoraviivaisesti. Näiden tuotteiden myynnistä kertyvä tukiraha tuloutetaan tuottajille eri tavoin, Vaasanin tuotteiden kohdalla stipendihaulla, jonka avulla haluamme yhdessä osallistua suomalaisen viljelyn kehittämiseen”, kertoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli.

Jokaisesta Vaasanin Tuottajalle kiitos -leivästä ohjataan 15 senttiä alkutuotannon tukemiseen. Leipien myynnillä arvioidaan kertyvän 80 000 euroa vuodessa viljelijöille jaettavaksi. Jaettavat stipendit ovat suuruudeltaan 5 000­–10 000 euroa per hakija, ja stipendejä jaetaan vähintään viisi kappaletta, kaksi kertaa vuodessa.

”Haluamme stipendihaun avulla tarjota viljelijöille uudenlaisen mahdollisuuden kasvattaa omaa osaamistaan ja toteuttaa uusia innovaatioita. Stipendit on tarkoitettu viljelyyn tai jatkojalostukseen liittyvien innovaatioiden kehittämiseen ja testaamiseen sekä investointien tukemiseen”, selventää Vaasan Oy:n kaupallinen johtaja Minna Cousins.

Miten stipendin saajat valitaan?

Stipendihakemuksessa esitetyn idean on oltava hakukriteerien mukainen, toteutuskelpoinen ja tähdättävä suomalaisen viljelyn kehittämiseen. Lisäksi hakijan tai hakijoiden toivotaan olevan aktiivisia viljelijäyhteisön jäseniä. Stipendin saajat valitsee asiantuntijaraati, jossa on mukana edustajia Vaasanilta, ProAgriasta, K-ryhmästä, MTK:sta sekä Lantmännen Agrosta.

”ProAgria on stipendiohjelmassa mukana, sillä haluamme tukea viljelyn kehittymistä Suomessa ja auttaa teollisia toimijoita, kuten Vaasania, luomaan läheistä suhdetta alkutuotantoon. Jos stipendihaussa nousee hyviä kehittämisideoita, pystymme valtakunnallisena toimijana levittämään niitä laajalle ja viemään niitä tehokkaasti eteenpäin. Nyt on mahdollisuus ajatella isosti ja toteuttaa merkittäviä innovaatioita, sillä tukea voi saada jopa 10 000 euroa”, kannustaa ProAgria Keskusten Liiton markkinointi- ja viestintäjohtaja Suvi Anttila.

Vaasan Tuottajalle kiitos -vijelijästipendihaku
Stipendien hakuaikaa on marraskuun loppuun saakka, ja hakeminen onnistuu helposti verkkolomakkeella osoitteessa: proagria.fi/viljelijastipendi. Ensimmäiset Tuottajalle kiitos -stipendit maksetaan viljelijöille tammikuussa 2020. Valituille hakijoille ilmoitetaan valinnasta henkilökohtaisesti ja heidän kanssaan tehdään käytännönläheinen sopimus toteutuksesta ja raportoinnista. Stipendejä myönnetään kaksi kertaa vuodessa ja seuraava stipendien hakukierros alkaa vuoden 2020 alussa. Kullakin hakukierroksella jaettava kokonaissumma on riippuvainen Tuottajalle kiitos -leipätuotteiden myynnistä.

Vaasanin Tuottajalle kiitos -tuotteet:
Vaasan Tuottajalle Kiitos Kauravehnäviipaleet
Vaasan Tuottajalle Kiitos 100 % Ruis
Pirkka Setsuuri (Tuki 20 c)