“Ruuhkavuosista kannattaa nauttia”

8.2.2016

 

Tervetuloa kylään Hallikkaille Pilkanmaalle. Hallikkaiden arki-iltaan kuuluu saunomista, satuja ja suloisia haaveita Italian altaista.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Kuusankoskella Hallikkaiden perheessä. Kuvassa perheen tytär Vilja syömässä iltapalaa.

Äiti Marjo kattaa pöytään leipää, pestokierteitä ja hedelmiä. Kello on puoli kahdeksan tuiskuisana talvi-iltana. Hallikkaan perhe kokoontuu keittiönpöydän ääreen. Valkoiset paperitähdet valaisevat rintamamiestalon alakerran. Vietetään nelihenkisen perheen iltahetki ennen unta. Taas aamulla lapset herätetään puoli seitsemältä päiväkotiryhmiinsä: Pilvilinnaan ja Tähtitarhaan.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Kuusankoskella Hallikkaiden perheessä. Kuvassa perheen äiti Marjo, isä Pasi, tytär Vilja ja poika Tarmo syömässä iltapalaa.

Pikkulapsiperheen arki on tiiviiksi pakattua. Millä tavoin teillä valmistaudutaan jo illalla seuraavaan päivään?

Marjo: ”Saunan jälkeen on iltapala. Iltapalahetki merkitsee paitsi vatsan täyttämistä myös nukkumaanmenoon asennoitumista. Iltapalalla syödään leipää, jogurttia ja hedelmiä. Jos lapset saisivat päättää, iltapalalla olisi patonkia, pakastemustikoita, tikkareita ja jäätelöä. Me vanhemmat juomme kupit teetä. Tarhareput pakataan aamuksi.”

Pasi: ”Aamulla Marjo ja lapset lähtevät töihin ja tarhaan seitsemältä, minä olen lähtenyt jo aikaisemmin.  Nukkumaanmeno sujuu nykyisin paremmin kuin ennen. Olemme alkaneet noudattaa tarkkoja rutiineja, jotka edesauttavat illan sujumista: television saa avata vasta päivällisen jälkeen, ja iltapalan jälkeen pestään hampaat ja mennään lukemaan satuja yläkertaan. Meidän lapset ovat hulluina satuihin. Lempisaduilla saamme houkuteltua lapset sänkyihinsä.”

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Kuusankoskella Hallikkaiden perheessä. Kuvassa perheen äiti Marjo ja tytär Vilja hampaiden pesulla.

Mitkä ovat teidän perheen arjen haasteet?

Marjo: ”Tarmo-pojan autismi on meidän iso haasteemme. Hän ei kerro puhumalla, mitä haluaa tai tarvitsee. Käytämme viestimiseen kuvakortteja. Tarmolla toki on sanavarastoa, mutta hän ei toistaiseksi sano sanoja. Käymme toimintaterapiassa. Tarmo on edistynyt jättiharppauksin viimeisen vuoden aikana. Alle kaksivuotiaana Tarmo oli ylivilkas. Oireet ovat rauhoittuneet, ja nykyisin on paljon entistä helpompi liikkua lasten kanssa julkisilla paikoilla. Myös iltamme kotona sujuvat nyt leppoisammin. Tarmo ei leiki, mutta usein hän kokoaa legoista jotain ennen iltapalaa.”

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Kuusankoskella Hallikkaiden perheessä. Kuvassa perheen poika Tarmo syömässä iltapalaa.

Mitkä ovat ruuhkavuosienne ilonaiheet?

Marjo: ”Se, että elämä on koko ajan helpompaa! Lapset kasvavat ja oppivat kaikkea mahdollista ja heidän kanssaan on koko ajan helpompi ja kevyempi elää.”

Pasi: “Maalla asuminen on meidän perheen jatkuva ilo. Että on tilaa olla eikä lasten kanssa tarvitse pelätä vilkkaasti liikennöityjä teitä. Että pääsee metsään ja metsästämään.”

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Kuusankoskella Hallikkaiden perheessä. Kuvassa perheen isä Pasi lämmittää saunaa.

Saunassa käyminen taitaa olla teidän perheen iltojen kohokohta?

