Suolatalkoilla terveempi kansa

30.5.2016

Elintarvikkeiden suolapitoisuus vaikuttaa kansanterveyteen merkittävästi. Elintarviketeollisuudella on siis mahdollisuus tehdä meistä kaikista terveempiä.

Sydän- ja verisuonitautien tärkeimpiä riskitekijöitä on kohonnut verenpaine. Sen on arvioitu aiheuttavan maailmanlaajuisesti vuosittain noin 9,4 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa. Verenpaine nousee, jos syö liikaa suolaa.

Suolan saannin vähentäminen on yksi Euroopan unionin ravitsemuspolitiikan tärkeimmistä tavoitteista. Vuonna 2008 Euroopan komissio asetti tavoitteeksi, että elintarvikkeiden suolapitoisuus laskisi 16 % vuoden 2012 loppuun mennessä.

Tähän ei neljässä vuodessa päästy, mutta lähes kaikissa EU-maissa on ryhdytty toimenpiteisiin suolan saannin vähentämiseksi.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan suolan saannin vähentäminen vaatii kolmea asiaa. Kuluttajia on valistettava liiallisen suolansaannin vaaroista, ruokaympäristön on oltava sellainen, että kaikkien on mahdollista tehdä terveellisiä valintoja, ja elintarvikkeiden suolapitoisuutta on laskettava. Arjen ruokavalintojen terveellisyyden kannalta elintarviketeollisuus on avainasemassa.

Todellisia terveysvaikutuksia Isossa-Britanniassa

Suolatalkoiden mallimaa Euroopassa on Iso-Britannia. Maan terveysviranomaiset ovat laatineet yhteiset tavoitteet, joista tärkein on väestön päivittäisen suolansaannin vähentäminen alle kuuteen grammaan. Kuluttajia valistetaan eri medioissa, ja terveysjärjestöt viestivät vähäsuolaisuutta. Rasva-, sokeri- ja suolapitoisuudesta kertovaa liikennevalomerkintää käytetään laajasti pakkauksissa.

Myös elintarviketeollisuus on Isossa-Britanniassa mukana suolatalkoissa. Vuonna 2003 kehitetyn strategian mukaan teollisuus saa pyrkiä omassa tahdissaan kohti vapaaehtoisia tavoitteita vähentämällä suolaa elintarvikkeissa vähän kerrallaan.

Vuosikymmenen alussa britit määrittivät strategian tueksi tavoitesuolapitoisuuden 80 elintarvikeryhmälle, joiden suolamäärällä on eniten merkitystä väestön suolan saantiin. Yksi ryhmistä on leipä. Leivän keskimääräinen suolapitoisuus on laskenut viidenneksen vuodesta 2001 vuoteen 2011.

Mitä sillä on saavutettu? Isossa-Britanniassa keskimääräinen suolan saanti on vähentynyt 1,4 grammaa päivässä. Ainakin osittain tämän ansiosta väestön keskimääräinen verenpaine on laskenut. Tämä on puolestaan vaikuttanut siihen, että kuolleisuus aivohalvaukseen on vähentynyt 42 % ja sydäninfarktiin 40 % vuosien 2003 ja 2011 välillä.

Elintarviketeollisuus vähentää suolan käyttöä vaivihkaa

Kokonaisuus ratkaisee. Kun suolaa vähennetään hiukan kaikista olennaisista elintarvikeryhmistä, vähennysten summa kasvaa ja hyödyttää nimenomaan niitä ihmisiä, jotka saavat ruokavaliostaan runsaasti suolaa. Suolan saanti vähenee, vaikka kuluttaja ei itse tee mitään toisin.

Reseptejä onkin paljon helpompi muuttaa kuin ruokakäyttäytymistä. Esimerkiksi leivässä pientä suolan määrän laskua ei tuotteen maussa huomaa. Tuotantoketjussa tapahtuvat muutokset säästävät yhteiskunnan varoja, kun erillistä valistustyötä tarvitaan vähemmän. Elintarviketeollisuus kehittää tuotteitaan muutenkin jatkuvasti, joten suolan vähentäminen olisi helppo lisätä tavoitteisiin.

Vaasan Oy on sitoutunut vähentämään suolaa Suomessa myytävissä leivissään keskimäärin 10 % vuoden 2018 loppuun mennessä. Myös muut elintarviketeollisuuden toimijat ovat ryhtyneet suolatalkoisiin, mutta mukaan mahtuu vielä lisää toimijoita.

Marika Lyly
ravitsemusasiantuntija, tutkimuspäällikkö
Vaasan Oy, osa Lantmännen-konsernia