Paistopisteleivän kysyntä kasvussa – uudet Vaasan Mestarin -leivät tuovat vastapaistetun kotimaisen juurileipäelämyksen lähikauppoihin

18.1.2022

Paistopisteleivän kysyntä kasvussa – uudet Vaasan Mestarin -leivät tuovat vastapaistetun kotimaisen juurileipäelämyksen lähikauppoihin

Leivältä toivotaan entistä enemmän herkullista elämystä, paistopisteleipää syödään arkenakin ja juureen leivotut leivät ovat suosiossa. Leipomotuotteiden ammattilainen Lantmännen Unibake vastaa näihin muuttuneisiin leipätrendeihin tuomalla kauppoihin neljä erilaista Vaasan Mestarin -uutuusleipää. Kaikki Vaasan Mestarin -leivät leivotaan juureen Joutsenon leipomossa.

Paistopisteleivän kysyntä on kasvussa – 49 % paistopisteeltä ostajista on lisännyt ostamista viimeisen parin vuoden aikana. Vastapaistettu leipä ei ole enää vain juhlapäivien riemu, vaan osa arjen luksusta herkutteluun, välipalaksi, aamiaiselle tai viikonloppuruoan kanssa. Tämän osoittaa vuonna 2021 tehty tutkimus*. Samaan aikaan kiinnostus juureen leivottua leipää ja hitaita arvoja kohtaan on noussut.

Nyt Vaasan Mestarin -tuoteperhe tuo neljä uutta vastapaistettua, juureen leivottua leipää kaikkien ulottuville paistopisteelle. Leipiin kuuluvat Vaasan Mestarin Hapanjuurileipä, Myslileipä, 7-kauran leipä sekä Siemenleipä.

Vaasan Mestarin -leivät ylistävät juurileipäperinteitä ja suomalaista leipomo-osaamista

Kaikki Vaasan Mestarin -leivät on leivottu juureen, ja kaksi leivistä on leivottu täysin ilman lisättyä leivinhiivaa. Leivän valmistaminen hitaasti juureen mahdollistaa herkullisen makukokemuksen lisäksi muun muassa paremman säilyvyyden. Säilyvyyteen vaikuttavat taikinalevon ja hellävaraisen leivonnan aikaansaamat ominaisuudet leivässä. Myös uutuusleipien pakkauspussit on suunniteltu niin, että leipä säilyisi mahdollisimman pitkään hyvänä.

Tavallinen suomalainen syö keskimäärin 41 kiloa leipää vuodessa. Useimmiten suomalainen valitsee ostoskoriinsa kotimaista, sillä määrästä jopa 35 kiloa on suomalaista pehmeää leipää**. Jokainen Vaasan Mestarin-tuoteperheen neljästä leivästä leivotaan Joutsenon leipomossa, jonne on vastikään valmistunut tuliterä leipälinja. Investointi uuteen linjaan oli osa Lantmännen Unibaken tavoitetta vastata kasvaneeseen kotimaisen ja paikallisen leivän kysyntään. Uutuusleivät ovat ensimmäiset linjalla valmistetut tuotteet.

”Ruuan kotimaisuuden merkitys korostuu nykyisin selvästi samalla kun leivältä odotetaan paljon enemmän. Joutsenon leipurimestarimme leipovat Vaasan Mestarin -leivät suurella ammattitaidolla, mikä näkyy käsityönä leivonnan eri vaiheissa antaen jokaiselle leivälle uniikin viimeistelyn,” Lantmännen Unibaken innovaatiopäällikkö Johanna Kainurinne kertoo.

Joutsenon leipämestarit käyttävät leivonnassa monipuolisesti laadukkaiden raaka-aineiden ja eri viljojen ja hapanjuurien yhdistelmiä. Nyt kauppoihin tulevissa leivissä näkyvät juuren leipomisen perinteet esimerkiksi taikinan hitaassa työstämisessä ja perinteisissä käsin tehtävissä viilloissa. Uusien leipien kehitysprosessiin on kuulunut muun muassa reseptien hiominen koeleipomon kokeiluiden perusteella, useat makutestit ja kuluttajatutkimukset. Kaiken tavoitteena on saada suomalaisten makuun ja tarpeisiin sopivia leipiä.

”Kuluttajien toiveet todella näkyvät Vaasan Mestarin -leivissä. Päädyimme kehitysvaiheessa esimerkiksi vaihtamaan yhden leivän muotoa saamamme palautteen pohjalta. Toiveet on otettu huomioon myös esimerkiksi leipien maussa ja jopa tuotenimissä. Myös nykypäivän leipään liittyvät arvot kuten kotimaisuus, tuoreus ja terveellisyys näkyvät suoraan näissä leivissä,” Kainurinne jatkaa.

Vaasan Mestarin -leivät ovat saatavilla valituista kaupoista tammikuusta 2022 lähtien. Lue lisää leivistä täältä: https://www.lantmannen-unibake.com/fi-FI/tuotteet/vaasan-mestarin/.

* Kilde Oy, Vaasan paistopisteleipä, Tulevaisuuden mahdollisuuksia -tutkimus 2021, N=500.
** Leipätiedotus ry:n ylläpitämä leipomotuotteiden myyntitilasto, 2019. Tilastoon voit tutustua tarkemmin täällä: https://www.leipatiedotus.fi/tietoa-leivasta/tilastointi/leipomovalmisteiden-tuotantomaarat.html.

  • Vaasan Mestarin -leivät tuovat kotimaisen juureen leivotun leivän kauppojen paistopisteille.
  • Kuluttajien kiinnostus juureen leivottuun leipään ja kysyntä paistopisteleipään on kasvussa.
  • Juureen leipominen tuo leipään ainutlaatuisen maun, rapean kuoren ja ilmavan sisuksen ja takaa muun muassa leivän paremman säilyvyyden.
  • Lantmännen Unibake on vuonna 2021 tehnyt miljoonien investoinnin Joutsenoon avatessaan uuden leipälinjan. Vaasan Mestarin -leivät ovat uuden linjan ensimmäiset tuotteet.
  • Leipomisen perinteet juontavat Joutsenossa vuoteen 1966, jolloin leipomo aloitti toimintansa. Leipomossa työskentelee yli 120 ammattilaista.
  • Osa paistopisteistä, joilla Vaasan Mestarin -leipiä on myynnissä, on toteutettu Vaasan Leipämö -konseptilla. Vaasan Leipämö tarjoaa rakastetut kotimaiset maut ja herkulliset kansainväliset suosikit uunituoreina kaupoissa.

Lisätietoja uusista Vaasan Mestarin -leivistä:
Johanna Kainurinne, Innovaatiopäällikkö, Lantmännen Unibake Suomi
johanna.kainurinne@lantmannen.com
+358 40 5843 110

Elina Seppänen, Markkinointipäällikkö (retail), Lantmännen Unibake Suomi
elina.seppanen@lantmannen.com
+358 40 717 2480

Yhtiöön liittyvät tiedustelut:
Nina Hannola, Communication and Digital Manager, Lantmännen Unibake Suomi
nina.hannola@lantmannen.com
+358 40 9354 895