Pasi: ”Saunominen on ehdottomasti meidän perheen juttu. Saunomme vähintään neljänä iltana viikossa. Talomme remontti on vielä monelta osin kesken, mutta saunan lauteet ja kiukaan uusimme heti, kun talo ostettiin muutama vuosi sitten. Nyt meillä on hyvä puukiuas kotona – ja kesämökillä vielä monta kertaa parempi. Saunan lämmittäminen rauhoittaa ja rentouttaa mielen. Työpäivän asiat unohtuvat löylyissä. Sauna on myös perheen yhteistä aikaa, jota ei televisio tai muu häly häiritse. Lapset istuvat saunan lattialla muoviammeissaan.”

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Kuusankoskella Hallikkaiden perheessä. Kuvassa perheen poika Tarmo syömässä iltapalaa.

Mitä muuta teette iltaisin yhdessä? Entä miten otatte omaa aikaa?

Marjo: ”Tänä talvena olemme iltaisin luistelleet paljon. Kolmevuotias Vilja on uhmaiässä; oma tahto on kova, ja se hidastaa välillä perheen menoa. Minä otan oman laatuaikani heti töiden jälkeen: käyn lenkillä. Ennen kävin jumpassa, mutta matkoineen siihen meni liikaa aikaa. Lenkkeily on ajankäytöllisesti tehokkain liikuntamuoto pienten lasten äidille: treeni alkaa heti kotiovelta, ei tarvitse ajaa ensin jumppasalille.”

Pasi: ”Minä metsästän Pilkanmaan jahdin riveissä. Siksi meillä on aina hirvenlihaa  pakasteessa. Supi- ja kettuloukut käyn tarkistamassa joka päivä. Jonkin verran olen remontoinut taloa, vaikkakin kesämökin rakentaminen tuli väliin ja vei kaiken ajan.”

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Kuusankoskella Hallikkaiden perheessä. Kuvassa perheen isä Pasi ja tytär Vilja lukemassa iltasatua.

Mitä Hallikkaan perhe odottaa malttamattomasti?

Marjo: “Odotamme kesää ja sitä, että pääsisimme mökille uimaan. Odotamme myös huhtikuista Italian-matkaa. Tarkoitus on rentoutua ja polskia lämmitetyissä uima-altaissa. Lasten mummi lähtee mukaan, joten suunnitelmissa on viettää myös parisuhdeaikaa: käydä ainakin kerran lomaviikon aikana kahdestaan aikuisten kesken syömässä.”

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Kuusankoskella Hallikkaiden perheessä. Kuvassa perheen tytär Vilja selailemassa satukirjojaan.

TOP 3

3 x meidän perheen lempi-iltasatu

1 Äidin päivä tarhassa

”Äiti tekee tarhassa kaikkea hauskaa: hyppii trampoliinilla ja rakentaa hiekkalinnaa. Ajatus siitä, että oma äiti voi tulla tarhaan, on kutkuttava. Tämä oli meidän lasten ihan ensimmäisiä iltasatukirjoja, joten se on tuttu ja turvallinen.”

Julia Breitenöder: Äidin päivä tarhassa, 2011

2 Nassen taksi

”Vanhempien lempisatu, koska se on vähän lyhyempi kirja. Kirjassa on hassu nalle, joka ryhtyy ajamaan kottikärrytaksia ja ihmettelee, miksi ylämäkeen työnnetty mummeli painaa enemmän kuin alamäkeen työnnetty mies.”

Sven Nordqvist: Nassen taksi, 1991

3 Rasmus Nalle ja pomppusaappaat

”Kun Rasmus Nalle on kerran aloittanut pomppimisen, ei siitä tule loppua lainkaan. Meidän lapset tykkäävät pomppimisesta, joten pomppusaappaista kertova kirja on itseoikeutettu suosikki.”

Carla Hansen: Rasmus Nalle ja pomppusaappaat, 2007


Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Kuusankoskella Hallikkaiden perheessä. Kuvassa perheen äiti Marjo, isä Pasi, poika Tarmo ja tytär Vilja leikkivät olohuoneessa.

Perhe Hallikas

Marjo Hallikas, 34, työskentelee Vaasanin asiakaspalvelussa. Pasi Hallikas, 37, on töissä toimialapäällikkönä Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksessa. Heillä on kaksi lasta, 3-vuotias Vilja ja 4-vuotias Tarmo. Perhe asuu omakotitalossa Kouvolan Pilkanmaalla.

Tässä Vaasanin juttusarjassa “Yhteisen iltahetken puolesta” vieraillaan erilaisten perheiden iltapalapöydässä ja iltapuuhissa.