Minkälaista leipää suomalaiset syövät poikkeusoloissa?

21.4.2020

Koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa suomalaisten kulutustottumukset ovat muuttuneet. Ruoan verkkokaupat ovat ruuhkautuneet, kaupassa käydään totuttua harvemmin ja sitä myötä ostoksia suunnitellaan tarkemmin ja kotiin ostetaan kerralla enemmän ruokaa. Leivän kulutuksessa tämä näkyy niin, että säilyvämpien tuotteiden menekki on selvästi kasvanut ja suomalaiset suosivat nyt isompia pakkauksia, kun muuten pieniä pakkauksia on toivottu enemmän pienten kotitalouksien lisääntyessä.

”Tällä hetkellä valikoimastamme myydään eniten ruisleipiä, paahtoleipiä ja hampurilais- ja hot dog -sämpylöitä, jotka säilyvät pitkään hyvinä ja ovat loistavia välipala-alustoja. Ruisleipä myös sopii erinomaisesti pakastettavaksi ja sieltä suoraan paahtimen kautta nautittavaksi”, kertoo Vaasan Oy:n kaupallinen johtaja Minna Cousins.

Vaasanin myyntitilastoissa vaaleassa vehnäleivässä ei ole poikkeusaikana näkynyt erityistä myyntipiikkiä, ja tämän tyyppistä leipää leivotaankin nyt paljon itse, kun ollaan enimmäkseen kotona. Paahto- ja ruisleipää sen sijaan on vaikeampi valmistaa itse. Kovassa nosteessa olevan kauraleivän myyntiluvut eivät ole muuttuneet poikkeustilan aikana juurikaan suuntaan tai toiseen.

”Street food -tuotteiden suosiota selittää varmasti se, että niistä saa helposti koko perheelle maistuvan ateriakokonaisuuden. Niiden avulla voi myös hyödyntää ruoantähteitä, sillä hampurilais- tai hodarisämpylän täytteeksi voi laittaa käytännössä mitä vain. Eilisen päivällisen tähteet on helppo hodariuttaa”, Cousins avaa. ”Myyntiluvuissamme näkyy kiinnostavia poikkeamia uuden arjen myötä. Esimerkiksi donitsien myynti on laskenut, kun koululaiset ovat jääneet kotiin. Donitsit ovat selkeästi haluttu eväs koulupäivän keskellä, mutta kotona välipalaksi syödään jotain muuta.”

Ruokahävikkiä torjutaan uudessa arjessa lähes huomaamatta

Aivan poikkeustilan alussa ihmiset ostivat suuria määriä suosikkileipiään varastoon, ja iltaisin kauppojen leipähyllyt olivat tyhjillään. Nyt tilanne on jo rauhoittunut, ja jokaisen suosikkileipiä pitäisi löytyä helpommin.

”Monella meistä on nyt runsain määrin suosikkileipiään pakastimessa. Pakastin onkin tuoreelle leivälle oiva säilytyspaikka ja hävikintorjuntaväline, sillä leipä säilyy pakkasessa hyvänä 2-3 kuukautta – kunhan ei pääse unohtumaan pakkaslaarin perukoille”, Cousins päättää.

Tämänhetkisessä arjessa meidän on itse asiassa helpompi tehdä pieniä arkisia ympäristötekoja keittiössä, kun vietämme niin paljon aikaa kotioloissa. Jääkaappiin kurkistetaan useammin, eivätkä yllättävät menot vaikeuta ateriasuunnittelua. Ruokahävikin torjuminen onnistuu tehokkaasti käyttämällä pakastinta järkevästi ja hyödyntämällä ruuantähteet.