Suurin osa suomalaisista pitää kauraleipää terveellisenä – kotimainen kaura on superfood vailla vertaa

25.1.2018

Tutkimuksen* mukaan yli puolet suomalaisista, 54 prosenttia, pitää kauraleipää terveellisenä, eikä turhaan: kauran sisältämät kuidut ovat hyväksi vatsalle ja sydämelle, minkä lisäksi kauran sisältämä vesiliukoinen kuitu, beetaglukaani, alentaa kolesterolia ja tasapainottaa verensokeria aterian jälkeen.** Vatsaystävällinen ja herkullinen kauraleipä onkin noussut suomalaisten leivänystävien suosioon ruisleivän rinnalle.

Suomalainen kaura on todellinen superfood ja myös lähiruokaa parhaimmillaan. Proteiinipitoinen kaura sisältää runsaasti kuituja, hyviä rasvoja ja sopivassa suhteessa hiilihydraatteja. Kauraleipä onkin kasvattanut suosiotaan terveellisyytensä ja vatsaystävällisyytensä – ja myös lempeän makunsa ansiosta.

Suomalaisista 32 prosenttia ostaa kauraleipää viikoittain ja 55 prosenttia ostaa kauraleipää vähintään joka toinen viikko. Kauraleivän todellisia suurkuluttajia ovat lapsiperheet: 39 prosenttia lapsiperheistä ostaa sitä vähintään kerran viikossa.*

– Kyselyn mukaan on selvää, että kauraleivän suosio perustuu juuri sen herkullisuuteen ja muihin hyviin ominaisuuksiin. 43 prosentille on tärkeää, että heidän ostamansa kauraleipä on vatsaystävällistä ja 51 prosentille on tärkeää, että leipä on leivottu täysjyväkaurasta. 23 prosenttia pitää kauraleivän kolesterolia alentavaa vaikutusta tärkeänä. Valinta tehdään kuitenkin aina maku edellä, ja tärkeimmät ostopäätökseen vaikuttavat tekijät ovat kotimaisuus, kaurapitoisuus ja täysjyvän määrä, kertoo Mari Dunderfelt, Vaasanin brändi- ja viestintäjohtaja.

Kauran sisältämä vesiliukoinen ravintokuitu, beetaglukaani, alentaa tutkitusti kolesterolia. Beetaglukaani muodostaa suolistossa geelin, joka estää ruoassa olevan kolesterolin imeytymistä elimistöön. Lisäksi se poistaa elimistössä jo olevaa kolesterolia viemällä pois kolesterolia sisältäviä sappihappoja. Kuidun mukana tulevat suoja-aineet kuten vitamiinit, kivennäisaineet ja antioksidantit tukevat suoliston ja koko kehon hyvinvointia.

– Kolesterolia alentavan vaikutuksen saavuttamiseksi tulee nauttia säännöllisesti päivittäin 3 grammaa beetaglukaania, jonka saa esimerkiksi kolmesta viipaleesta Vaasan Kaurasydän -leipää. Siten voi alentaa luonnollisesti ja lääkkeettömästi veren kolesterolipitoisuutta, kertoo Vaasanin ravitsemusasiantuntija Marika Lyly.

Kauraleipominen vaatii taitoa

Kauramäärät vaihtelevat kauratuotteissa, koska kaura on leipurille haastava vilja. Siksi kauraleivissä käytetäänkin monesti vehnäjauhoja sitkon ja leivottavuuden parantamiseksi sekä sopivan pehmeyden ja kuohkeuden saavuttamiseksi.

– Vaasan Oy:n kauraleipävalikoimassa on kymmenkunta kauraleipää, joista kahden leivonnassa on käytetty 100-prosenttisesti kauraa. Kauraleivät ovat vuosien saatossa kehittyneet yhä kauraisempaan ja terveellisempään suuntaan. Kaikkien Vaasanin kauraleipäpakkausten etupuolella on selkeät merkinnät siitä, kuinka paljon leivän viljaraaka-aineesta on kauraa. Meille on tärkeää, että jokainen suomalainen löytää kauraleipävalikoimastamme omien toiveiden ja makumieltymystensä mukaisen vaihtoehdon, Mari Dunderfelt summaa.

Lisätietoja:
Mari Dunderfelt, brändi- ja viestintäjohtaja, Vaasan Oy, p. 040 556 5721
Marika Lyly, ravitsemusasiantuntija, Vaasan Oy, p. 050 350 4859
Mira Perander, viestintäpäällikkö, Vaasan Oy, p. 050 560 3327

* IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa huhti–toukokuussa 2017, N=1 000.

** EU:n komission hyväksymät artiklan 13.1. ja 14.1(a) terveysväittämät löytyvät osoitteesta: http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search
Hakusanalla ”kaura” löytyvät kaikki kauraa koskevat hyväksytyt terveysväittämät.